Secretele din Strada Portului de Ann Cleves (Vera Stanhope #6)

Secretele din Strada Portului

Despre autoare:

Ann Cleves (n.1954, Anglia) este o autoare engleză. A renunțat la facultate și a lucrat ca asistent social pentru copii, ajutor de salvamar, bucătar la un centru de observare a păsărilor și ofițer pentru eliberarea condiționată. Probabil că experiența acumulată în aceste posturi a inspirat-o să scrie romanele pe care le-a publicat mai târziu.

A început să scrie când soțul ei, un cunoscut ornitolog a primit un post pe o insulă mică, iar Ann l-a însoțit. 

Până în prezent a publicat, începând cu 1986, peste douăzeci de romane, traduse în peste douăzeci de limbi. Are două serii de succes, Vera Stanhope și Shetland, care au fost ecranizate pentru televiziune.

Intriga

În Newcastle, câteva zile înainte de Crăciun, detectivul Joe Ashworth se întoarce acasă cu metroul, împreună cu fiica sa, Jessie. Călătoria lor este întreruptă din cauza vremii (o furtună de zăpadă neașteptată) și toată lumea este nevoită să coboare. Cu excepția unei singure persoane care nu face nicio mișcare. Este Margaret Krukowski, o femeie de 70 de ani, care fusese înjunghiată, fără ca nimeni să observe. Joe este polițist în echipa Verei Stanhope, din care mai fac parte Holly și Charlie. Imediat după descoperirea crimei, Vera și echipa sa încep cercetările. Primele indicii îi duc în Mardle, un orășel din apropiere, la pensiunea de pe Strada Portului, unde Margaret locuia într-un mic apartament la ultimul etaj. Lucrurile se complică și mai mult când, după câteva zile, este ucisă încă o femeie, o prostituată, alcoolică care mai avea și obiceiul să se drogheze. Iar toți cei de pe Strada Portului par că ascund un secret, cei vii ca și cei morți deopotrivă.

O intrigă destul de întortocheată aș zice, dar cu atât mai interesantă. Sfârșitul, pe mine una, m-a pus serios pe gânduri. Iar ce a putut să fie în mintea criminalului, m-a îngrozit de-a dreptul.

3 motive să citești Secretele din Strada Portului

1. Un detectiv departe de perfecțiune

Am descoperit, cu această ocazie, un personaj interesant, departe de a fi detectivul perfect. Nici măcar perfecționist. Vera Stanhope este o femeie trecută de prima tinerețe, supraponderală, ieșită din formă (dacă a fost vreodată), lipsită de răbdare, singura ei familie fiind echipa de polițiști cu care lucrează. Cu toate punctele ei slabe, care o fac cu atât mai realistă și mai plăcută, Vera are o minte foarte ascuțită, un spirit de observație excelent și este o bună comunicatoare, ceea ce face din ea un excelent polițist. Și o șefă la fel de eficientă. Chiar dacă se întâmpla ca un subaltern să gândească așa:

„Avea impresia că fiecare contact cu Vera Stanhope era ca o întâlnire cu un câine imens și imprevizibil. Nu știai niciodată dacă avea să te lingă pe ochi sau să-ți disloce un picior.”

Se pare că nimeni nu rezistă apelativului „scumpete” pe care Vera îl folosește adesea, mai ales când vrea ceva de la persoana căreia i se adresează. Cel mai mult mi-a plăcut că Vera nu se prea ia în serios și are o bună doză de autoironie.

„Urcă repejor treptele de beton din scara blocului, resimțind încă o jenă în mușchii picioarelor de la urcatul scării în port. Vera, scumpete, ai face bine să găsești mai repede criminalul, altfel ești în pericol să intri în formă.”

În general, Vera are o perspectivă sumbră asupra vieții, după o copilărie destul de aspră, în lipsa mamei, doar cu tatăl Hector. Vera îl vede pe sergentul Joe Ashworth ca pe fiul pe care i-ar fi plăcut probabil să-l aibă și se bucură să-i fie mentor și să-l pregătească pentru promovare, dorind în același timp, ușor egoist, să-l păstreze cât mai mult în echipa ei. Apropo de Joe, e un tip interesant, sunt sigură că ar face o figură frumoasă ca personaj principal într-un roman sau, de ce nu, chiar într-o serie.

2. O lectură agreabilă

Intriga se desfășoară treptat, pe măsură ce Vera și echipa ei realizează ancheta, iar personajele apar în fața ochilor cititorului, cu toate secretele lor mai vechi sau mai noi.

Kate Dewar este proprietara pensiunii unde locuia Margaret. Este o mamă singură, cu doi copii adolescenți, o fată, Chloe, și un băiat, Ryan. În aparență, cei doi nu par să aibă alte probleme, în afara celor specifice vârstei. Ryan pare că se plimbă mult pe străzi, lipsește de la ore, iar în timpul liber, lucrează în atelierul unui vecin, Malcolm Kerr, un personaj destul de dubios de la bun început.

Margaret pare să fi ascuns niște secrete, deși comunitatea o percepea ca pe o femeie virtuoasă, care mergea la biserică, făcea voluntariat la un adăpost pentru femei abandonate și hărțuite și o ajuta pe Kate cu pensiunea și cu copiii.

Scriitura este lejeră, se parcurge ușor, fără artificii stilistice, uneori cu o doză de umor, mică, dar necesară pentru a crește calitatea lecturii.

Secretele din Strada Portului

3. Un foarte reușit roman de atmosferă

Ann Cleves readuce la viață mica localitate Mardle, de la periferia orașului Newcastle, din nordul Angliei, în special comunitatea de pe Strada Portului. Mardle este un orășel de pescari, cenușiu și izolat, dornic poate să fie mai mult decât este.

Comunitatea pare una inocentă, doamnele în vârstă organizează câte un ceai la biserică, profesorii iau masa împreună la sfârșitul semestrului, cârcium Coble e mereu plină de localnici cu chef de vorbă, iar pa malul mării cherhanalele își așteaptă clienții cu pește și cartofi. Vera Stanhope descoperă însă curând că oamenii din Mardle au o istorie veche la care este nevoită să se întoarcă pentru a descoperi cine le-a ucis pe cele două femei. 

Apropo de atmosferă, poate n-ar fi stricat mai multă atenție la condițiile meteo: acum ninge cumplit, că nu se vede nimic pe camerele de supraveghere, a doua zi plouă, iar după aceea, gheața strălucește pe acoperiș. Sau poate așa o fi vremea în Northumbria.

Ce spun alții despre carte

„Folosirea cu atât de multă ușurință a limbajului și construcția atât de inteligentă a romanului o fac pe Ann Cleves una dintre cele mai talentate scriitoare de romane polițiste.” (Sunday Times)

„Dialogul alert, descrierile și intriga bine dozată demonstrează de ce romanul polițist englezesc are un moment de glorie.” (Woman)

Recomandări

Recomand cartea:

  • cititorilor de literatură mystery și care apreciază o carte bună cu crime
  • fanilor Agathei Christie, scriitura Annei Cleves asemănându-se în mare măsură cu cea a „reginei romanului polițist”, fără a fi însă nici pe departe o copie.

Un fel de concluzie

Este prima carte din seria Vera Stanhope pe care o citesc (fiind, de fapt, a șasea din serie) și îmi pare bine că am făcut-o. Nu va fi ultima, cu siguranță. Am citit multe cărți cu crime, iar aceasta este una dintre cele bune. Abia aștept să citesc și celelate cărți din serie.

Cartea poate fi comandată AICI sau AICI.

Lectură plăcută!

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

3 gânduri despre „Secretele din Strada Portului de Ann Cleves (Vera Stanhope #6)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.