Provocările literare ale anului 2021

Nu prea obișnuiesc să dau curs provocărilor literare, nu pentru că știu eu mai bine ce vreau să citesc, ci pentru că, de mult timp, citesc puțin cam dezordonat, cam ce vine la rând. Iar mai nou, cheful de lectură riscă să se ducă pe apa sâmbetei, sub influența Netflixului, a canalului TV cu lui filmele de Crăciun și a … școlii online, care îmi ocupă foarte mult timp.

Așa încât, ca să mă motivez să citesc mai mult (fără să mă înscriu în vreun fel de maraton literar) și mai ordonat, am decis să încerc să dau curs unei provocări. Mai mult decât atât, să propun chiar eu una :). Ca să fiu sinceră, nu pot promite că o să mă țin de ele până la capăt (la sfârșitul anului), pentru că s-ar putea să mă tenteze altceva. Și, cum sunt la vârsta la care îmi pot permite să citesc doar ce-mi face plăcere – inclusiv lecturile profesionale intră în această categorie, fiindcă sunt pasionată de marketing – s-ar putea să nu reușesc să dau citesc toate cărțile din listele provocărilor de care m-am apucat (fiindcă, până la urmă, s-au adunat patru, nu una!). Cu toate că le-am ales cu mare grijă, să fiu sigură că o să-mi placă lecturile respective.

1. Prima provocare e chiar cea propusă de mine:

Citește o carte de Agatha Christie în fiecare lună

Titlurile pe care le-am propus pot fi găsite în imaginea de mai jos:

Provocare Agatha Christie

Mai multe despre această provocare am scris aici.

3. A treia provocare, e tot cu romane polițiste, scrise, data asta de diverși autori și în diverse perioade de timp. Am găsit-o pe blogul Ciobanul de azi și m-a tentat foarte mult (datorită, sau din cauza, mai vedem noi, tematicii, evident).

Reading Crime Fiction 2021

Reading Crime Fiction 2021

3. A treia provocare vine chiar de pe site-ul Agatha Christie și propune 12 categorii de cărți din vasta operă a celei supranumite Regina romanului polițist. Pentru fiecare categorie se fac și propuneri de titluri, dar pot fi alese și altele.

Reading Christie 2021

Reading Christie 2021

4. Cea de-a patra provocare literară este una regală, venită din partea Ducesei de Cornwall, soția Prințului Charles, moștenitorul Coroanei Britanice. Un soi de aroganță literară din partea mea, cum s-ar zice. Dar de ce nu, la urma urmei?

Pentru următoarele opt săptămâni, ducesa Camilla a propus în Camera ei de lectură (Reading Room), următoarele titluri:

Reading Room 

camilla-duchess-of-cornwall-reading-room

Dintre cele patru cărți, am citit deja Ucenicul arhitectului de Elif Shafak, Acolo unde cântă racii mi-a tot ieșit în cale, așa că ar fi cazul să-i dau atenție, așa că trebuie să văd ce e cu celelalte două titluri.

Apropo de provocarea literară a ducesei Camilla, tare m-au amuzat unele reacții, de aici, de la noi:

  • În afară de Matel, restul titlurilor mă lasă rece! (mă îndoiesc foarte tare că scopul ducesei e să încălzească pe cineva :))
  • Ar fi trebuit să fie mai incluzivă, să propună și un autor de culoare, chiar unul LGBT (ha!ha! cam ca la Partidul Comunist, atâta la sută femei, atâta muncitori, etc.)

Pe voi vă tentează vreo provocare literară? Dintre cele de mai sus sau altele?

Lectură plăcută să avem!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.