Tot ce trebuie să știi despre MILKA

Milka

A fost odată ca niciodată o simpatică văcuță mov, cu o talangă mare la gât, care păștea iarbă pe o superbă și, mai ales, pitorească pajiște alpină. Numele ei era Lila, anul în care a fost văzută prima dată în public a fost 1972 și curând a devenit simbolul companiei Milka, un producător de ciocolată. Denumirea Milka este o combinație între două cuvinte germane, milch = lapte și kakao = cacao. O poveste croată spune însă că ar proveni, de fapt, de la numele unei soprane, Milka Ternina (1863-1941).

Ce este Milka? 

V-ați întrebat vreodată de ce, când vine despre Milka, ne vin în minte toate răspunsurile de mai sus? De ce, dintre toate mărcile de ciocolată, impresia pe care o lasă Milka în mintea consumatorilor este cea mai puternică?

Dar ce este, la urma urmei, Milka? Răspunsul este simplu de dat. Milka este un brand internațional de ciocolată, produs de compania Mondelēz International. Ciocolata Milka este vândută sub formă de tablete și de figurine specifice sărbătorilor de Paște sau de Crăciun. În afară de ciocolată, Milka mai produce prăjituri și biscuiți cu ciocolată.

Sau …

Milka este ciocolata care îndrăznește să fie tandră.

Puțină istorie

În 17 noiembrie 1825, ciocolatierul elvețian Philippe Suchard (1797-1884) a deschis o patiserie în orașul Neuchatel, unde vindea deserturi, cărora le spunea chocolat fin de sa fabrique. Lucrurile ar fi stat poate altfel dacă Suchard nu s-ar fi întors în Elveția, dezamăgit de eșecul unei afaceri pe care o avea în Statele Unite ale Americii.

În 1826, Suchard și-a extins afacerea și a mutat producția în Serrières, unde a închiriat o fostă moară de apă, în care producea 25-30 kg de ciocolată zilnic.  Abia în 1890, a fost adăugat și lapte (alpin) în rețeta de ciocolată a lui Suchard.

Philippe Suchard a creat și dezvoltat conche, un utilaj datorită căruia textura ciocolatei Milka este atât de fină, încât practic se topește în gură.

Confirmarea succesului lui Suchard a venit în 1842, odată cu o comandă făcută  de Frederick Wilhelm al IV-lea, regele Prusiei și prinț de Neuchatel. A câștigat apoi premii la Marea Expoziție din Londra (1851) și la Expoziția Universală din Paris (1855).

În 1880, Suchard a deschis prima sa fabrică în străinătate, în Lörrach, Germania.

Interesele lui Philippe Suchard nu erau doar în domeniul ciocolatei. El a introdus și a comandat primul vas pe lacul Neuchatel (1834) și a încercat să introducă cultura viermilor de mătase în Elveția (1837), dar, din cauza unei epidemii, viermii su fost distruși în 1843.

După moartea lui Philippe Suchard, în 1884, fiica sa Eugénie Suchard și soțul ei Karl Russ-Suchard au preluat afacerea și au dezvoltat-o. În 1890, a fost produsă prima tabletă de ciocolată cu lapte, iar în 1901, ciocolata a fost botezată Milka. Cu toate acestea, numele Suchard a fost păstrat încă multă vreme pe ambalaje, până în 1973, când a cedat cu totul locul actualei mărci Milka.

În 1970, Suchard a fuzionat cu Tobler și a devenit Interfood, care, la rândul ei, a fuzionat, în 1982, cu compania de cafea Jacobs, devenind Jacobs Suchard. Kraft Foods a achiziționat Jacobs Suchard, inclusiv Milka, în 1990, iar în octombrie 2012, Kraft a devenit Mondelēz International.

Milka-istorie

Puțină geografie

Milka este o marcă prezentă în multe țări din lume, recunoscută peste tot nu doar datorită inconfundabilei culori mov, dar mai ales datorită celebrei sale văcuțe mov.

Cu vânzări de peste un miliard de euro anual (asta se traduce în peste 150000 de produse vândute în fiecare oră), Milka se poate lăuda că este cea mai vândută ciocolată din Europa și printre cele mai vândute din lume. marca Milka este prezentă pe piețele din peste 52 de țări.

Ciocolata este produsă în mai multe locații, răspândite în lume: Lörrach, Germania; Bludenz, Austria; Belgrad, Serbia; Svoge, Bulgaria; Bratislava, Slovacia; Brașov, România; Costa Rica; Curitiba, Brazilia; Jankowice, Polonia; Trostianets, Ucraina, Belgia, Argentina, și Chicago.

Apropo de geografie, ce alt promotor mai bun al munților Alpi decât ciocolata Milka cunoașteți?

Marca Milka

Distinctiva culoare mov  a fost aleasă să reprezinte brandul Milka încă din anul 1901, la apogeul mișcării Art Nouveau, ca să surprindă spiritul vremurilor. S-a dovedit că alegerea a fost atât de inspirată, încât a rămas și după ce curentul care a inspirat-o n-a mai fost la modă.

De foarte mult timp, identitatea vizuală a companiei Milka este asigurată de văcuța mov, din rasa Simmental, rasă cunoscută pentru calitatea laptelui pe care îl produce. Aceasta a fost o alegere strategică a companiei, menită să-i asigure pe consumatori că ciocolata Milka este produsă cu cel mai bun lapte de la fermele din Alpi.

vaca-mov-milka
Sursa foto: Pinterest.com

În ediția germană, cele cinci vaci Milka se numesc Gerda (ciocolată cu lapte), Katja (vaci fericite), Lola (ciocolată cu lapte, aerată), Marisa (ciocolată cu alune) și Moocha (ciocolată cu arahide).

Vaca mov este un concept de marketing dezvoltat de marketerul și antreprenorul Seth Godin, care afirmă că firmele trebuie să construiască lucruri demne de observat chiar în produsele sau serviciile lor. Vaca mov a fost adăugată astfel de Godin la cele cinci P tradiționale de marketing – produs, preț, loc (plasare, distribuție), promovare și oameni (people).

Grupul-țintă de consumatori

Produsele Milka se adresează, în primul rând, familiilor și, mai ales, familiilor cu copii. Asta se poate lesne observa, în primul rând, la logo-ul firmei, scris de mână, care inspiră copilărie și sensibilitate maternă, valori împărtășite de Milka.

Milka

De-a lungul timpului, Milka a știut să fie loială dorinței consumatorilor săi și și-a păstrat o personalitate puternică prin intermediul unor valori de bază, cum ar fi: prietenia, tandrețea, autenticitatea și chiar maternitatea.

Strategii de marketing

Marca Milka acoperă astăzi diverse segmente ale pieței ciocolatei: tablete, tablete umplute, bomboane de ciocolată, ciocolată festivă. De asemenea, s-a adresat, de-a lungul timpului, diferitelor modalități de consum a ciocolatei: băutură (în 2008), păstăi flexibile (2011), tartine și înghețată (2012).

Ciocolata Milka se adresează familiei, în ansamblul ei, dar și diferitelor segmente de vârstă din cadrul acesteia. Sau gusturilor diferite ale acestora. Așa că există produse Milka cu gust sau textură dulce, fraged, moale, crocant, cu crustă, fin, fiecăruia după preferințe.

Diferitele momente de consum ale zilei au fost și ele exploatate corespunzător. Astfel, Milka are un câte produs pentru micul dejun, pentru gustare și pentru „momentul dulce al serii”, fără a fi neglijate nici momentele de sărbătoare ale familiei.

Milka

Cât despre locul unde poate fi găsită Milka? Peste tot unde sunt consumatorii ei: în supermarket, la cafenea, la hotel, la automatele comerciale, la restaurant, la benzinărie, oriunde ar putea apărea dorința de ceva dulce și bun.

În 2012, Milka s-a aventurat pe o piață nouă, cea a prăjiturilor și a biscuiților. Aventura continuă, fiindcă se pare că a fost una de succes.

Oricât s-ar fi diversifica însă producția și distribuția, poziționarea companiei rămâne neschimbată: „Îndrăznește să fii tandru”. Și cum poți face asta mai bine decât cu ciocolata care are la bază cel mai bun lapte alpin?

Campanii publicitare

Prin campaniile sale publicitare, Milka este peste tot unde sunt ochii și urechile consumatorilor săi: pe rețelele de socializare, la televiziune, la radio, pe bannere și panouri publicitare, în reviste, pe Internet, etc.

Prin strategiile sale de promovare, Milka construiește o relație puternică cu cosumatorii săi, pe care îi îndeamnă mereu să-și exprime nevoile și aștepătrile cu privire la brand și produsele sale.

Scopul campaniilor este clar definit: Milka își propune să dezvolte noi nevoi și, pe baza lor, noi produse, totul ducând, în final, la creșterea vânzărilor.

tandometru

Campanii sociale

Kraft Foods a fost prima companie care a lansat, în 2004, o campanie mondială anti-obezitate, în parteneriat cu Fundația pentru Sport.

În Franța, Kraft Foods, împreună cu Federația Națională de Handbal, a lansat primul program de educație nutrițională pentru copii între 12-15 ani. De remarcat că brandul nu era vizibil nicăieri în cadrul acestei campanii.

O campanie controversată

În august 2013, Milka a lansat o campanie inovatoare, menită să-i facă pe consumatori să fie mai generoși, cu ajutorul ultimului pătrățel din ciocolata lor. Despre ce a fost vorba mai exact? Au fost lansate pe piață tablete de ciocolată cu un pătrățel lipsă. Dacă doreai să recuperezi pătrățelul lipsă și să-l trimiți cuiva, trebuia să accesezi un site dedicat și, cu ajutorul codului de bare de pe ambalaj, încărcai adresa la care urma să fie livrat pătrățelul de ciocolată. Scopul campaniei era evidențierea importanței generozității, împărțirii și bunătății în cadrul unei comunități. Campania s-a derulat sub sloganul „Îndrăznește să fii tandru”.

Campania nu a fost lipsită de critici. Unii au fost dezamăgiți că au primit „doar un pătrățel de ciocolată sfărâmată”, alții au criticat risipa de resurse, ba chiar lipsa caracterului eco-friendly al campaniei. Campania a alimentat numeroase discuții în rândul consumatorilor Milka, iar compania a fost silită să suporte dezamăgirea și chiar mânia unora dintre ei. Dar, până la urmă, care este scopul unei campanii promoționale? Să atragă atenția și să stârnească interesul, chiar cu prețul unor controverse. Restul e strategie de marketing.

Viziunea Milka: „Cunoașteți bine clienții voștri țintă și asigurați-vă că produsele corespund așteptărilor lor, susțineți-i pe tot parcursul zilei în condiții de consum foarte diferite și nu faceți niciodată o inovație doar ca strategie de marketing. Acesta este ceea ce face ca Milka să fie atât de puternică și unică”.

5 gânduri despre „Tot ce trebuie să știi despre MILKA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.