20 de cărți de ficțiune și nonficțiune scrise de bărbați albi

20 de cărți de ficțiune scrise de bărbați albi

Și heterosexuali, pe deasupra. Cel puțin aparent. Dacă vă întrebați ce-mi veni să fac o listă pe tema asta, lucrurile sunt simple. În zilele noastre, cred că acest segment de populație e cel mai nedreptățit. Cândva am făcut o listă cu cărți preferate scrise de femei, așa că doamnele nu au a se plânge, din pucntul ăsta de vedere. Ideea acestei liste mi-a venit, de fapt, de la Instagram, unde, dacă vrei să adaugi la story un gif, de exemplu, fie vezi negru, da’ negru, în fața ochilor, fie curcubeu. Așa că m-am gândit că e momentul să echilibrăm puțin balanța. Mai ales că am văzut-o și pe Anne Boleyn după (prea) multe ședințe la salonul de bronzat.

1. Origini de Dan Brown – un mystery excelent care m-a dus într-o călătorie literară, interesantă și educativă, în același timp, prin Spania.

2. Vaca mov de Seth Godin – una dintre cele mai bune cărți de marketing scrise vreodată.

3. Afacerea Columb de Steve Berry – un exercițiu de imaginație, în care nu știi sigur unde se termină istoria și începe ficțiunea, totuși fără să dea impresia de fabulație. Interesantă carte.

4. Un altfel de Crăciun de John Grisham – deși John Grisham e celebru pentru alt gen de literatură, mie cartea asta mi-a plăcut mai mult ca altele scrise de el.

5. Momente și schițe de I.L.Caragiale – genial Caragiale!, musai de citit de toți compatrioții.

6. David Copperfield de Charles Dickens – un roman de atmosferă foarte bun, nu ușor de citit, dar, până la urmă merită efortul.

7. Agonie și extaz de Irving Stone – Michelangelo, Roma, Vatican. Mai e ceva de adăugat?

8. Stâlpii Pământului de Ken Follett – am citit tot ce a apărut la noi de Ken Follett, este unul dintre autorii mei favoriți, dar Stâlpii Pământului e, până acum, cartea care mi-a plăcut cel mai mult.

9. Magul de Wilbur Smith – și Wilbur Smith se numără printre preferințele mele și am ales cu greu o carte, dar cred că Magul e printre cele mai bune din seria lui Egiptul Antic.

20 de cărți

10. Însemnări de pe o insulă mică de Bill Bryson – o călătorie amuzantă prin Marea Britanie.

11. Aventurile lui Sherlock Holmes de Arthur Conan Doyle – cred că nici Sherlock Holmes, nici Arthur Conan Doyle nu mai au nevoie de vreo prezentare.

12. Adevărul despre cazul Harry Quebert de Joel Dicker – povestea unui romancier american care începe să investigheze o crimă de care este suspectat fostul său profesor universitar.

13. Gauguin în orașul albastru de Jean-Luc Bannalec – Numele lui Gauguin într-un roman cu crime? Da. Un roman cu crime în colecția Baroque Books? Da, și încă una excelentă.

14. Sunetul viorii de Andrea Camilleri – un roman noir care m-a făcut să râd; vă recomand, de altfel, întreaga serie Montalbano a lui Camilleri, nu doar acest roman, pe care l-am ales cu greu dintre toate.

15. Lecții de franceză de Peter Mayle – un tur gastronomic (și amuzant) al Franței.

16. Nuferi negri de Michel Bussi – n-aș fi băgat-o în seamă dacă nu mi-ar fi fost recomandată de librarul meu preferat, dar a fost o surpriză extrem de plăcută.

17. Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis – o carte de citit în vacanță în Grecia sau atunci când te apucă dorul de Grecia.

18. Baltagul de Mihail Sadoveanu – chiar dacă Sadoveanu nu e un scriitor prea agreat, din diverse motive, eu cred că Baltagul este și va rămâne o carte de referință a literaturii române.

19. Zaira de Cătălin Dorian Florescu – o surpriză foarte plăcută de la un scriitor elvețian de origine română.

20. Șapte ani în Provence de Ioan T.Morar – o carte de memorii a unui scriitor român (arădean de-al meu, mai exact) stabilit în Provence.

După cum se vede, nu e o listă cu capodopere literare (deși sunt și din acestea vreo două-trei), sunt, pur și simplu, cărți care mie mi-au plăcut, din cele mai diverse genuri literare, de la romanele cu crime la cărți de călătorii, de la romane cu acțiunea în Egiptul Antic până la acțiuni contemporane, cărți mai ușoare sau mai profunde, autori români sau străini, deopotrivă. Aș zice eu, satisfăcătoare pentru multe gusturi.

Articole despre (aproape toate) cărțile din listă pot fi citite dacă accesați pagina CĂRȚI.

Cu ocazia asta, am constatat că, fără să vreau, am discriminat scriitorii de sex masculin, care sunt, se pare, o minoritate în biblioteca și în lecturile mele. Îmi propun să remediez chestia asta, așa că vă cer ajutorul Ce cărți scrise de bărbați (albi) ne recomandați?

CĂRȚILE POT FI COMANDATE PE:

Elefant.ro

Libris.ro

Cărturești.ro

Cartepedia.ro

∗ Articolul conține un link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision, util pentru întreținerea blogului. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

2 gânduri despre „20 de cărți de ficțiune și nonficțiune scrise de bărbați albi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.