7 cărți în care o casă devine un personaj important

7 cărți în care o casă devine un personaj important

M-au fascinat dintotdeauna casele. Așa cum unii admiră, de exemplu, peisajele, mie îmi place să admir casele, fie în locurile noi în care ajung, fie atunci când mă aflu în orașul meu, pe străzi pe care le-am bătut de-o viață. Iar dincolo de arhitectura unei case, care poate să-mi placă sau nu, întotdeauna încerc să-mi imaginez oamenii care trăiesc dincolo de pereții casei. Probabil că la fel fac și unii dintre scriitori, atunci când dau viață unor povești în care o casă devine un adevărat (și important) personaj.

Casa de la Marginea Nopții

1. Casa de la Marginea Nopții de Catherine Banner

Casa de la Marginea Nopții este un loc de referință pentru locuitorii unei insule imaginare, din apropierea coastelor Siciliei. În ea se împletește povestea a patru generații ale familiei Esposito și a locuitorilor de pe insula Castellamare cu istoria Europei, timp de aproape un secol.

Aici se adunau oamenii să bea, să mănânce și să o sărbătorească pe Sant’Agata, protectoarea insulei Castellamare, despre care locuitorii ei credeau că e urmărită de blestemul plânsetelor care se auzeau uneori.  Noroc cu Sant’Agata care mai făcea câte un miracol din când în când.

„O clădire pătrată în nuanțe pale de ambră era plasată în echilibru chiar pe coasta dealului, între lumina din piazza și întunericul de pe povârniș și mare. Terasa era drapată în ghirlande bogate de bougainvillea. La mese micuțe, printre flori, locuitorii insulei beau limoncello și arancello, se certau și înjurau jucând cărți, se legănau în ritmurile antrenante ale unui organetto. O firmă cu litere fanteziste proclama în cuvinte Casa al Bordo della Notte: Casa de la Marginea Nopții.”

Foarte frumoasă poveste, dacă n-ați citit-o încă, vă recomand s-o faceți.

Casa de la Riverton

2. Casa de la Riverton de Kate Morton

După șaptezeci și cinci de la ani, de la o dramă care se petrecuse în timpul unui garden-party la Riverton, ni se dezvăluie cum era viața în timpul acelei epoci demult apuse prin saloanele vechii aristocrații engleze interbelice.

Un apartament la Paris

3. Un apartament la Paris de Michelle Gable

Inspirat dintr-o poveste adevărat, este o carte frumoasă, incitantă, uneori tristă. Cât privește apartamentul, după șaptezeci de ani de când nu mai fusese locuit, se dovedește o adevărată capsulă a timplui, cu piese de mobilier extravagante, candelabre, covoare Savonnerie și alte obiecte provenind din strălucitoarea perioadă cunoscută ca Belle Epoque.

„April n-avea să uite niciodată mirosul acelui apartament. Șaptezeci de ani păreau o nimica toată de îndată ce pășeai în acel apartament parizian. Mirosul părea să aibă o mie de ani, dacă mirosurile ar fi avut vârstă… Apartamentul era în al nouălea arondisment, pe malul drept al Senei, în apropiere de Opera Garnier, de Folies Bergere și de cartierul rău famat Pigalle. Era Parisul colorat, Parisul scriitorilor, al artiștilor și al cineaștilor”.

casa-stramba

4. Casa strâmbă de Agatha Christie

Într-o casă strîmbă, la propriu, locuia o familie strâmbă, la figurat. Casa, numită Trei Frontoane, era viziunea unui restaurator grec despre o casă englezească.

„Ceea ce era ciudat era faptul că avea un aspect cu totul deformat – și credeam că știu și de ce. era, de fapt, un fel de cabană, o cabană spuradimensionată. Era ca și cum aș fi privit o casă țărănească printr-o lupă imensă. Grinzile oblice, structura din lemn, frontoanele – era o casă mică, ponosită, care crescuse ca o ciupercă după ploaie.”

Casa de lângă lac

5. Casa de lângă lac de Kate Morton

Kate Morton este, cu siguranță, preocupată de case, asta se vede cu ochiul limpede în cărțile ei. O casă interesantă este cea de lângă un lac, una plină de mistere care se cer a fi dezlegate, totul în stilul care deja a conscrat-o pe Kate Morton. Pentru mine, este cea mai bună dintre cărțile scrise de Kate Morton până acum.

„În mijlocul unei poieni scăldate de soare se înălța o casă. Era de cărămidă, cu două mansarde gemene sub acoperișul ascuțit și ușa de intrare ascunsă sub un portic. mai multe hornuri se înălțau pe acoperișul de țiglă și efrestrele cu vitarlii ale celor trei etaje parcă făceau conspirativ cu ochiul în soare. O plantă agățătoare ce frunze verzi năpădise lacomă fațada de cărămidă și numeroase păsărele se zbenguiau printre cernguele ei, dând impresia unei vânzoleli continue.”

Încăperi ferecate

6. Incăperi ferecate de Care Santos

Două încăperi zidite cu mult timp în urmă au fost descoperite cu prilejul lucrărilor de renovare a casei familei Lax, pentru transformarea ei mai întâi în bibliotecă, apoi în muzeu. În prima încăpere, au fost descoperite două cadavre, al unei femei și al unei pisici, pe nume Dickens (judecând după inscripția pe care o purta la gât). A doua încăpere pare să fi aparținut Violetei Lax, sora lui Amadeo, moartă la 16 ani din cauza unei boli necruțătoare.

Casa Buddenbrook

7. Casa Buddenbrook: Declinul unei familii de Thomas Mann

Deși cuvântul casă din titlul acestui roman are ca înțeles familie, dinastie, totuși casa din orașul Lübeck, în care locuiește familia Buddenbrook are un rol foarte important. Este o clădire impunătoare, fiind o casă reprezentativă, veche – acțiunea romanului începe în 1835 -, construită în 1682.

Absolut din întâmplare, deși aș zice că mai degrabă nu, cinci din cele șapte cărți au apărut la Humanitas Fiction. Ce să zic? La cât mai multe cărți faine publicate!

CĂRȚILE POT FI COMANDATE PE:

Elefant.ro

Libris.ro

Lectură plăcută!

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din surse recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision, util pentru întreținerea blogului. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.