NOAPTE NESFÂRȘITĂ de Agatha Christie

Noapte nesfârșită Agatha Christie

Prezentarea cărții:

„Atrăgător, extrem de inteligent, dar cu totul lipsit de mijloace financiare, tânărul Michael Rogers visează la o viață mai bună și la o casă magnifică, în care să trăiască împreună cu femeia iubită. Iar când o cunoaște pe Ellie, o fabulos de bogată moștenitoare americană, visul lui devine realitate. Însă Michael ignoră avertismentele unei bătrâne țigănci privitoare la un blestem ce planează asupra locurilor, și, curând, răul începe să se strecoare în paradis…” (©Editura Litera)

Ce au scris alții despre Noapte nesfârșită

„Vechea maestră a romanelor cu crime scoate din geanta ei inepuizabilă Noapte nesfârșită, destul de diferită de ceea ce scrie ea în mod obișnuit. Este imposibil să spui prea multe despre carte fără să-i dezvălui secretele: este suficient să avertizezi cititorul că, dacă crede că aceasta e o poveste de dragoste, nu se poate înșela mai mult, iar izbitorul, ca să nu spun oribilul final este, probabil, cel mai devastator pe care această surprinzătoare autoare a furmizat-o vreodată.” (The Guardian, 1967)

„Cel mai bun dintre romanele târzii ale lui Christie, intriga fiind o combinație între tiparele deja folosite în Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd și Moarte pe Nil. Crima are loc foarte târziu, partea centrală a romanului părând astfel fără cap și coadă (săraca fată bogată, blestemul țigăncii, etc.). Totul este însă justificat de partea finală. O splendidă înflorire târzie.” (Robert Barnard, scriitor englez)

Părerea mea despre carte

Citesc, de obicei, Agatha Christie atunci când vreau să mă relaxez sau simt că o lectură anterioară m-a plictisit sau m-a dezamăgit atât de tare încât simt nevoia să fac o pauză de la citit. Relaxare citind o carte cu crime? Da, fiindcă romanele Agathei Christie nu sunt (cel mai adesea) genul acela de carte cu detalii menite să-ți dea fiori și vise urâte. Ba dimpotrivă, îți aduc uneori și zâmbetul pe buze. Antidot împotriva plictisului de citit? Da, pentru că sunt lecturi ușoare, dar care-ți pun celule cenușii, vorba lui Poirot, la contribuție.

Ei bine, la Noapte nesfârșită n-a fost cazul unei lecturi antrenante – mai ales, în prima parte – și nici a uneia amuzante. Ba dimpotrivă, aș zice. Am făcut greșeala să o termin chiar înainte să merg la culcare (cum am făcut, de altfel, cu multe cărți din colecția Christie) și sfârșitul a fost atât de … neașteptat și dur, încât mi-a adus o noapte nesfârșită, cu vis eurâte. Pentru că nu e confortabil să te gândești că răul poate exista printre noi, circulă cu tramvaiul, merge la serviciu, face glume, și în tot acest timp este bântuit de gânduri malefice.

A nu se înțelege de aici că nu e o carte bună. La urma urmei, se numără printre preferatele Agathei Christie în ce privește cărțile ei. De-a lungul timpului, am citit o grămadă de cărți scrise de Agatha Christie și pot să spun că Noapte nesfârșită se numără printre cele mai bune. Pentru că este o poveste ciudată, cu o desfășurare bine gândită – chiar când te întrebi, după două sute și ceva de pagini, dacă se mai întâmplă vreo crimă, ai parte de întorsături de situație care te țin cu sufletul la gură – cu personaje complexe și foarte bine construite, mult mai complexe ca în alte cărți ale autoarei. Se vede experiența, Noapte nesfârșită fiind un roman  scris când Agatha avea peste 70 de ani (a fost publicat în 1967) și zeci de volume la activ.

Cumva neobișnuit pentru stilul cu care ne-a obișnuit Agatha Christie este că avem parte de opinia unui singur personaj, naratorul, în persoana lui Michael Rogers, un tânăr care-și dorește mult o casă idilică pe un teren căruia i se spune Pământul Țiganului și despre care se credea că este urmărit de un blestem.

Există însă și câteva personaje secundare „de carton”, care ar fi putut fi dezvoltate mai bine (țiganca Esther Lee, mama vitregă Cora Suyvesant, maiorul Phillpot, prietena Claudia Hardcastle, de exemplu), motiv pentru care i-am dat 4 din 5 steluțe pe Goodreads.

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „NOAPTE NESFÂRȘITĂ de Agatha Christie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.