9 cărți de marketing de citit în 2021

Lista de cărți de marketing de citit în 2021 de mai jos nu se adresează doar celor care lucrează în domeniu, celor care au o afacere sau celor pasionați de marketing. În egală măsură, cărțile din listă ar trebui citite și de cei aflați la început de carieră sau de elevii și studenții care nu știu încă pe ce drum, profesional sau personal s-o apuce. Și nu în cele din urmă, cărțile de marketing se adresează tuturor, fiindcă, ne place sau nu, o recunoaștem sau nu, marketingul face parte din viața noastră, a tuturor.

Asta înseamnă marketing de Seth Godin

1. Asta înseamnă marketing. Nu poți fi văzut până nu înveți sî vezi de Seth Godin

„Asta e șansa pe care o așteptai. Ocazia să prezinți ceea ce adori să faci, în fața unor oameni care abia așteaptă să se implice, să plătească și vorbească despre asta. Cred că singurul mod în care poți face o diferență este să-i vezi și să-i înțelegi cu adevărat pe oamenii pe care vrei să-i influențezi.

Această carte va schimba întrebările pe care le pui, lucrurile pe care le observi și, mai presus decât orice, munca pe care ești capabil să o faci. Te va ajuta să faci lucrurile mai bine făcând lucruri mai bune. Munca ta conteaza. Fă gălăgie. „ (Seth Godin)

Pornind de aici, Seth Godin abordează în această carte – apărută la Editura Publica – ideea de marketing cu adevărat puternic, bazat pe empatie, generozitate și muncă emoțională. Și că marketerii de succes nu fac doar zgomot, ci fac lumea mai bună.

Asta înseamnă marketing e o carte bună despre marketing, scrisă în stilul inconfundabil al lui Seth Godin, pe care-mi face, de fiecare dată, plăcere să-l citesc. Cumva m-a amuzat când am dat o raită pe Internet să văd părerea altora despre această carte și am văzut că unii zic că nu e nimic nou aici și că, de fapt, Seth Godin învârte aceleași idei scrise cu alte cuvinte. O fi, dar nu e și ăsta un talent extraordinar? Care ne face să-i cumpărăm fiecare nouă apariție? Și nu arată asta că Seth e bun și la practică, nu doar la teorie?

Am pus cartea pe lista mea de cărți de marketing de citit în 2021 din două motive: în primul rând, sunt profesor de marketing și încerc să fiu la curent cu apare nou în domeniu și, în al doilea rând, îmi place mult ce și cum scrie Seth Godin.

Secretul unui storyteller

2. Secretul unui storyteller de Carmine Gallo

Secretul unui storyteller este o carte despre comunicare și leadership, care-și propune să ajute cititorul să învețe să transmită mai bine mesajul către public. De aceea cartea se adresează atât oamenilor de afaceri, liderilor de orice fel, profesorilor dar, nu în ultimul rând oamenilor obișnuiți care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare.

Am pus cartea Secretul unui storyteller pe lista mea de CDC (cărți de citit) pentru că niciodată, ca profesor, nu ești suficient de bun vorbitor și e nevoie de adaptare și învățare permanentă (chiar dacă nu mai așa de mult până pensie).

Afaceri în stil Punk

3. Afaceri în stil Punk de James Watt

Sigur, sigur, cartea asta n-are un titlu care să te ducă cu gândul la o carte de marketing. Dar, la fel de sigur, că nu e un titlu oarecare și că te atrage să o citești măcar ca să descoperi legătura dintre afaceri și stilul Punk.

James Watt este un scoțian care a pus bazele unei berării artizanale, fără un plan de afaceri, dar cu dorința de a revoluționa consumul de bere. Dacă a reușit? În câțiva ani, afacerea lui a devenit cunoscută în toată lumea, cu un rulaj de 50 de milioane de lire și vânzări în 55 de țări.

De ce e pe lista mea? Pentru că-mi plac poveștile, mai ales cele adevărate, cu oameni cutezători, care și-au propus ceva și au reușit în viață.

4. Lecții de magie – cum să-ți cultivi creativitatea de Elizabeth Gilbert

După ce a ținut câteva conferințe motivaționale TED, care s-au bucurat de succes, autoarea best-seller-ului Mănâncă, roagă-te, iubește, s-a simțit inspirat să scrie un fel de ghid de creativitate, scris într-un limbaj plin de umor, dar și cu seriozitate, prin care-și îndeamnă cititorii să scoată la iveală comorile ascunse în ei și să aleagă cea mai bună dintre viețile pe care le pot trăi.

Mi-a plăcut carte Mănâncă, roagă-te, iubește (filmul nu chiar la fel de mult), așa că abia aștept să aflu ce sfaturi are E.izabeth Gilbert să ne dea.

Vaca mov

5. Vaca mov de Seth Godin

Titlul cărții te duce cu gândul la ciocolata Milka, de unde e posibil să se fi inspirat Seth Godin când a inventat conceptul de purple cow (vacă mov). Godin povestește că ideea i-a venit în timpul unei călătorii prin Franța și a fost fermecat de sutele de vaci pe care le vedea din goana mașinii. La început păreau ca scoase din cărțile de povești. după vreo 20 de minute, a început să le ignore, toate părând la fel. Dar o vacă mov ar fi ceva mult mai interesant, cel puțin pentru o vreme. Cam așa și cu produsele de pe piață.

Ideea e, că dacă vrei să ai succes, trebuie să faci ceva remarcabil.

„Motivul pentru care este atât de greu să-l imiți pe cel mai bun este acesta: liderul este un lider pentru că a făcut ceva remarcabil. Și acel lucru remarcabil este deja luat  – nu mai este remarcabil când îl faci și tu.”

Interesant e că, deși Vaca mov a fost publicată cu aproape 20 de ani în urmă, ea pare la fel de actuală și azi, cel puțin pentru afacerile din România.

De ce vrut s-o citesc? Pentru că toți cei interesați de marketing păreau s-o fi citit și mai ales pentru că … Seth Godin.

Triburi Seth Godin

6. Triburi: Avem nevoie de tine ca să ne conduci de Seth Godin

Conștientizăm sau nu, cu toți facem parte din triburi. Mai mari sau mai mici, mai puternice sau mai lipsite de anvergură, dar viața noastră se întâmplă în triburi. Nici nu s-ar putea altfel. și un trib nu este trib, dacă n-are un șef. Sau un lider, cele două noțiuni nefiind deloc același lucru. Dacă nu credeți, chiar în timp ce citiți articolul acesta, faceți parte dintr-un trib, cel al cititorilor blogului pe care-l vizitați chiar acum. Lucru pentru care vă foarte mulțumesc, în primul rând, și vă doresc s-o faceți mai des, în al doilea rând!

Arta subtilă a nepăsării

6. Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson

Atât de mult m-am tot împiedicat de cartea asta pe toți „pereții” Internetului, că mi-am zis că e musai să văd ce e cu ea. Mai ales că mi-a plăcut mult titlul original, The Subtle Art of Not Giving a F∗ck. Traducerea titlului în limba română e în regulă, dar parcă nu are impactul titlului în limba engleză. Uneori, limba română pare că nu se adaptează prea bine noilor tendințe, astfel explicându-se probabil tot mai desele „împrumuturi” din limba englează.

De ce vreau s-o citesc? Pentru că am ajuns la concluzia că trebuie să stăpânești – atât cât se poate – arta asta, într-o lume tot mai plină de provocări.

Buyology

8. Buyology de Martin Lindstrom

Buyology este o carte foarte interesantă despre neuromarketing, în care Martin Lindstrom prezintă cititorilor concluziile la care a ajuns în urma unui studiu prin care și-apropus să afle care sunt motivele pentru care cumpărăm un produs și ce ne influențează cu adevărat?

Discut uneori cu elevii despre acest subiect și mi se pare uimitor că încă sunt unii care cred că pe ei nu-i influențează niciun stimul venit din mediul extern și că decizia de a cumpăra are la baza strict opțiunea personală. Atunci îi trimit să citească Buyology. Din păcate, cred că puțini o fac.

Toți marketerii spun povești

9. Toți marketerii sunt mincinoși spun povești de Seth Godin

Din nou Seth Godin și talentul lui de a spune povești. Și mai ales de a găsi titluri care să te facă să vrei să citești cartea. Sau măcar s-o cumperi. I s-a întâmplat și soțului meu, care a achiziționat-o la un târg de carte, deși nu manifestă nici cel mai mic interes în domeniul marketingului. Cred că i-a plăcut, pur și simplu, titlul. Fiindcă necitită a rămas (de el) până în ziua de azi. Important e că a cumpărat-o, nu?

CĂRȚILE POT FI COMANDATE PE:

Elefant.ro

Libris.ro

Cărturești.ro

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

5 gânduri despre „9 cărți de marketing de citit în 2021

  1. Le-am notat, de ceva timp, am început să ador cărțile de genul acesta. Arta subtilă a nepăsării am citit-o deja și mi-a plăcut mult. Aș mai adăuga pe listă și Războiul poveștilor de Jonah Saachs – o carte foarte bună despre storytelling și aplicațiile sale în marketing.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.