Cum să transformi o bijuterie într-un instrument de comunicare eficient?

Madeleine AlbrightDe la fabuloasele bijuterii ale Cleopatrei, menite, în primul rând, să-i arate puterea și dominația asupra supușilor și abia apoi să-i înfrumusețeze, eventual, apariția, la Coroana britanică, păstrată în Turnul Londrei și încărcată de istorie, de la celebrul deja pandantiv în forma literei B, purtat de Ann Boleyn, a doua soție a lui Nenric al VIII-lea până la broșa purtată de Lady Gaga la ceremonia de învestitură a președintelui Joe Biden, bijuteriile au transmis întotdeauna mesaje despre persoana care a ales să le poarte.

Un exemplu foarte bun privind felul în care poți transmite celorlalți mesaje este Madeleine Albright, Secretar de Stat al Statelor Unite al Americii în perioada 1997-2001, care transmitea diverse mesaje liderilor lumii cu ajutorul … broșelor. De la steaguri americane sau vulturi de diverse mărimi (așa-numitele broșe patriotice, pe care îi plăcea să le poarte) până la o mulțime de păianjeni, broșele făceau parte întotdeauna din ținutele abordate de Madeleine Albright în aparițiile ei publice. Și fiecare dintre ele avea menirea să transmită ceva, mai mult sau mai puți subtil. Madeleine Albright a rămas, astfel, în istorie și pentru așa numita pin-diplomacy (diplomație cu ajutorul broșelor).

Broșa șarpe
Sursa foto

Totul a început în 1993, cu o broșă în formă de șarpe (piesă de colecție, datând din 1860) pe care a purtat-o la Națiunile Unite, după ce a apărut în presă declarația lui Saddam Hussein în care o compara cu un șarpe. Evident că broșa șarpe n-a trecut neobservată.

Începând din acel moment, Madeleine Albright a decis că ar fi amuzant să se exprime (și) prin intermediul broșelor sale, atunci când dorea să semnalizeze un eveniment sau să arate lumii cum se simte. Iar ocaziile s-o facă s-au dovedit numeroase.

Când s-a întâlnit, în anul 2000, cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a purtat „cel mai mare steag american pe care l-am putut găsi”, după cum mărturisește în cartea Read my pins (apărută în 2009).

pantera
Sursa foto

În schimb, la întâlnirea cu Nelson Mandela de la Pretoria, din 1997, în semn de simpatie, a purtat niște zebre, una dintre ele suficient de mare ca s-o poată purta pe umăr.

Când Albright apărea în public cu una dintre broșele sub formă de păianjen, lumea era avertizată că urma o zi nu prea bună.

Viespea
Sursa foto

În timpul tratativelor de pace din Orientul Mijlociu, Secretarul de Stat american a apărut cu o broșă de aur în formă de viespe, ca simbol al relațiilor dintre Yasser Arafat, liderul palestinian de atunci și oficialii israelieni.

Madeleine Albright

La nominalizarea a lui Hillary Clinton în poziția de candidat al Partidului Democrat la președinția Statelor Unite (o premieră absolută pentru femeile din politică), Albright a purtat o broșă sub forma unui tavan de sticlă stilizat pentru că

„După această seară, această broșă este singura bucățică din tavanul de sticlă rămasă intactă la Convenția Națională a Partidului Democrat”, după cum a scris ea pe Twitter.

Zidul Berlinului
Sursa foto

Unele dintre broșe erau greu de purtat, fie din cauza greutății, fie a sistemului de închidere. Una dintre piesele grele, la propriu dar și la figurat este o bucată din Zidul Berlinului.

Statuia Libertății
Sursa foto

Preferata mea (simbolistic vorbind, nu neapărat estetic) în impresionanta colecție de broșe este cea cu care apare pe coperta cărții Read my pins, în formă de capul Statuii Libertății, un simbol al Americii, care are, în loc de ochi, două ceasuri, unul dintre ele cu susul în jos, deoarece:

„Unul dintre ceasuri este așezat invers pentru ca atât eu cât și interlocutorul meu să putem vedea când este timpul să încheiem întâlnirea.”

Genial, limbajul accesoriilor (ca parte a limbajului trupului) și al timpului, într-o singură piesă.

Broșele pe care le-a purtat Madeleine Albright în timpul mandatului de Secretar de Stat au fost expuse în public, în câteva expoziții itinerante, iar din 2018 sunt la Centrul Diplomatic dinWashington D.C.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.