Cele mai bune 9 moduri în care să începi o prezentare impecabilă

prezentare

Cele mai multe prelegeri încep cam așa: „Bună ziua! Numele meu este … și astăzi vreau să vă vorbesc despre …”. Sau dacă e o prezentare didactică didactică „Tema lecției noastre de astăzi este …” Dacă mai stăm mult în online și nu ne prea vedem, probabil că o să fie nevoie să adăugăm și propoziția „Vă vorbește profesorul vostru de marketing”. Și aș putea continua: azi o să vă vorbesc despre un subiect care n-o să vă intereseze absolut deloc. Acestea fiind zise, auditoriul se va cufunda în secunda următoare în studierea celor mai noi postări pe Facebook, Instagram sau TikTok și va fi pierdut pentru vorbitor pentru următoarele 30-40 de minute.

Pentru că prima impresie e esențială

Primele minute ale unei prelegeri sunt cele mai importante pentru stârnirea interesului auditoriului. În primele minute, ascultătorii decid dacă lasă deoparte telefoanele ca să asculte ce ai de spus sau dacă se cufundă într-un mic pui de somn.

Ca să aibă succes, începutul unei prezentări trebuie să fie eficient, original și neașteptat.

Iată câteva „trucuri” de la experții în comunicare pentru o introducere cât mai eficientă:

povestitor
Sursa foto

1. Spune o poveste

Să ne imaginăm că spunem unui copil povestea de seară, care începe cam așa: A fost odată ca niciodată ... Chiar din clipa în care am rostit aceste cuvinte avem întreaga atenție a copilului, care știe că va urma ceva interesant. La fel se comportă și adulții, nerăbdători să audă continuarea poveștii.

Steve Jobs, un excelent vorbitor, știa foarte bine că o poveste la început (fie ea personală, incitantă sau amuzantă) captează ușor atenția publicului, așa că folosea această tactică în prezentările sale.

Ce povești ar capta atenția publicului? De exemplu:

  • De ce e importantă tema prezentării pentru tine?
  • Când ai început să lucrezi pentru companie?
  • Când ți-ai dat seama prima dată că produsul companiei a dus un eneficiu cuiva?

Ca să construiești o conexiune personală cu publicul, poveștile trebuie să fie întotdeauna despre oameni și niciodată despre produse.

Și nu uita să faci o scurtă pauză înainte să treci la prezentarea propriu-zisă.

Întrebare: ce povești ar capta atenția publicului format din liceeni care fac școală online?

2. Surprinde publicul cu ceva șocant

Nimic nu trezește mai bine atenția publicului decât ceva șocant, neașteptat – un fapt, un număr sau o dată. Ca să beneficiezi de efectul acestui șoc, trebuie să te documentezi în prealabil și să începi prezentarea cu un scenariu foarte rău sau foarte bun și apoi să creezi o legătură cu subiectul prezentării.

De exemplu, ai putea spune ceva de genul:

„Conform unui studiu recent, vor fi mai multe schimbări, mai multă competiție și mai multe oportunități pe această piață decât până acum. Și 72% din persoanele din această încăpere va face ceva total diferit în doi ani dacă nu se adaptează rapid la aceste schimbări.”

Întrebare: Ce fapte, numere sau date legate de subiectul unei lecții ar putea să șocheze un adolescent?

3. Stârnește curiozitatea audienței cu o întrebare

O altă modalitate de a atrage atenția publicului la începutul unei prelegeri este să le stârnești curiozitatea cu o întrebare. Întrebarea trebuie să fie interesantă ca să-i încurajeze pe ascultători să încerce să caute un răspuns.

Întrebările pot fi, de exemplu:

  • de sondare a opiniei: câți dintre voi sunteți de acord cu asta?
  • provocatoare: majoritatea preferați să stați pe canapea în momentul acesta?
  • întrebări interesante: ce trebuie să facem ca să rămân competitivi?

Am încercat metoda asta și am început o lecție de marketing cu verificarea cunoștințelor despre intermediarii comerciali. Fiind și sezonul sărbătorii de Crăciun, i-am întrebat pe elevi așa: Dacă Moș Crăciun ar fi un intermediar comercial, care ar fi? Șoc și groază! Cred că s-au gândit că am luat-o razna :)). O liniște mai profundă decât cea de până atunci s-a așternut peste clasă. E drept, la un alt colectiv am avut rezultate mai bune cu întrebarea asta.

Întrebare: Care e întrebarea care ar putea să stârnească interesul unui elev de liceu?

comunicare-interpersonala

4.  Fă ascultătorii să vorbească unul cu altul

Pți soă le propui ascultătorilor tăi să se întoarcă spre persoana cea mai apropiată și să discute o problemă personală.

De exemplu, le poți cere să spună persoanei alăturate ce se așteaptă să afle nou din prezentarea pe care urmează să o susții. Dacă vorbim de lecție, poți cere elevilor să-i spună colegului de bancă ce se așteaptă să învețe din lecție. Sau să-i scrie unui coleg în privat, dacă e vorba de o lecție online.

Aici nu am nicio întrebare, mi se pare o tactică posibil de aplicat la lecții, din când în când.

5. Fă o declarație puternică, apoi pune o întrebare

Poți începe cu o declarație puternică, apoi pune o întrebare. După ce se răspunde la întrebare, pune o altă întrebare. Asta va face ca publicul să se implice și să asculte fiecare cuvânt pe care îl rostești.

Întrebare: Ce declarație în forță poți face așa încât să atragi atenția elevilor de la Tik Tok, Snapchat sau de la jocuri.

6. Supune atenției publicului o problemă

Poți începe prezentarea prin a ridica o problemă care se cere rezolvată, iar dacă este una care interesează pe toată lumea, vei avea imediat întreaga atenție a audienței.

De exemplu, poți spune:

„Din ce în ce mai mulți elevi manifestă tot mai puțin interes pentru propria pregătire profesională, motivând că orele de curs au devenit destul de plictisitoare și obositoare. Cum ar putea fi depășită această situație?”

speranta

7. Începe prin a da ascultătorilor speranță

Filosoful francez Gustav Le Bon scria cândva: „Singura religie a omenirii e, și a fost întotdeauna, speranța.”

Întotdeauna când vorbim, trebuie să le dăm oamenilor o speranță, de orice fel ar fi ea. Pentru că, la urma urmei, obiectivul prelegerii noastre este să determine oamenii să facă lucruri pe care nu le-ar fi făcut dacă nu i-am fi inspirat noi. Tot ceea ce spuneți trebuie să fie legat de acțiunile pe care dorești ca persoanele din public să le facă și la motivele pentru care le-ar face.

De exemplu, în cazul lecțiilor online, putem să le dăm elevilor speranța că, dacă se dau jos din pat, locul preferat al multora de a asista la lecții, se îmbracă de parcă ar merge la școală și se așează la un birou/masă vor fi mult mai pregătiți/motivați pentru lecții. Am încercat asta și m-am bucurat să aflu că a funcționat.

8. Fă referire la un eveniment istoric

Dacă te adresezi unei audiențe formate din directori de companii, poți face referire la bătăliile duse de Alexandru cel Mare pentru cucerirea unor teritorii, îndemnându-i astfel să lupte pentru cucerirea unor noi segmente de piață.

În ce-i privește pe elevi, dacă observăm că sunt cumva descurajați că trebuie să facă școală, putem să le povestim despre Malala, micuța pakistaneză a cărui drept la educație era drastic îngrădit și a cărei cea mai mare dorință era să meargă la școală.

9. Începe cu o declarație încrezătoare

Poți începe prin a le spune ascultătorilor ce mult o să le placă ceea e ai să le spui. De exemplu, în introducere la lecția despre matricea BCG, le spun elevilor că urmează lecția cea mai îndrăgită de elevi. Și că îi las pe ei să descopere de ce. Poate pentru că avem imagini cu vaci de muls, cu căței și cu semne de întrebare? Iar asta li se pare amuzant unor elevi de liceu.

În concluzie: Important e cum îți faci intrarea!

prezentare

Începutul unei prezentări e ca începutul unui interviu de angajare: trebuie să fie așezat. Nu trebuie să neglijezi pregătirea pentru prezentare. Gândește-te ce strategie se potrivește mai bine publicului tău, ce te face să te simți confortabil și, neapărat, verifică tehnica din dotare, ca să nu ai surprize neplăcute.

Astfel vei obține încredere, credibilitate și simpatie încă de la început. Și o vei păstra, foarte probabil, până la sfârșit.

Dilemele mele

Vorba-ceea: teoria ca teoria, da’ practica ne omoară! Toate bune și frumoase, dar eu nu-mi dau seama încă ce modalitate să abordezi când ai de făcut o prezentare în fața unui ecran de laptop pe care se află un auditoriu format din 20-30 (dacă ai noroc) de bulinuțe colorate necuvântătoare. Mai mult decât atât: cum să faci asta la 4-5 prezentări pe zi? Zilnic, și să nu uităm că audiența e un panel, în fața căruia faci 2-3 prezentări pe săptămână. Nu mă plâng, doar întreb, poate apare de undeva o idee genială. O aștept cu mare interes!

Surse:  https://amp.slidebean.com/blog/

https://www.briantracy.com/blog/

3 gânduri despre „Cele mai bune 9 moduri în care să începi o prezentare impecabilă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.