De 3 x Agatha Christie, Hilary Mantel şi Delia Owens au fost scriitorii ale căror cărţi le-am citit în luna februarie, în cadrul provocărilor literare cărora m-am gândit să le dau curs.
În luna februarie provocările la care m-am gândit să răspund în anul 2021 m-au pus în fața următoarelor lecturi:
1. Provocarea mea: Oglinda spartă de Agatha Christie
Titlul pe care l-am ales pentru luna februarie a fost Oglinda spartă, un roman din seria Marple a Agathei Christie, care ne prilejuiește o reîntoarcere în St Mary Meade, satul liniștit în care locuiește Miss Marple, sat pe care îl regăsim însă mult schimbat față de cum îl știam din alte cărți cărora le-a servit drept loc al acțiunii. Și locul în care este comisă prima crimă, Gossington Hall, ne este cunoscut din Cadavrul din bibliotecă, în care cadavrul unei tinere este găsit în fața șemineului din reședința familiei Bantry.
Oglinda spartă este o reușită frescă socială a satului englezesc, cu personaje interesante și credibile, dar și cu unele accente de umor britanic de bună calitate.
2. Provocarea Reading Crime Fiction 2021: O carte de Agatha Christie
Fără îndoială, februarie a fost luna Agatha Christie, fiindcă la trei din cele patru provocări am avut de citit romane ale doamnei Christie. Bine, la două dintre ele așa va fi până la sfârșitul anului – sau până voi abandona eu – dar luna aceasta s-a nimerit ca și pentru Reading Crime Fiction 2021 să fie tot Agatha. Romanul pe care l-am ales este A treia fată, din seria Hercule Poirot. Întrebarea care se pune nu este cine a comis crima ci dacă s-a comis o crimă, unde anume și abia apoi cine este (dacă este) făptașul?
„Cred că e posibil să fi comis o crimă.”
De la această afirmație a unei tinere care a dat buzna peste Poirot în timp ce acesta își savura micul dejun a început totul. Investigația lui Poirot și curiozitatea prietenei sale Ariadne Oliver au făcut ca misterul să se lămurească, până la urmă.
3. Provocarea Read Christie 2021: o poveste de dragoste
O fi februarie luna dragostei, dar recunosc că nu mă așteptam ca într-o provocare Agatha Christie să dau de provocarea de a citi o poveste de dragoste. Pentru că nu am reușit să dau de cartea recomandată pe site, Parker Pyne investighează, am recitit unul dintre romanele mele preferate de Agatha Christie, Moarte pe Nil. O poveste de dragoste cam înfricoșătoare, e drept, dar Poirot este într-o formă de zile mari, așa cum se și cuvine într-o vacanță în Egipt.
„Love can be a very frightening thing. That is why most great love stories are tragedies.”
4. Reading Room a Ducesei de Cornwall
Probabil că dintre toate, aceasta este provocarea care îmi place cel mai mult. Probabil pentru că nu știu la ce să mă aștept și pentru că titluri alese acoperă o gamă largă de genuri de carte.
În februarie, am citit două romane pentru provocarea ducesei de Cornwall. Primul a fost Wolf Hall, o carte care nu a fost propusă, dar pentru că a fost propusă ultima carte din trilogie, ca să ajungi la trei trebuie să începi cu unu.
A doua a fost o carte care mi-a plăcut foarte mult, Acolo unde cântă racii de Delia Owens, un foarte bun roman de ficțiune istorică, cu acțiunea undeva, într-o mlaștină din Carolina de Nord. Dacă încă n-ați citit cartea asta, nici nu știți ce-ați pierdut! Din când în când vă spun chestia asta, mai ales atunci când cred că e musai să citiți o carte sau alta.