Nodul gordian este o expresie pe care o utilizăm când vorbim despre o problemă foarte complicată, aparent de nerezolvat.
Probabil mai puțin cunoscută este provenineța expresiei. Legenda spune că, după moartea regelui din Frigia (pe teritoriul Turciei de azi), locuitorii au început să caute persoana cea mai potrivită să-i urmeze la tron. Cum n-au reușit s-o găsească (asemenea românilor care n-au găsit un succesor pentru Cuza), au apelat la ajutorul unui oracol. Acesta a prezis că îl vor încorona rege pe primul bărbat care va trece porțile cetății conducând un car tras de boi.
Acesta s-a dovedit a fi Gordius, un țăran simplu, care a fost ales rege al Frigiei și, drept mulțumire, Midas fiul său, a urcat cu carul până la templu și l-a închinat lui Zeus. Oiștea carului era legată de jug cu un nod atât de complicat încât nimeni nu reușea să-l desfacă. Oracolul a prezis că cel care va reuși să desfacă nodul gordian va deveni stăpânul Asiei.
În 333 î.Hr., Alexandru Macedon (cunoscut și ca Alexandru cel Mare) se îndrepta cu armata sa spre Grodium, capitala Frigiei. În drum, a întâlnit carul legat cu nodul gordian și s-a simțit cuprind de ambiția de a-l desface. Văzând că nu are succes, Alexandru a scos sabia din teacă și a tăiat, pur și simplu, nodul. Iar profeția nodului gordian s-a împlinit, Alexandru Macedon a continuat să cucerească Egiptul și marii teritorii din Asia, până la moartea sa, la 33 de ani.