9 cărți care te vor amuza

Cărțile din lista de mai jos nu fac parte, probabil, din marea literatură, așa că unii vor strâmba elitist din nas doar citind titlurie sau autorii. Poate ne lămurește cineva ce înseamnă, de fapt, marea literatură, fiindcă mie nu mi-e foarte clar.

Viața-mea-nu-chiar-perfectă

1. Viața mea nu chiar perfectă de Sophie Kinsella

Katie Brenner este o tânără care locuiește la Londra, unde are primul ei job important. Lucrurile par că merg bine pentru Katie, până în ziua când este concediată de Demeter, arțăgoasa ei șefă. Katie este nevoită să se întoarcă la părinții ei, la țară, locul din care încercase din răsputeri să scape. Neavând altceva mai bun de făcut, Katie începe să-și ajute tatăl la ferma lui, aflată aproape în faliment. Într-o zi, la ferma din Somerset își face apariția chiar Demeter, iar sosirea ei provoacă o serie de întâmplări care de care mai amuzante.

un-englez-la-tara

2. Un englez la țară de Michael Sadler

Cartea face parte din seria dedicată de Michael Sadler „aventurilor” sale în Franța, un volum plin de întâmplări amuzante ale unui englez nevoit să facă față provocărilor unei vieți în „Franța profundă”, mai exact în Franța rurală. O recitesc de feicare dată cu aceeași plăcere cu care am citit-o prima dată.

Cu cât mai mulți, cu atât mai bine

3. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine de Anne Fine

E cartea pe care o recitesc în fiecare an în perioada Crăciunului, doar ca să mă amuz, iar și iar, de peripețiile prin care trec membrii unei familii engleze de Crăciun. O familie completă, cu cățel (purcelul însă lipsește), cu copii, cu bunici, străbunici, unchi, mătuși și unchi. Și cu doi părinți foarte stresați de toate încurcăturile care apar, inevitabil, cu familie atât de numeroasă și bine reprezentată demografic.

peter-mayle

4. Lecții de franceză de Peter Mayle

Cartea are ca subtitlu Aventurile mele cu furculița, cuțitul și tirbușonul pe meleagurile Franței, care ne indică destul de precis la ce ne putem aștepta de la ea. Este un adevărat tur al Franței, gastronomic de data asta, o colecție de 12 povestiri, fiecare dintre ele o aventură a lui Peter Mayle cu puii de baltă, cu aristocrații cu picioare albastre, cu vinurile de Burgundia, cu maratonul pentru connaisseurs sau cu boudin noir. Una dintre povestiri ne arată cum se face o detoxifiere ca la carte, de care avem nevoie, probabil, în perioada aceasta. De detoxifieree sau de carte, după preferințe.

MIc tratat de management culinar

5. Mic tratat de management culinar de Daniel Mafteiu

O autointitulată extraterestră de 30 de ani, manager la o multinațională, cu MBA la Paris (extraterestra, nu multinaționala), decide că ar fi cazul să le inițieze și pe alte „extraterestre” în tainele managementului. Și nu a oricărui management, ci a celui culinar. De aici, o grămadă de sfaturi, unul mai amuzant ca altul, desprinse din „vasta” ei experiență în bucătărie.

Mă dau în vânt după cumpărături

6. Mă dau în vânt după cumpărături de Sophie Kinsella

Mă dau în vânt după cumpărături este prima carte dintr-o serie de nouă (până acum) în care Sophie Kinsella explorează, într-un mod foarte amuzant, diverse ipostaze ale vieții unei femei: necăsătorită, tânără soție, soră, mamă, gazdă a unei petreceri de Crăciun, fiică, etc. Becky Bloomwood, protagonista seriei este obsedată de cumpărături, așa cum se deduce ușor din titluri și intră, din acest motiv, în tot soiul de încurcături, care de care mai amuzante.

Diavolul se îmbracă de la Prada

7. Diavolul se îmbracă de la Prada de Lauren Weisberger

Andrea Sachs este o tânără absolventă a uneia dintre universitățile de pe coasta de est a Statelor Unite obține o slujbă dorită de multe fete: asistentă a Mirandei Priestley, redactor șef al revistei Runway (personaj inspirat de Anna Wintour dela celebra revistă Vogue). Deși se învârte între poșete, pantofi și ținute create de cei mai celebri designeri din lume, viața Andreei nu e ce pare a fi.

Cartea a fost ecranizată într-un film care s-a bucurat de succes, cu Meryl Streep si Anne Hathaway in rolurile principale.

indragostita-de-sotul-potrivit

8. Îndrăgostită de soțul potrivit de Victoria Alexander

Îndrăgostită de soțul potrivit este povestea de dragoste dintre doi tineri care sunt nevoiți să se căsătorească aparent pentru a-și salva averea. Sfârșesc prin a se îndrăgosti unul de celălalt, o dragoste cu năbădăi, până la urmă. O poveste de dragoste cu multe scene amuzante, cu multe situații amuzante și personaje spumoase.

detectiv-de-romania

9. Detectiv de România de Silviu Iliuță

Un roman polițist, cu multe accente comice, care te va face (romanul, nu accentele) să râzi pe săturate. Deși o carte nu ține loc de mâncare, ca să te poți sătura, ar zice Anton Scorilo, super-detectivul lui Siviu Iliuță. Povestea este adusă la viață de o galerie de personaje, unu mai excentric și mai amuzant ca altul. Chiar așa excentrice, par foarte veridice și o să recunoști în ele personaje din viața ta reală. Mi-a plăcut Detectiv de România, deși relația mea cu literatura română contemporană nu e neapărat una foarte bună.

La cumpărături de Crăciun de Sophie Kinsella

9. La cumpărături de Crăciun de Sophie Kinsella

La cumpărături de Crăciun a fost o lectură simpatică, amuzantă, ușoară, perfectă pentru perioada sărbătorilor de iarnă, când simțim cu toții nevoia de relaxare. Cartea este și o ironie la adresa societății contemporane, atât a consumului exagerat al unoar cu ocazia Crăciunului (15 kg de somon afumat!) cât și a celor care aflați la extrema cealaltă (genul „Să salvăm planeta cu orice preț”).

Voi ce cărți amuzante ne recomandați?

4 gânduri despre „9 cărți care te vor amuza

  1. Nici eu nu înțeleg care e faza cu „marea literatură”. Unii nu înțeleg că există multe, dar foarte multe genuri și că nu tuturor ne plac aceleași lucruri. Eu citesc cu drag orice 😁 Mulțumesc de recomandări!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.