1856 – S-a născut, în Staunton, Virginia, Woodrow Wilson (1856-1924), cel care avea să devină președintele Statelor Unite ale Americii, poziție pe care a deținut-o între 1912 și 1921. A fost laureat al Premiului Nobel pentru pace, în 1920.
1868 – S-a născut prozatoarea Bucura Dumbravă. Născută la Bratislava, s-a stabilit în România de la vârsta de cinci ani. Era o excursionistă pasionată, fiind prima femeie care a ajuns pe vârful Omul. Unul dintre romanele ei, Pandurul, a fost pus în scenă de Ion Şahighian, în 1942.
1895 – Prima proiecție a unui film comercial a avut loc în salonul indian de la Grand Cafe din Paris, marcând astfel nașterea cinematografiei. Filmul era o creație a fraților Louis și Auguste Lumiere. Invenția celor doi frați fusese deja prezentată publicului în martie 1895, când a fost proiectat un scurt film cu muncitori care ieșeau din fabrica Lumiere. În 28 decembrie, publicul a vizionat în premieră o serie de filme scurte înfățișând viața de zi cu zi a francezilor, și tot o premieră a fost faptul că spectacolul a fost cu plată, proiecția din martie fiind gratuită.
1908 – În zori, a avut loc cel mai dezastruos cutremur înregistrat în istoria europeană. S-a întâmplat în strâmtoarea Messina din sudul Italiei și a provocat moartea a o sută de mii de persoane. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,5 pe scara Richter și a provocat un tsunami cu valuri imense, care a devastat orașele de pe coasta Siciliei și Calabriei, cunoscute ca terra balerina, din cauza activității seismice care lovește periodic regiunea. Cutremurul a fost urmat de sute de replici mai mici, care au dărâmat multe dintre clădirile rămase și a cauzat moartea unor salvatori.
1937 – A murit compozitorul francez Maurice Ravel (1875-1937). A rămas celebru mai ales pentru muzica de balet Bolero, compusă în 1928.
Priviți câteva minute superbul dans al Mayei Plisetskaya și ascultați muzica.
1973 – A fost publicată la Paris – în limba rusă – cartea lui Aleksandr Solzenitsin, Arhipelagul Gulag, 1918-1956. Cartea a înregistrat un succes imediat în lumea occidentală, dar a stârnit mânia autorităților sovietice.
1981 – S-a născut în Norfolk, Virginia, SUA, Elizabeth Jordan Carr, primul copil „în eprubetă”, ca urmare a fertilizării in vitro. Ceea ce atunci a fost considerat un miracol, astăzi este ceva obișnuit.