Tot ceea ce strălucește de Nicoleta Mariana Orlea – povești de viață cu și despre copiii cu autism din România

Tot ceea ce strălucește

Astăzi va fi vorba despre o altfel de carte. O carte cu mult suflet, o minunată colecție de povestiri, 20 de fragmente de viață cu și despre copiii cu autism din România. Cartea este superb (fără nicio exagerare) ilustrată de Andreea Ghencea.

Colecția de povestiri este o inițiativă a Autism Voice și a fost creată cu suportul Editurii Niculescu. Deocamdată este disponibilă doar în format e-book, dar, în viitor, va fi și în format fizic.

Mi-a plăcut că, înainte de povestirile părinților, am putit citi câte ceva despre autism, un domeniu cu care, trebuie să recunosc, nu eram prea familiarizată, și bănuiesc că nu sunt singura, așa că e foarte binevenită această parte introductivă.

De ce cred că ar trebui să citești cartea

1. Ca să faci cunoștință cu 20 de copii și cu 20 de fragmente de viață care te vor emoționa, cu siguranță.

Tot ceea ce strălucește

„Când îmi aduc aminte de Remus zâmbesc, pentru că este un copil atât de prietenos, dulce și expansiv. Adoră să dăruiască îmbrățișări și stă la iubit într-un mod diferit.” (Remus, cinci ani)

„Chiar dacă acum, la vârsta de patru ani, limbajul și comportamentul lui sunt cu mult sub ceea ce ar trebui să fie, SuperMario are mici victorii în mod constant. Prețul pentru o viață normală este scump, dar „când auzi un cuvânt nou de la el, ţi se face pielea de găină. Uiți de tot, de toate greutățile”, mărturisesc părinții lui. Și asta este tot ce contează în marea schemă a vieții unui copil cu autism, în lupta lui pentru recuperare.”(Mario, patru ani)

„În unele zile vreau doar să mă uit la Mickey și Minnie Mouse. Totul pare așa simplu în lumea lor. Totul este haios și sunt mulți prieteni în desene. Eu nu am prieteni. Cred că ar fi frumos să am un prieten haios, cu urechi mari și inventiv.

Ce știu să zic acum este „mama”, „tata”, „apa”, „bobo”, „Mikey”, „Minnie”, „papa”, „nu” și „da”. Mie mi se pare că sunt o mulțime de cuvinte. Mama râde când scot sunetele astea pe lângă ea. Dar mă roagă să îi spun și alte cuvinte, și nu pot. Uneori, mama este foarte tristă din cauza mea. Aș vrea să îi spun să nu mai fie tristă. Aș vrea ca mama să aibă și pe altcineva lângă ea, să îl aibă pe tata mai mult acasă sau o prietenă cu care să vorbească, să zâmbească mai mult.

Poate cândva o să pot să îi spun cât de mult o iubesc și că o să fiu bine. Poate, dacă tot mergem foarte des la fata aia drăguță din clădirea aia mare, o să încep să înțeleg sunetele și o să pot spune „eu sunt Bianca” și mama o să fie iar fericită.”(Bianca, cinci ani și șase luni)

Remus, Mario și Bianca sunt doar trei dintre copiii a căror poveste de viață te invit să o descoperi între paginile cărții.

2. E scrisă cu suflet și multă dragoste pentru cuvinte

„Dintre toate culorile din natură, albastrul este cea mai adâncă și cea mai imaterială. Natura nu înfățișează albastrul decât alcătuit din transparență, dintr-un vid acumulat al aerului, al apei, al cristalului sau al diamantului. Albastrul este precis, pur și rece. El nu poate fi obținut prin amestec, dar poate fi amestecat cu alte culori, pentru a forma alte culori. Albastrul este și cald și inimos. Albastrul este strălucire și liniște, dacă îl privești suficient de mult.”

Și, mai ales pentru că:

3. Contravaloarea fiecărui exemplar achiziționat din acest e-Book este donată integral copiilor cu autism cazuri sociale înscriși în programele de recuperare ale asociației Autism Voice.

Cartea poate fi achiziționată de AICI.

Dacă v-am convins să citiți cartea, am un cadou pentru unul dintre voi, cititorii blogului: un exemplar al cărții, în format electronic, pe care l-am achiziționat în nume personal. Ce trebuie să faceți ca să câștigați cartea? Simplu, să răspundeți la întrebarea: de ce vrei s-o citești? Până sâmbătă, 23 ianuarie 2021. Cel mai interesant răspuns va fi ales împreună cu Ioana Lucea, psihoterapeut de recuperare în Timișoara.

Aștept cu nerăbdare răspunsurile voastre în secțiunea de comentarii!

Acest giveaway este organizat de mine, fără a fi implicată nicio altă organizație (nu vreau să mă laud, dar cică așa sunt regulile şi trebuia musai să precizez asta).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.