Limbajul vestimentar la ceremoniile din Ziua Învestiturii 2021

Ceremonie învestitură 2021

Și a fost și Ziua Învestiturii celui de-al 46-lea președinte american, Joseph R. Biden. Atenția lumii s-a concentrat asupra evenimentelor de la Washington, ceremonia depunerii jurământului, a 59-a în istoria SUA, dar și cea de părăsire a Casei Albe de către fostul deja cuplu prezidențial Trump.

Melania și Donald Trump

S-o luăm cronologic. Ceremonia de plecare a fost una neobișnuită, deoarece cuplul Trump a ales să plece de la Casa Albă înainte de sosirea cuplului Biden, așa cum se obișnuia. Fostul președinte Trump apărut, ca de obicei, cu cravata lui roșie, mult prea lungă, cu care ne-am obișnuit deja. Nimic interesant. Toți ochii au fost ațintiți însă asupra fostei Prime Doamne, Melania Trump, care nu a dezamăgit nici de data aceasta. O ținută all-black, impecabilă ca de obicei. Dar de ce complet negru? Sigur, negrul e o culoare elegantă, cu care n-ai cum să dai greș (aproape) niciodată. Dincolo de eleganță, ce mesaj a vrut să transmită Melania Trump? Pentru că era un negru ca de doliu, părea o proaspătă văduvă. Aspect care a dat apă la moară unora să scrie pe Twitter că arată de parcă ar merge la înmormântarea soțului ei. Nu cred că asta a vrut să transmită. Probabil că a ales ținuta ca să arate că America e în doliu, din cauza pandemiei de Covid și din cauza recentelor tulburări politice. În lipsa unui mesaj verbal, însă, iată că ceea ce a vrut să transmită poate fi înțeles greșit.

La ceremonia de învestitură (nu investitură, cum am văzut că scriu unii!) a fost o paradă a ținutelor doamnelor, e drept mai modestă (numeric vorbind) ca în alți ani.

biden-harris

Noua Primă Doamnă, Jill Biden, a fost și ea la înălțimea momentului. Elegantă, discretă, o apariție plăcută. Trebuie să recunoaștem că arată foarte bine la cei 70 de ani ai săi. Dar nu acesta e subiectul nostru. Ținuta a fost una clasică, rochie, palton, pantofi stiletto, într-o culoare pastel, preferată în trecut și de alte Prime Doamne la ceremoniile de învestitură ale soților lor (Jaqueline Kennedy sau Melania Trump). Poate că n-a fost fix aceeași nuanță, dar esența contează. Mesajul transmis a fost cel de susținere a soțului ei, noul președinte, albastrul fiind o culoare care transmite relaxare, calm, afecțiune.

biden-harris

Prima vicepreședinte femeie a Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a fost și ea extrem de elegantă, dar culoarea aleasă nu a fost una pastel, dimpotrivă, un mov destul de strident. Frumoasă ținută, nimic de zis, dar atrăgea prea mult atenția asupra ei. În afară de asta, movul e o culoare a regalității (or, aici avem de-a face cu ceremonie a republicii) și transmite, zic specialiștii în comunicare nonverbală, insecuritate și vulnerabilitate. De ce reprezintă ea regalitatea? N-am reușit să găsesc un răspuns la această întrebare.

jennifer-lopez

Movul era însă și o culoare a mișcării sufragetelor, împreună cu albul, așa că unii sunt părere că, mai degrabă, în direcția aia bătea mesajul transmis de Kamala Harris. Ca și Jennifer Lopez cu ținuta ei albă, destul de banală aș zice. Bine, Jennifer s-a exprimat și vocal, nu numai nonverbal. Dar asta e altă poveste.

prime-doamne

Câteva cuvinte și despre fostele Prime Doamne prezente la ceremonie. Michelle Obama cred că a vrut să epateze cu acea curea statement asortată la ținuta cu pantaloni și un palton până la pământ, ca o reverandă. Culoarea aleasă: burgund. Dezamăgirea zilei a fost Hillary Clinton cu ținută ponosită (cel puțin mănușile aăa păreau), de doamnă în vârstă aterizată din greșeală la locul cu pricina.

Senzația zilei a fost, după părerea mea, Lady Gaga. Deși nu sunt fan deloc, trebuie să recunosc că rochia Schiaparelli pe care a îmbrăcat-o a fost de-a dreptul bestială. În sens bun, de data asta. În afară de aspectul estetic, se vede că totul a fost foarte bine gândit. De la culorile alese, la forma rochiei, formală în partea de sus, care se vede când stă la pupitru, perfectă pentru intonarea imnului, la spectaculoasa fustă roșie. Iar porumbelul de la piept cu o ramură de măslin în cioc e și el încărcat de semnificații. Ce a vrut să transmită Lady Gaga a fost, mai apoi, verbalizat prin mesaj postat pe Twitter, ca să nu fie nicio îndoială: „A dove carrying an olive branch. May all make peace with all each other.” (Un porumbel care duce o ramură de măslin. Fie ca toți să facem pace unul cu altul.) Măcar dacă am reuși. Altefl, ofițerul care o ținea de braț pe Lady Gaga nu prea era asortat cu fabuloasa rochie, dar asta a fost ceremonia, super militarizată.

Dincolo de mesajele transmise, vouă ce ținută v-a plăcut mai mult? Aștept mesajele voastre în comentarii. De laudă sau de critică, că oameni suntem, nu? 🙂

4 gânduri despre „Limbajul vestimentar la ceremoniile din Ziua Învestiturii 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.