Cu furculița literară prin lume – Crăciun în epoca victoriană

Furculița literară

Furculița literară a pornit într-o călătorie prin lume. Ea vrea să descopere obiceiurile culinare ale locuitorilor ei, astăzi și în alte vremuri. În călătoria ei, are parteneri de nădejde: scriitori, mai mult sau mai puțin celebri, care ne spun povestea bucătăriilor lumii.

Astăzi, furculița literară a fost invitată la masa de Crăciun, împreună cu Ebenezer Scrooge și cu Spiritul-Crăciunului-de-Acum. În perioada victoriană, mesele de Crăciun erau adevărate festine la casele celor avuți, în afară de curcan și tradiționala budincă de Crăciun, o mulțime de alte bucate se revărsau pe mese. Cei mai puțin înstăriți se mulțumeau cu friptură de gâscă, piure de cartofi, sos de salvie și budinca de Crăciun.


Poveste de Crăciun de Charles Dickens

poveste-craciun

„Îngrămădite pe podea, formând un soi de tron, se găseau curcani, gâște, vânat, pui, hălci de carne, purcei de lapte, șiruri lungi de cârnați, plăcinte cu carne, budinci cu stafide, butoiașe cu stridii, castane coapte și roșii ca focul, mere îmbujorate, portocale zemoase, pere parfumate, bucăți uriașe de turtă dulce și boluri cu punci clocotit, toate acestea făcând ca odaia să se întunece de la aburul delicios.”

O masă de Crăciun imaginară, desigur, dar inspirată din realitățile vremii. Atât de importantă era masa de Crăciun încât se înființaseră așa-zisele cluburi ale budincii de Crăciun sau ale gâștei de Crăciun, unde cei doritori plăteau un fel de cotizație periodică și de Crăciun primeau în schimb o budincă sau o gâscă.

Între timp, la familia Cratchit:

„Doamna Cratchit puse sosul (pregătit dinainte într-o tigăiță) să se înfierbânte; conașul Peter făcu piureul de cartofi, cu o neobișnuită energie, domnișoara Belinda îndulci sosul de mere, Martha șterse farfuriile, Bob îl luă pe Tim Degețel la masă, așezându-l lângă el, cei doi Cratchit aduseră scaune pentru toată lumea, fără să le uite pe ale lor, și, așezându-se pe ele pentru a-și lua în primire postul, își îndesară lingurile în gură, de teamă să nu țipe după gâscă înainte de a le veni rândul să-și primească porția.”

După care a urmat desertul, budinca tradițională de Crăciun.

Te-ar putea interesa și: Cum s-a făcut de a scris Charles Dickens minunatul „Colind de Crăciun”?

Curcanul de Crăciun a lui Jamie Oliver

Ingrediente:

  • 5 kg carne de curcan
  • ulei de măsline (sau unt)
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 clementină tăiată în jumătate
  • câteva crenguțe de rozmarin
  • 2 cepe curățate și tocate mărunt
  • 2 tije de țelină tocate grosier
  • 2 morcovi tocați grosier

Pentru umplutură:

  • ulei de măsline
  • 2 cepe curățate și tocate mărunt
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • câteva ramuri de salvie proaspătă tocate
  • 300 gr carne tocată de porc
  • o mână mare de pesmet
Curcan Crăciun

Mod de preparare

  1. Scoateți curcanul din frigider cu cel puțin o oră înainte de a-l găti (preferabil două), ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei. Spălați-l bine, în toate cavitățile, apoi uscați-l bine cu prosoape de bucătărie. Stropiți carnea cu ulei de măsline (sau ungeți cu unt), apoi frecați bine curcanul, pe toate suprafețele, cu sare și piper
  2. Preîncălziți cuptorul la maxim, apoi începeți să pregătiți umplutura. Se pun 1-2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, se prăjește ceapa la foc mediu timp de 10 minute. Se adaugă sare, piper, nucșoară, salvie și se mai prăjește încă un minut sau două.
  3. Se pune amestecul de ceapă într-un vas mare și se lasă să se răcească. Apoi se adaugă carnea tocată de porc și pesmetul și se amestecă bine cu amândouă mâinile. Când e amestecată omogen, se lasă deoparte.
  4. Umpleți cavitatea din zona gâtului cu jumătate din umplutură (nu prea mult pentru că ar încetini coacerea) și închideți apoi cavitatea cu pielea curcanului, pe care o aranjați astfel încât să arate frumos.
  5. Întoarceți curcanul și umpleți cavitatea mare cu restul de amestec de carne tocată, împreună cu jumătățile de clementină și câteva crenguțe de rozmarin. Așezați legumele tăiate pe fundul unei tăvi și puneți curcanul deasupra. Acoperiți curcanul cu folie de aluminiu, apoi puneți-l în cuptorul fierbinte și reduceți imediat temperatura la 180°C. Coaceți timp de aproximativ 35-40 de minute/kilogram. Pasărea de 5 kg din această rețetă va dura aproximativ 3-3½ ore.
  6. Verificați curcanul la fiecare 20 de minute și ungeți-l cu zeama din tavă, ca să nu se usuce. După 2½ ore, îndepărtați folia, ca să se facă o crustă crocantă.
  7. La expirarea timpului, scoateți curcanul din cuptor și înțepați-l cu un cuțit ascuțit în partea cea mai groasă (la coapsă). Dacă iese sucul din interior și carnea este fragedă, curcanul este gata. Dacă nu, mai coaceți curcanul până apreciați că este suficient de copt. Acoperiți curcanul cu o folie și cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să se odihnească cel puțin o oră (chiar două, dacă este un curcan mare). Între timp, puteți pregăti garnitura.

Trucuri de la Jamie pentru o friptură delicioasă de curcan:

  1. În primul rând, asigurați-vă că ditamai curcanul încape în cuptor. Dacă da, e OK.
  2. Aveți nevoie de o tavă suficient de mare ca să încapă curcanul și să rămână loc la margine și suficient de înaltă ca sosul să nu dea pe dinafară.
  3. Cântăriți curcanul, greutatea exactă va determina timpul de coacere, ca să obțineți o friptură arsă și uscată sau, dimpotrivă, insuficient gătită.
  4. Respectați timpul de coacere (la 180°C):
    4-5kg – 2¼-2½ ore
    5-6kg – 2½-3 ore
    6-7kg – 3-3½ ore
    7-8kg – 3½-4 ore
    8-9kg – 4-4¼ ore
    9-10kg – 4¼-4½ ore
  5. Nu uitați să lăsați curcanul să se odihnească, după ce îl scoateți din cuptor, cel puțin jumătate de oră, pentru cei mai mici.
  6. Scoateți curcanul din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de a-l găti. Astfel se va contracta mai puțin când va fi introdus într-un cuptor fierbinte.
  7. Încălziți întotdeauna cuptorul timp cel puțin 20 de minute înainte de a găti curcanul.
  8. Așezați un strat consistent de legume (morcovi, țelină, ceapă, usturoi) pe fundul tăvii pentru a obține un sos delicios.
  9. Acoperiți curcanul cu o folie, dar îndepărtați-o cu cel puțin o oră înainte de a fi gata, pentru o abține o crustă aurie.
  10. Curcanii de la supermarket trebuie gătiți până ajung la o temperatură internă de 70°C (aveți nevoie de un termometru special pentru carne).
  11. După ce curcanul este gata, scoateți-l din tavă și lăsați-l să se odihnească cel puțin o oră, acoperit cu o folie și un prosop de bucătărie.

POFTĂ BUNĂ!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.