3 locuri care au găzduit scriitori celebri în trecut și care pot fi închiriate în prezent

Casa Jane Austin din Bath
Casa Jane Austin din Bath. Sursa foto: thespaces.com

1. Casa din Bath în care a locuit Jane Austen

Dacă vrei un loc în care să te retragi în căutarea inspirației artistice (literare sau de altfel) o idee bună ar fi închiriezi casa în care a locuit scriitoarea Jane Austen în Bath, în perioada 1801-1805. Bine, ideal ar fi să aștepți să se termine cu pandemia, fiindcă e cam complicat cu călătoritul în Marea Britanie în perioada asta.

Casa este disponibilă prin AirBnb și poate fi închiriată pentru 152 lire sterline pe noapte.

În această casă, în care familia s-a mutat în 1801, după pensionarea tatălui, Jane Austen a început să lucreze la romanul, The Watsons, pe care însă nu l-a terminat, așa că e posibil să nu fi găsit în casa din Bath cine știe ce inspirație. De altfel, Bath a fost un loc care nu i-a plăcut deloc lui Jane.

În 1805, după moartea tatălui, familia Austen a plecat din Bath în Southampton. Abia în 1809, când familia s-a mutat în Chawton House, scriitoarea a început să lucreze la cărțile care au făcut-o celebră.

Casa este situată în Sydney Place, în Bath, orașul care a inspirat-o pe Jane Austen în romanele ei Mănăstirea Northanger și Persuasiune. Are un living mare, două dormitoare, bucătărie și baie.

Chiar dacă nu e o veritabilă sursă de inspirație pentru un scriitor în devenire, casa oferă, totuși, o veritabilă felie autentică de istorie, prin atmosfera creată de mobilierul vechi, multe piese fiind în posesia familiei care deține casa de multe generații. Chiar dacă este readusă la viață atmosfera începutului de secol XIX, nu înseamnă că lipsesc utilitățile care fac parte din viața noastră de zi cu zi: baie și bucătărie mobilate și utilate modern, calculator și multifuncțională, smart TV și chiar Netflix.

Livingul casei are lambriuri albastre antichizate și picturi înrămate pe pereți, pardoseală din dale și mobilier tradițional, care recreează atmosfera din timpul când Austen a locuit aici. Livingul are un colț de studiu și un loc de luat masa (cu mobilier indian), în apropierea căruia se află un birou victorian, ca un omagiu adus scriitoarei.

Jane Austen (1775-1817) a fost o romancieră engleză, care a scris în perioada romantică previctoriană, fiind cea mai importantă scriitoare a epocii sale, deși, în timpul vieții, nu s-a bucurat de prea mult succes. Cele mai importante romane ale sale sunt: Mândrie și prejudecată (publicată 1813), Rațiune și simțire (1811), Parcul Mansfield (1814), Emma (1815), Mănăstirea Northanger (1818, post-mortem).

Hotel Renwick
Hotel Renwick New York. Sursa foto: thespaces.com

2. Hotelul Renwick din New York care a găzduit câțiva scriitori celebri

Hotelul Renwick din New York (din lanțul hotelier Hilton) se află într-o clădire construită în anii 1920, în care, la început, s-au aflta studiourile lui John Steinbeck și F. Scott Fitzgerald. Thomas Mann, de asemenea, a locuit în clădire în perioada respectivă. Hotelul onorează această moștenire literară prin designul interior al hotelului. De exemplu, apartamentul Gertrude Stein este primul apartament dedicat unei scriitoare și este decorat cu portrete și fotografii ale scriitoarei dar și cu cărți, ale ei sau ale celor care-i frecventau saloanele. Nu lipsesc nici micile accente care aduc aminte de apartamentul din Paris al lui Stein.

F. Scott Fitzgerald, Francis Scott Key Fitzgerald pe numele lui complet (1896-1940), a fost unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului al XX-lea. A urmat Universitatea Princeton, pe care a abandonat-o în 1917 pentru a se înrola în armată. În timp ce era staționat în Alabama, a cunoscut-o pe Zelda Sayre, cu care s-a căsătorit, având o căsnicie foarte aventuroasă. Ea a sfârșit internată pentru schizofrenie, el a murit de alcoolism, la 44 de ani. Cel mai cunoscut roman al său este Marele Gatsby, inspirat, se spune, de viața lui cu Zelda.

Hotel Mandarin Oriental Bangkok
Hotel Mandarin Oriental Bangkok. Sursa foto: thespaces.com

3. Hotelul Oriental Mandarin din Bangkok în care au locuit Iris Murdoch și Tennessee Williams

Mai mulți scriitori au locuit, de-a lungul timpului, în luxosul hotel Mandarin Oriental din Bangkok, care are o vechime de 144 de ani. Printre ei se numără Iris Murdoch, Tennessee Williams și Barbara Cartland. Apartamentul Autorilor, situat în River Wing, este un omagiu adus celebrilor scriitori care au locuit în hotel. În Salonul Autorilor poți savura ceaiul de după-amiază, sub privirea îngăduitoare a scriitorilor, din portretele atârnate pe pereți.

Iris Murdoch, Jean Iris Murdoch pe numele său complet (1919-1999), a fost o scriitoare irlandeză, laureată a Premiului Booker. S-a născut la Dublin, dar familia s-a mutat la Londra când Iris a împlinit un an. A studiat literatura greacă și latină, istorie antică și filosofie la Somerville College din Oxford și filosofie la Newnham College din Cambridge. A călătorit în Europa, a predat filosofia la Universitatea din Oxford și s-a remarcat încă de la primul său roman. A publict primul roman în 1954 și a continuat să scrie până în 1995.

Apropo de scriitorii despre care am scris mai sus, îmi propun să îi citesc în 2021, fiindcă îmi dau seama că nu i-am citit pe niciunul dintre ei. Nu, nici măcar pe jane Austen, m-am mulțumit, nu-mi dau seama de ce, cu diversele ecranizări ale cărților sale.

Deci, am trecut pe lista CDC (cărți de citit) Mândrie și prejudecată de Jane Austen, Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald, Iarna vrajbei noastre de John Steinbeck, Moarte la Veneția de Thomas Mann și Marea, marea de Iris Murdoch.

Sursa: thespaces.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.