Provocări literare – ianuarie 2021

În mod neobișnuit pentru mine, care sunt un cititor cam indisciplinat, am decis să răspund anul acesta unor provocări literare, ca să încerc să-mi ordonez puțin lecturile. Ba chiar am lansat chiar eu o provocare Agatha Christie. V-am povestit despre provocările alese aici. După o lună de zile, pot să spun că m-am ambiționat prea tare (deja a apărut în teancul meu de CDC ultimul roman al lui Ken Follett!), dar asta e.

Pentru luna ianuarie, am avut de citit așa:

Noapte nesfârșită Agatha Christie

1. Provocarea mea: Noapte nesfârșită de Agatha Christie

Titlul pe care l-am propus pentru luna ianuarie este Noapte nesfârșită. Nu-mi dau seama dacă a fost neapărat o alegere inspirată, mai ales pentru începătorii în Agatha Christie.

Este un roman atipic pentru Agatha Christie, după părerea mea. Dacă, de obicei, crima sau crimele se întâmplă în prima parte și, mai târziu, se dă răspunsul la întrebarea: cine a făcut-o?

În Noapte nesfârșită, lucrurile nu stau deloc așa. Nu apare nicio crimă, așa că întrebarea devine: cine ce va face? Iar după ce afli răspunsul, vine finalul, care pe mine m-a bulversat, pur și simplu.

Noapte nesfârșită nu se numără deloc printre preferatele mele, dintre cărțile Agathei Christie. Am scris mai multe aici.

Clubul crimelor de joi

2. Provocarea Reading Crime Fiction 2021: O carte polițistă apărută în 2020

Provocarea Reading Crime Fiction 2021 a fost lansată pe blogul Ciobanul de azi. Dacă este despre ficțiune cu crime, evident că nu i-am rezistat. Deși nu are precizate lunile, așa că poți alege aleatoriu ce tip de carte vrei să citești în luna respectivă, eu am decis s-o iau sistematic, în ordinea în care apar.

Prin urmare, am avut de citit un roman apărut în 2020, o sarcină care s-a dovedit dificilă, dar mă bucur că am dus-o cu bine la capăt. După o cercetare aprofundată, am ales să citesc Clubul crimelor de joi de Richard Osman. De ce zic că mă bucur? Odată, pentru că mi-a plăcut mult romanul, și a doua oară, dacă tot am fost pe Crime Scene Press, am mai comandat două romane de Ann Cleeves, care par bune (unul l-am citit deja).

Clubul crimelor de joi este o echipă de patru seniori dintr-un sat pentru pensionari, care sunt pasionați de dezlegarea unor crime care s-au întâmplat în trecut și care n-au fost rezolvate de poliție. Se întâlnesc în fiecare joi și studiază dosarele crimelor, încercând să le rezolve. Toate bune și frumoase, până  într-o zi când o crimă se întâmplă chiar sub ochii lor. Nu înainte ca o altă crimă să fi avut loc.

Recomand cartea, în primul rând celor care cred că persoanele în vârstă n-au cum să fie altfel decât plictisitoare. Și, desigur, cititorilor de romane cu crime, plus celor care apreciază umorul britanic.

Cadavrul din bibliotecă

3. Provocarea Read Christie 2021: o carte a cărei acțiune se desfășoară într-o casă mare

Am găsit provocarea pe agathachristie.com și, pentru luna ianuarie, am ales să citesc Cadavrul din bibliotecă, dintre numeroasele cărți scrise de Agatha Christie, cu acțiunea într-o casă mare.

Cartea face parte din seria Marple și are un tipar cumva clasic: un cadavru este descoperit într-o dimineață în fața șemineului din biblioteca unei familii respectabile. Întâmplarea face ca familia Bantry, în casa căreia fusese descoperit cadavrul unei fete machiate strident și îmbrăcată cu o rochie albă, să fie prietenă cu Miss Jane Marple. Așa că doamna Bantry a chemat-o în ajutor, ca să descopere cine a comis crima. Lucrurile merg conform tiparului, poliția anchetează cazul, Miss Marple își aduce și ea contribuția, iar, la final, ucigașul n-are nicio șansă să rămână nedescoperit.

Bună carte, dar mi-ar fi plăcut o doză mai mare de Miss Marple.

Ucenicul arhitectului

4. Reading Room a Ducesei de Cornwall

Provocarea asta îmi place mult, dar recunosc că m-am „împiedicat” puțin în ea. Pentru următoarele două luni sunt propuse patru titluri, după cum urmează:

  • o carte am citit-o deja (Ucenicul arhitectului de Elif Shafak)
  • cu alta m-am tot întâlnit prin blogosferă și nu numai (Acolo unde cântă racii de Delia Owens) și m-am hotărât, în sfârșit, s-o comand
  • a treia, cea mai interesantă pentru mine e volumul trei dintr-o trilogie care se anunță anul acesta la Nemira, volumul nu trilogia (The Mirror and the Light de Hilary Mantel), așa că trebuie să mai aștept – între timp am comandat volumul unu (apărut la Litera) și doi (la Humanitas Fiction), o nebunie cu trilogia asta!
  • a patra carte este Restless de William Boyd, un roman de spionaj disponibil doar în engleză (probabil că o să-l sar).

Voi cum stați cu provocările literare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.