5 idei remarcabile în VACA MOV de Seth Godin

Despre autor

Seth W. Godin (n.1960, SUA) este unul dintre cei mai apreciați autori de cărți de afaceri, dar și un apreciat vorbitor. Unleashing the Ideavirus (Dezlănțuirea ideii-virus) este cel mai popular e-book publicat vreodată, iar Vaca mov este una dintre cele mai vândute cărți despre marketing, la începutul secolului al XXI-lea. Seth Godin este și autorul unui blog foarte popular.

Vaca mov Seth Godin

De ce Vaca mov?

Seth Godin este de părere că cei 4, 7, 8 sau 9 P-uri ai mixului de marketing nu mai sunt suficienți, așa că a inventat un concept nou, Purple Cow (vaca mov), pe care  îl consideră un alt P, și încă unul important al mixului de marketing.

De unde până unde vaca mov? De la o excursie pe care Seth a făcut-o în Franța, în care, din goana mașinii a admirat frumoasele vaci albe cu pete negre. Le-a tot admirat preț de vreo 20 de minute, după care a început să le ignore, plictisit probabil de repetarea aceleași imagini. Îmi aduc aminte că o senzație similară am avut și eu când am mers pe Transalpina și am tot admirat peisajul, până când nu mi s-a mai părut atât de interesant și am început să citesc. Seth Godin crede că, dacă în mulțimea de vaci albe cu negru ar fi apărut brusc una mov, n-ar fi putut s-o ignore. Probabil că nici eu n-aș fi putut, dacă apărea una pe Transalpina.

Pornind de aici, Seth Godin a constatat că zilnic consumatorii intră în contact cu foarte multe produse plictisitoare, pe care le uită repede, dar cu siguranță n-ar uita așa de ușor o vacă mov.

Cartea a fost scrisă cu aproape 20 de ani în urmă, dar eu cred că este la fel de actuală și azi. Și mai cred că este una dintre cele mai bune cărți de marketing din ultimul timp.

5 idei de reținut

1. Încearcă să fii original

Vaca mov înseamnă că trebuie să investești în prodduse sau servicii utile, interesante, șocante dacă e nevoie, astfel încât piața să le remarce, iar consumatorii să le caute efectiv.

„Motivul pentru care este atât de greu să-l imiți pe cel mai bun este acesta: liderul este un lider pentru că a făcut ceva remarcabil. Și acel lucru remarcabil este deja luat – nu mai este remarcabil când îl faci și tu.”

2. O idee care se răspândește, câștigă

Avocații brandurilor sunt cele mai eficiente „instrumente” în răspândirea unei idei. Mai greu să reușești să identifici avocații care se potrivesc cel mai bine brandului tău.

„Așadar, cum creezi o idee care să se răspândească? Nu încerca să faci un produs pentru toată lumea, deoarece va fi un produs pentru nimeni. Produsele pentru toată lumea sunt toate luate. Avocații brandurilor din aceste piețe uriașe au prea multe opțiuni și sunt prea mulțumiți ca să mai ai șanse să le captezi interesul.”

3. Investește în realizarea unui produs atractiv și care are șansa să devină viral de la început

Dacă reușești să faci asta, piața va dori să asculte ce ai de zis și, mai mult decât atât, piața va căuta produsele tale.

Vaca mov nu este ieftină, dar funcționează. Trebuie să înțelegem că investiția este chiar mai inteligentă decât cumpărarea unui spațiu de reclamă la Super Bowl.”

4. Concentrează-te asupra celui mai profitabil grup de clienți, nu încerca să mulțumești pe toată lumea

„Diferențiază-ți clienții. Găsește cel mai profitabil grup. găsește grupul cu cele mai multe șanse să vorbească despre ideea ta. Dă-ți seama cum să dezvolți/să faci publicitate/să răsplătești fiecare grup. Ignoră-i pe restul.”

5. Asumă-ți riscuri

Dacă vaca mov este o modaliate atât de ușoară de a fi remarcat, de ce nu o face toată lumea? Răspunsul e simplu: de teamă. Majoritatea oamenilor preferă să se integreze, să respecte regulile, să nu riște. E greu să prevezi care idei vor deveni remarcabile și care vor da greș. Nimeni nu-și oferă garanția că vaca ta mov va funcționa. Dar, dacă nu riști, n-ai de unde să știi.

„Dacă ești remarcabil, probabil că unii oameni nu te vor plăcea. Face parte din ceea ce definește remarcabilul. Nimeni nu primește laude unanime – niciodată. Cei timizi pot spera ca în cel mai bun caz să nu fie observați. Criticile se îndrepată spre cei care ies în evidență.”

Recomandare

Dacă te aștepți să găsești în această carte o rețetă miraculoasă care să te transforme într-un antreprenor de succes, atunci această carte nu e pentru tine. De fapt, nicio carte de marketing nu e pentru tine.

Dacă ești un cititor cu mintea deschisă, dispus să învețe din succesele, dar  și din greșelile altora, atunci vei găsi în Vaca mov o lectură plăcută și utilă.

CARTEA POATE FI COMANDATĂ PE:

• Libris.ro

• Cărturești.ro

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

3 gânduri despre „5 idei remarcabile în VACA MOV de Seth Godin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.