Mythos. Miturile Greciei repovestite de Stephen Fry

Mythos

„Îmi dau seama că totul este derutant și probabil enervant pentru oricine nu este academician sau cetățean grec. Puteți consulta harta, dar sper din tot sufletul să nu vă spargeți capul încercând să înțelegeți tot. Dumnezeu știe de câte ori era să mi-l sparg și eu, și nu vă doresc atâtea dureri de cap și nedumeriri.”

Păcat că acest paragraf e la sfârșitul cărții, dacă era la început poate o abandonam de teama unor dureri de cap. Stephen Fry se referă la teritoriul grecesc pe vremea miturilor, mut mai lăbărțat de cât cel de azi, dar aceste cuvinte reflectă exact părerea mea despre carte. Mai pe scurt, nu vă bateți capul cu ea.

Pentru cei neinițiați în mitologia greacă

Dacă nu știți nimic despre mitologia greacă nu cred că e cazul să începeți cu Mythos de Stephen Fry. E o carte foarte bine documentată, dar ritmul în care se amestecă poveștile și personajele lor poate fi derutant. Uneori mai lent, alteori mai rapid, cumva dau impresia că se încolăcesc ca șarpele pe caduceul lui Hermes și, până la urmă, sfârșesc prin a te zăpăci de tot. Alegeți altă sursă ca să vă familiarizați cu miturile Greciei Antice.

Pentru cei care nu știu legendele, există și o parte bună: pot afla de unde vine nodul gordian, cum a apărut primul păianjen și cum se face că mierea și nectarul au devenit alimentele preferate ale zeilor.

Creta
Creta – insula unde se povestește că s-ar fi născut Zeus

Pentru cunoscătorii miturilor și legendelor grecești 

Încă din copilărie am fost fascinată de Grecia, în general, și de miturile ei, în special. Momentul care a declanșat această fascinație a fost când am citit Legendele Olimpului de Alexandru Mitru (care, apropo, s-a descurcat mult mai bine cu repovestirea miturilor și legendelor, din punctul meu de vedere). Începând de atunci, am citit mult pe tema asta și, când am putut să merg, în sfârșit, în Grecia, am căutat urmele zeilor și eroilor mitici pe unde am umblat, mai ales pe Muntele Olimp.

Dacă nu aș fi citit nimic despre asta înainte să citesc Mythos, nu cred că m-ar fi pasionat la fel de mult nici Grecia, nici mitologia ei. Abundența de nume grecești și romane, scrise adesea cu majuscule, de parcă  țipă la tine, e de natură să te bulverseze și să te facă să-ți dorești să abandonezi lectura. Eu n-am făcut, m-am încăpățânat s-o duc la capăt, dar nu simt că am învățat nimic nou și nici n-am perceput-o ca pe o lectură amuzantă așa cum e adesea descrisă. Se poate să-mi fi pierdut eu simțul umorului, dacă l-am avut vreodată.

Pe de altă parte, e păcat că autorul a ales să ignore nume grele ale mitologiei grecești, ca Tezeu, Oedip, Perseu, Hercule sau Iason și a acordat prea multă atenție unor personaje secundare. Înțeleg că despre cei enumerați va fi vorba într-o altă carte, dedicată eroilor. Păcat, pentru că pentru mine nu va fi o altă lectură din Stephen Fry, cel puțin în viitorul apropiat.

În afară de asta, după ce citești Mythos, ai putea rămâne cu impresia (greșită, după mine) că grecii, judecând după zeii lor, sunt cruzi, desfrânați, răzbunători, incestuoși și cam înfumurați. Cumva am avut impresia că Stepehn Fry a căutat să scoată în evidență doar partea negativă a lucrurilor și mai ales a personajelor.

Dacă ar fi să sintetizez: Mythos de Stephen Fry – carte din categoria „La pomul lăudat să nu mergi cu sacul”.

Recomandări

  • Merită s-o citești? Doar dacă nu ai altceva mai bun de citit și, în niciun caz dacă e o primă lectură despre mitologia greacă.
  • S-o cumperi? Nu la prețul de 55 de lei, cât am dat eu pe ea, un preț mult prea mare pentru ce oferă și mult prea mare pentru o copertă atât de fragilă.
  • S-o împrumuți? Da, dacă vrei neapărat s-o citești.

P:S: Am rămas cu o nedumerire: a se crampona vine de la crampe sau de la crampoane? (o mostră de umor „mitic”).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.