Acolo unde cântă racii de Delia Owens – o carte de o frumusețe tulburătoare

Acolo unde cântă racii

Când am început să citesc cartea Acolo unde cântă racii de Delia Owens nu credeam că o să o și duc la bun sfârșit. Nu părea deloc genul meu de carte. Înainte să mă apuc de ea, am citit mai multe recenzii, majoritatea laudative, toate lumea părea să citească romanul acesta, parcă era peste tot. De obicei, evit genul acesta de cărți, îmi place să las lucrurile să se liniștească puțin și apoi văd dacă merită sau nu citită cartea respectivă. În general, am încredere în instinctul meu. Mă mai ajut, desigur, și de unele recomandări venite de la persoane care știu ce-mi place să citesc.

Până la urmă, m-am apucat de Acolo unde cântă racii la provocarea lansată pe Instagram de Ducesa de Cornwall și m-am gândit că o fi ceva de capul ei, dacă are o recomandare regală. Așa că am început s-o citesc. După care, pagină cu pagină, povestea m-a atras tot mai mult și m-am trezit că dau pagină după pagină și mă scufund tot mai mult pe canalele din mlaștina unde Kya, o fetiță abandonată de întreaga ei familie, își trăiește copilăria, adolescența și tinerețea în singurătate, având drept prieteni pescărușii și natura ca mamă. O poveste din mlaștină, dar ce poveste! O carte excepțională pentru un roman de debut.


Oceanul

„Când dădu ocol unui petec cu ierburi înalte, chipul oceanului – cenușiu, grav și pulsând – se încruntă la ea. Valurile se izbeau unele de altele, scăldate în propria salivă albă, spărgându-se de țărm cu bubituri puternice – energie căutând un ungher pe care să-l ia în stăpânire. Apoi se pleoșteau iar, devenind limbi tăcute de spumă, așteptând următoarea izbucnire.”

Toamna

„Și, chiar în clipa aceea, vântul se înteți și mii de frunze de sicomor se desprinseră de pe crengi și porniră puhoi către cer. frunzele toamnei nu cad, ci zboară. Nu se grăbesc deloc și plutesc alene – singura lor șansă de a se înălța. Reflectând razele soarelui, se roteau, se legănau și se ridicau fâlfâind în curenții de aer.”


O carte atât de frumoasă încât nu e de mirare că s-a vândut deja (din 2019, când a apărut) în peste 7 milioane de exemplare.

O carte care aș fi vrut să nu se mai termine, deși, fizic vorbind, a fost greu de citit. Aș ruga Editura Pandora M să nu mai folosească hârtie atât de groasă și de grea, să le fie milă de mâinile noastre, ale cititorilor. Aș dori să remarc și traducerea foarte bună, admirabilă. Felicitări!

CARTEA POATE FI COMANDATĂ PE:

Elefant.ro

Libris.ro

Cărturești.ro

Lectură plăcută!

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.