7 bunătăți tradiționale din lumea largă pe masa mea de Crăciun

Cum anul acesta nici nu s-a pus problema unei călătorii într-o altă țară, fie ea și apropiată, iar posibilitatea uneia este încă improbabilă în viitorul apropiat, am zis că, dacă nu putem noi să mergem, măcar să vină câteva țări la noi, sub forma unor preparate culinare pe masa de Crăciun. Dacă nu merge Mahomed la munte, să vină muntele la Mahomed!

Acestea fiind zise, cu ajutorul neprețuit al mamei mele și al Lidl România, pe masa noastră de Crăciun vor fi, printre multe altele, câteva bunătăți de prin lumea largă (europeană, mai precis).

cozonac

1. Cozonac cu nucă românesc

Să te apuci să faci cozonac mi s-a părut întotdeauna o întreprindere mult prea complicată și cu mare risc să dai greș – ca să nu mai zic de timpul necesar – așa încât prefer să îi las pe cei care se pricep s-o facă. Iar eu mă mulțumesc cu mâncatul. Nu sunt mare fan, totuși, trebuie să recunosc. Dar pentru că e o tradiție românească, am zis că nu poate lipsi de pe masă.

stollen

2. Stollen

Unii îi spun pâine, alții prăjitură (cu care seamnănă mai mult, după mine), stollen e un preparat culinar originar din Germania, care se consumă în perioada Crăciunului și care a traversat demult granițele germane. Pregătirea stollen-ului e foarte laborioasă, durează cel puțin două zile până la o săptămână. Cumpărarea lui de la magazin, câteva minute. Da, știu, ce e pregătit în casă nu se compară cu produsele din magazin. Sunt multe rețete pe net, cine dorește, le poate încerca și ne poate povesti cum a fost.

baigli

3. Baigli cu nucă și cu mac unguresc

Este tot un cozonac, originar din Ungaria, de unde a traversat granițele în Ardeal și a devenit nelipsit de pe mesele de sărbătoare ale ardelenilor. Mama îl prepară cam de două ori pe an, la Paște și la Crăciun, și mie mi se pare mult mai bun decât cozonacul obișnuit, fiindcă are acel strat generos de mac (preferatul meu) sau de nucă și mai puțin aluat.

turta-dulce

4. Turtă dulce glazurată franceză (sau germană)

Este un produs de patiserie aromat cu ghimbir, carre se presupune că a fost adus în Europa de către un căllugăr armean, emigrat din Grecia în Franța, dar care a devenit celebru când a fost dus în Suedia de emigranții germani. Deși este dificil de precizat origine turtei dulci, ea a fost și este nelipsită de la târgurile și piețele de Crăciun europene, din Evul Mediu până azi.

speculaas

5. Speculaas olandez

Biscuiții olandezi Speculaas (sau biscuiți Mori de vânt olandeze, cum li se mai spune) se consumau tradițional în 5 decembrie, ajunul zilei Sfântului Nicolae, dar, din fericire, acum se găsesc și pot fi consumați tot timpul anului. În Olanda, firește, la noi i-am găsit doar înainte de Crăciun, pe rafturile de la Lidl. Se poate să fie și în altă parte și în altă perioadă, dar eu pe aceștia îi știu.

pandoro

6. Un pandoro italian

Pandoro este un pandișpan (numele lui înseamnă pâine de aur), originar din Verona, care se consumă mai ales în perioada Crăciunului și de Anul Nou. Pandoro apare pentru prima dată în documente în secolul al XVIII-lea, în Veneția, unde era nelipsit de pe mesele aristocrației. Explicabil, deoarece Veneția era, la vremea aceea, o piață importantă pentru mirodenii.

Pandoro are aromă de vanilie și poate fi acoperit cu zahăr pudră, ca un simbol al zăpezii de pe vârfuriel Alpilor. Eu am ales un pandoro în formă de steluță, cu vanilie, aromă de bourbon și cacao. Să fim aristocrați până la capăt, nu?

buturuga

7. Bouche de Noel francez

E piesa de rezistență a mesei noastre de Crăciun de foarte mulți ani. Îl face mama mea și tortul Buturugă, cum îi spunem noi, e așteptat cu nerăbdare chiar și de cei mai puțin pasionați de torturi și prăjituri (printre care mă număr și eu).

*Precizare: Acesta nu este un articol sponsorizat de Lidl România, dar, cum eu nu am abilități culinare și nici plăcerea de a petrece ore în șir în bucătărie, m-am gândit să vă arăt ce puteți face în caz că, asemenea mie, preferați o carte sau un film bun, în locul transpunerii la viață a unei rețete. Care sunt cu duiumul pe Internet, nu mai era nevoie de una sau mai multe în plus :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.