10 întrebări în Provocarea Șosetei de Crăciun

provocare-soseta-craciun

Am găsit aici o provocare care mi s-a părut simpatică și vă invit să-i dați curs. O să răspund și eu la întrebări, dar m-am gândit să nu mai aștept până atunci și să vă lansez provocarea chiar acum.

Imaginează-ți că te trezești în dimineața de Crăciun și găsești șoseta de Crăciun plină. Ești nerăbdător să vezi ce cadouri ți-a adus Moș Crăciun. Primul lucru pe care-l vezi e …

1. O portocală! Ce carte e vibrantă și proaspătă, atât la exterior cât și la interior?

tărâmul-lămâilor

Tărâmul lămâilor de Helena Attlee este o savuroasă și răcoritoare incursiune prin Italia, începând cu sosirea lămâilor în Peninsulă în secolul al II-lea până la studiile genetice din secolul al XXI-lea. O poveste despre șerbetul de lămâi verzi, înecat în miere și amestecat cu zăpadă, despre colecționarii toscani de citrice, despre portocale scufundate în apus de soare și multe altele. Plus un meniu pentru papa și o fabuloasă rețetă de limoncello.

2. Următorul lucru pe care-l vezi e un săculeț cu monede de ciocolată. Ce carte pe care ai cumpărat-o recent a fost puțin cam scumpă, dar a meritat toți banii?

veg-jamie-oliver

Ultima carte a lui Jamie Oliver e cam scumpă, dar a meritat toți banii. În primul rând, am cumpărat-o s-o fac cadou de Crăciun. Apoi, are multe rețete ușor de preparat, fiecare cu imaginea preparatului. Multe par tare bune, așa că abia aștept să le încerc.

3. În șosetă găsești și o bombă de săruri de baie. Ce carte are scene cu acțiuni explozive?

Nu prea citesc cărți „explozive” și nici nu  fac baie cu săruri de baie (prefer dușurile), dar, dacă Moș Crăciun a decis să-mi lase un fel de bombă în șosetă, atunci voi nominaliza Explozii în Stockholm ca răspuns la această întrebare. Cu atât mai mult cu cât prima explozie are loc puțin înainte de Crăciun. O carte pe care mă bucur că am citit-o, dar pe care n-aș reciti-o.

4. Moș Crăciun a pus în șosetă și un pachet de cărți de joc. Ce serie de cărți e acolo?

O serie al cărui protagonist e chiar Moș Crăciun. Vorbesc despre seria cu povești de Crăciun a lui Matt Haig: Un băiat numit Crăciun, Fetița care a salvat Crăciunul și Eu și Moș Crăciun. Trei povești savuroase, una mai simpatică decât alta, care se adresează copiilor, dar se citesc cu aceeași plăcere și de către adulți.

5. Ai primit și o lumânare. Ce personaj e un simbol al speranței?

in-cautarea-sufletului-craciunului

Simbolul speranței e Sufletul Crăciunului, din minunata poveste a lui R.D.Mottok, În căutarea Sufletului Crăciunului. Dacă n-ați citit-o până acum, nici nu știți ce-ați pierdut!

6. Înăuntru sunt și niște șosete călduroase. Ai citit vreo carte care să includă toate caracteristicile genului său?

Saga egipteană a lui Wilbur Smith, cu șase volume până acum – Războinicii Nilului, Ultimul papirus, Magul, Căutarea, Zeul deșertului, Faraonul – este o serie de ficțiune istorică și are toate ingredientele necesare unei serii de calibru de acest gen. Povești cu drame, pasiuni, mistere, acțiune, intrigi și sex în vremuri demult apuse. Și un strop de fantasy, arhisuficient pentru mine. Excelentă serie!

7. În șosetă găsești și un caiet de notițe. Ai vreun autor al cărui stil de scriere îl găsești foarte interesant sau inspirațional?

Cu siguranță, Agatha Christie. Nu cred că am citit până acum un autor care să scrie la fel de captivant ca Lady Agatha, chiar dacă peste cărțile s-u așternut atât de mulți ani. Le citesc și recitesc mereu cu aceeași plăcere. Dacă aș fi putut să fiu un scriitor, aș fi vrut să fiu Agatha Christie.

8. Un caiet de notițe n-are farmec fără un stilou fancy alături. E vreo carte/serie de cărți pe care ai fi scris-o altfel, dacă ai fost autorul ei?

Da, dacă aș fi fost Wilbur Smith (unul dintre autorii mei preferați, de altfel) aș fi scris seria Courtney în ordine cronologică, nu m-aș fi întors vreo trei sute de ani în urmă odată cu volumul zece, dacă nu mă înșel. A fost momentul în care am luat o pauză (destul de lungă, după cum se dovedește) de la lectura seriei.

9. Moș Crăciun ți-a adus și un ceas mic de pus pe noptieră. Ce carte ți-a luat mult până te-ai hotărât s-o citești, dar a meritat până la urmă?

afacerea-columb

Îmi aduc aminte că Afacerea Columb a stat pe raft în biblioteca mea o bună bucată de timp, înainte să mă hotărăsc s-o citesc. N-am nicio explicație pentru asta, pentru că mi-am dorit cartea, mi-a plăcut ce-am citit despre ea, dar așa s-a întâmplat, pur și simplu.

10. Ai găsit deja o grămadă de cadouri în șosetă. Înăuntru a mai rămas unul singur. Cam dezamăgitor, e drept, fiindcă nu sunt decât niște cărbuni. Dar când te uiți mai atent/ă, vezi ceva strălucitor printre ei. Ce carte te-a surprins într-un mod plăcut, la un moment dat?

Hmm, aș vrea să pot să spun ce carte m-a impresionat neplăcut, adică a fost un fel de cărbune într-o mare de laude (strălucitoare). Dar nu asta era întrebarea, așa că o să-mi iau un răgaz să mă gândesc la asta. I’ll be back!

Recunosc că e o provocare grea. Considerați-vă, totuși, provocați și răspundeți la întrebări. Abia aștept să vă citesc răspunsurile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.