Notre-Dame. Scurt istoric al semnificației catedralelor de Ken Follett – un bun exercițiu de marketing

Notre-Dame Ken Follett

Despre autor:

Ken Follett (n.1949) este un scriitor britanic foarte apreciat în lumea întreagă. A scris 31 de cărți, traduse în 33 de limbi și publicate în peste 80 de țări.

Este doctor în literatură al mai mult universități și a primit numeroase premii literare internaționale.

A doua lui mare pasiune este muzica: cântă la chitară bass în două trupemuzicale.

Locuiește, împreună cu soția lui, Barbara, în Hertfordshire, Marea Britanie.

Cum a apărut Notre-Dame de Ken Follett

„Impunătoarea catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre marile realizări ale civilizației europene, era în flăcări. (…) Ceva neprețuit murea în fața ochilor noștri. Sentimentul era năucitor, de parcă pământul însuși se cutremura.” KEN FOLLETT

Pornind de la această constatare și având în vedere pasiunea lui pentru catedrale, Ken Follett a răspuns afirmativ la solicitarea editorului său de a scrie despre dragostea lui pentru catedrala Notre Dame din Paris, iar profiturile și drepturile de autor rezultate din vânzarea cărții să fie donate fundației care se ocupă de restaurarea catedralei, după incendiul din aprilie 2019.

Așa a apărut eseul Notre-Dame, Scurt istoric al semnificației catedralelor scris de Ken Follett în câteva zile din primăvara anului 2019.

Catedrala Notre-Dame Paris
Sursa foto

Prezentarea cărții

„Impresionat de dramaticul incendiu care a afectat catedrala Notre-Dame din Paris pe 15 aprilie 2019, apreciatul romancier Ken Follett schițează un scurt istoric al celor mai importante momente din existența aproape milenară a catedralei – de la dificultățile aparent insurmontabile implicate de construirea unui edificiu atât de grandios într-o epoca marcată de obscurantism și sărăcie până la modul în care romanul lui Victor Hugo a catalizat lucrările de renovare în secolul al XIX-lea și la intrarea triumfală a lui Charles de Gaulle în catedrala devenită simbol al Parisului a doua zi după eliberarea Franței, în 1944.” (©elefant.ro)

3 motive să citești cartea

1. O incursiune în Paris

Călătoria începe în 1163, când Maurice de Sully, episcopul Parisului, a decis că ar fi nevoie ca, pe insula din mijlocul Senei, să se înalțe o catedrală mai mare și mai frumoasă.

În 1831, în incursiunea pariziană își face apariția Victor Hugo și celebrul său roman, Notre-Dame de Paris, a cărui acțiune se întâmplă în 1482. 180 000 de cuvinte scrise în patru luni și ceva (și eu care admiram cele 30 000 de cuvinte scrise de Dickens în șase săptămâni!).

În 1844, a început renovarea catedralei, în urma unui concurs de proiecte (sigur, selecția avea altă denumire pe vremea aceea, dar ideea rămâne).

Pe 26 august 1944, în catedrală a intreat generalul Charles de Gaulle, fiind întâmpinat de rafale de împușcături, care au smuls bucăți de calcar din statuile abia restaurate cu atâta grijă.

În 1989, catedrala Notre-Dame, martoră a atâtor evenimente de-a lungul anilor, a devenit un loc vizitat și admirat de turiști din întreaga lume, aparținând unor culturi foarte diferite.

Notre-Dame Ken Follett

2. O lecție scurtă dar densă

Eseul lui Ken Follett este o adevărată lecție de istorie, de arhitectură dar și de literatură. O lecție scurtă, dar densă, în care afli multe informații, într-un mod foarte atractiv.

Știați, de exemplu, că, între anii 950 și 1250, pe ambele maluri ale Atlanticului, a fost o anomalie climatică medievală, un fel de încălzire globală, care a însemnat recolte mai bune și oameni mai bogați. Rezultatul a fost ieșirea Europei din Evul Mediu Întunecat. Oare Greta o fi aflat de treaba asta?

3. O lectură plăcută, în stilul lui Ken Follett

Dacă vă imaginați că e o lecție ca cele din manualele de școală,sunteți departe de adevăr. Dacă l-ați citit vreodată pe Follett, știți cum scrie și că am dreptate. Nu lipsesc nici micile ironii:

La sfârșitul unei vizite într-o catedrală, dacă avem noroc, nu ne mai simțim confuzi. Știm câte ceva despre procesul îndelungat de construcție. Privim arcadele și ferestrele atât ca pe soluții la problemele tehnice, cât și ca pe adevărate obiecte de artă. Poate că am început să învățăm despre iconografie, procesul de interpretare prin care statuile anonime ale unor îngeri sau sfinți aparent similari se încadrează în poveștile biblice. Înțelegerea unui grup statuar aflat deasupra intrării, de pildă, seamănă mult cu descifrarea unei picturi de Picasso. Spunem: „Da, desigur, ăsta trebuie să fie Sfântul Ștefan”, așa cum după ce studiem o vreme un tablou de Picasso, exclamăm: „Păi, sigur, aici e cotul, care îi iese din cap”.

Dacă avem noroc. Dacă nu, nu. Apropo, ați descifrat vreodată un tablou de Picasso, de capul vostru, fără instrucțiuni de utilizare? Eu nu, nici măcar la Muzeul Picasso din Malaga, chiar dacă m-am străduit din răsputeri.

Citește și: Stâlpii Pământului de Ken Follett – povestea unei catedrale

Bile albe

  • în primul rând, editorului lui Ken Follett, care a avut o idee de PR foarte bună, profitabilă atât autorului, celor care se ocupă de restaurarea catedralei, dar și cititorilor care au parte de o lectură plăcută, dar și instructivă, în același timp.
  • includerea în carte, la sfârșit, a unui fragment din ultimul roman a lui Follett, fragment care m-a convins (până acum nu eram prea sigură) că trebuie să-l citesc.
  • editurii RAO, care a scos o carte care, fără a fi o capodoperă literară, a apărut în condiții grafice deosebite (nu e o surpriză, totuși, de la RAO).

Recomandări

Recomand eseul lui Ken Follett:

  • celor pasionați de Franța
  • fanilor lui Ken Follett
  • celor care vor să afle mai multe despre arhitectura și semnificația catedralelor de-a lungul timpului
  • celor care sunt de părere că românii nu au nevoie de o catedrală mare.

Alte recomandări de lectură (de la Ken Follett)

  • Turnul de William Golding
  • Omor în catedrală de T.S. Eliot
  • Catedrala de Nelson DeMille

 

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

2 gânduri despre „Notre-Dame. Scurt istoric al semnificației catedralelor de Ken Follett – un bun exercițiu de marketing

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.