10 mituri despre DANONE care sunt chiar adevărate

Iaurtul este produsul obținut prin fermentarea laptelui cu două bacterii: lactobacillus bulgaricus și streptococcus thermophilus. Originea iaurtului datează din Antichitate, când ciobanii foloseau lapte fermentat, mai ușor de păstrat decât cel proaspăt, în condițiile de atunci.

De origine turcă (yogurut), termenul înseamnă „longevitate” în bulgară, se spune yoghurt în engleză, dadhi în India și kast în persană.

Se povestește că regele Franței, Francois I a fost vindecat de o infecție intestinală datorită unui iaurt din lapte de oaie preparat de un medic trimis de sultanul turc, iaurt care a devenit de atunci băutura curții regale franceze.

Danone

Cel mai cunoscut iaurt din lume, Danone, are și el miturile lui, care, întâmplător sau nu, sunt chiar adevărate. Iată mai jos câteva dintre ele:

1. Cea mai cunoscută marcă franceză e de origine catalană

La sfârșitul Primului Război Mondial, Isaac Carasso, un om de afaceri spaniol, evreu sefard născut în Salonic (Grecia), impresionat de numărul mare de afecțiuni intestinale la copii, cauzate de condițiile precare de igienă și de climatul umed din Barcelona, a început să fie preocupat de sănătate, în general, și de cea a copiilor, în special. 

Carasso auzise de beneficiile unui iaurt originar din Balcani și din Orientul Mijlociu și cunoscut încă de pe vremea lui Avraam. Carasso era, de altfel, familiar cu iaurtul, care se vindea frecvent pe stradă în orașul său natal și în Balcani, în general. 

Întâlnirea cu Elie Metchnikoff, directorul Institutului Pasteur și laureat al Premiului Nobel în 1908, care cercetase proprietățile curative ale iaurtului, l-a determinat să pornească într-o nouă aventură.

Într-un mic atelier din Barcelona, în 1919, Carasso a început să producă iaurt, după o metodă empirică din Balcani, cu lapte proaspăt și cu fermenții vii furnizați de Metchnikoff. 

Afacerea a fost lansată la Paris de către fiul lui Carasso, Daniel, în 1929, într-un mic atelier din arondismentul 18.

Danone-logo

2. Danone este un diminutiv catalan

La prima vedere, Danone pare un cuvânt inventat pentru a denumi iaurturile. De fapt, denumirea provine de la prenumele fiului lui Isaac Carasso, Danon, varianta catalană a lui Daniel.

3. Iaurtul Danone a fost vândut, la început, în farmacii

Iaurtul Danone a fost vândut, la începuturile lui, în 1919, în farmaciile din Barcelona, ambalat în borcănele din faianță. Și în Franța iaurtul Danone a fost vândut prima dată în farmacii.

4. Medicii era agenți publicitari ai iaurtului Danone

Începuturile afacerii Danone au fost dificile. Nu era deloc ușor să schimbi obiceiurile alimentare ale oamenilor, așa încât Carasso a apelat la medici pentru a-și promova produsul.

Și în Franța, unde iaurtul Danone a fost lansat în 1929, promovarea lui se făcea, la început, tot prin medici, care primeau, în afară de eșantioane de produse, carnete cu vouchere valabile o săptămână. Când secretarele mergeau la magazin să preschimbe voucherele în produse precizau întotdeauna „E pentru domnul doctor”, ca un fel de garanție medicală.

Tramvai-Danone
Sursa foto

5. La început, livrarea iaurtului în magazine se făcea cu tramvaiul

Din farmacii, iaurtul a ajuns să fie vândut în magazinele de produse lactate, unde era livrat în fiecare dimineață de către vatmanii primului tramvai al zilei. Încă nu existau frigidere, așa că era riscul de fermentare și contaminare era ridicat.

6. Danone a fost cel mai mare producător de paste din Franța

În 1967, doi lideri în domeniul produselor lactate, Gervais (brânzeturi proaspete) și Danone (iaurturi) s-au reunit într-o singură companie, Grevais Danone. 

Prin preluarea mai multor afaceri franceze, Danone și-a diversificat activitatea în domeniul industriei alimentare: Etablissements Lhuissier (conserve din carne de porc, 1968), Milliat Frères (paste și mâncare gata preparată, 1969), fabricile de conserve Petijean și compania Régia-Panzani (1970). Gervais Danone a devenit astfel principalul producător de paste făinoase din Franța.

Danone-America
Sursa foto

7. Iaurturile Danone nu sunt identice peste tot în lume

Spre deosebire de Coca-Cola, a cărei notorietate internațională Danone vrea s-o egaleze, produsele nu sunt identice peste tot în lume. Danone încearcă să se adapteze obieciurilor și gusturilor locale. Astfel, în China iaurtul Danone este  lichid și foarte dulce, în Statele Unite, iaurturile sunt mai dulci și au o consistență mai densă și se vând în borcane cu o capacitate de 250g față de 125g în Franța (nu degeaba au americanii siluete rubensiene) și sunt vândute în ambalaje individuale în Europa de Est.

8. Marca Danone nu și-a asociat niciodată imaginea cu un personaj imaginar sau cu o vedetă

Marca nu și-a asociat niciodată numele cu un personaj imaginar sau cu un actor ori altă vedetă la modă, la un moment dat, pentru că nu-și dorea să devină „prizonierul unei imagini”. De aceea, în reclamele Danone au apărut mereu oameni obișnuiți, copii, femei și bărbați de toate vârstele și de toate rasele.

Dannon
Sursa foto

9. Danone nu este singurul nume folosit de companie

În 1942, Daniel Carasso a mutat afacerea la New York, unde s-a asociat cu spaniolul de origine elvețiană, Juan Metzger și a botezat produsele Dannon, deoarece exista temerea că americanii ar pronunța incorect cuvântul Danone. Și astăzi, produsele se comercializează pe piața americană sub denumirea Dannon.

În 1967, Danone a fuzionat cu producătorul de brânzeturi Gervais și a luat numele Gervais Danone, în 1973, cu producătorul de butelii de sticlă BSN și a luat numele acestuia, pentru ca în 1983, compania să fie denumită Group Danone, iar în 2009, să devină simplu Danone.

Danone

10. Borcanele în care se vindeau iaurturile Danone erau din materiale ceramice și din sticlă înainte să fie din plastic

La începuturile lui în Barcelona, iaurtul Danone era vândut în mici borcănele de faianță, sigilate cu o bandă de siguranță. În Franța, pentru a se deosebi de concurență, care se numea atunci Yoghourt du Caucase sau Yoghourt des Balkans, Danone a abandonat borcanul simplu din faianță pentru unul din porțelan, de două ori mai scump. Prețul iaurtului a trebuit să rămână însă neschimbat. Important de precizat că ambalajele erau returnabile. În anii ’30, sticla a început să ia treptat locul materialelor ceramice în ambalajele folosite de Danone, fiind, la rândul ei, înlocuită de carton, în anii ’50.

Surse: https://la-revue-des-marques.fr/sagas_marques/danone/danone.php, 

https://en.wikipedia.org/wiki/Danone

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.