Calendar de Advent: 22 decembrie – cum s-a transformat o poezie în cel mai celebru colind din lume

Stille Nacht, cel mai cunoscut colind de Crăciun din lume a fost la început o poezie scrisă de preotul austriac Josef Mohr (1792-1848), în anul 1816. În 1818, pregătindu-se pentru slujba din seara de Ajun de la biserica Sfântul Nicolae din Oberndorf, preotul a descoperit că nu funcționa orga. Probabil că orga avusese de suferit din cauza umidității și a ruginei, deși povestea spune că de vină erau niște șoricei care îi roseseră tuburile.

Preotul Mohr i-a cerut organistului Franz Gruber (1787-1863) să compună un aranjament la chitară pentru poezia sa. Rezultatul a fost o piesă care s-a cântat în timpul slujbei de la miezul nopții de Ajun.

Probabil cântecul ar fi fost dat uitării dacă un muzician care a vizitat biserica, la începutul anilor 1820, n-ar fi văzut partitura și n-ar fi luat-o cu el. Așa se face că, în anii care au urmat, Stille Nacht, a fost tot mai mult cântată în Austria și în Germania.

Autorul colindului a rămas necunoscut până în 1854, el fiind atribuit multă vreme unor compozitori celebri (Haydn, Mozart sau Beethoven), până când a fost descoperit adevăratul autor.

Versurile au fost traduse în peste 300 de limbi, cea mai răspândită fiind versiunea în limba engleză, Silent Night, scrisă în 1863 de preotul episcopalian american John Freeman Young (1820-1885).

Biserica Sfântul Nicolae din Oberndorf (Austria) a fost demolată, după ce a fost afectată de inundații la începutul secolului al XX-lea. Înlocul ei a fost ridicată o capelă memorială, numită Stille Nacht, în care vizitatorii pot asculta, în fiecare an, celebrul colind. Mai întâi, este citită povestea Crăciunul, apoi, după a scurtă predică, se sting luminile și doi bărbați, acompaniați de chitară, cântă colindul, exact așa cum a fost cântat prima oară, în 1818. Lângă capelă se află un muzeu de istorie locală, cu exponate tematice. 

Stollen este o produs de patiserie german (unii îi spun pâine, alții prăjitură), cu fructe uscate (de obicei stafide), acoperită cu un strat de zahăr pudră, cu origini medievale. Pe atunci, stollen era destul de diferit de cel de zi, relativ insipid (doar făină, ovăz și apă), fiind servit în Postul Mare, când consumul de lapte și unt era interzis. 

În zilele noastre, stollen se prepară cu lapte, zahăr, unt, ouă, stafide, migdale, coji de portocale confiate și se adaugă diverse mirodenii (cardamom, vanilie sau scorțișoară). Uneori, fructele uscate se macerează în rom sau în coniac, pentru un gust mai bun. Deasupra se așterne un strat de zahăr pudră și, opțional, o dungă de marțipan pe mijloc.

Sursa foto

Scurt istoric. Prima dată, stollen a fost pregătit ca o pâine de Crăciun la Conciliul de la Trent din 1545 și a fost făcut din făină, drojdie, ulei și apă. 

Sezonul de Advent era o perioadă de post, iar brutarilor nu li se permitea să folosească unt, ci doar ulei, așa încât stollen era dur și lipsit de gust. În afară de asta, uleiul era făcut la vremea respectivă în Saxonia din napi, fiind scump și greu de găsit. De aceea, Prințul Elector Ernst (1441-1486) i-a scris papei de la Roma, solicitându-i sprijinul. Papa Nicolae al V-lea (1397-1455) i-a respins solicitarea și au murit cinci papi înainte ca, în cele din urmă, papa Inocențiu al VIII-lea (1432-1492) să ridice interdicția consumului de unt, dar numai pentru Prințul Elector și familia sa. Pentru restul populației, a fost instituită o taxă anuală de 1/20 dintr-un gulden de aur pentru consumul de unt, taxă destinată construirii catedralei din Freiberg. Interdicția de a consuma unt a fost eliminată când Saxonia a devenit protestantă.

Festivalul Stollen din Dresda. În fiecare an, are loc Stollenfest, în piața de Crăciun din Dresda, Striezelmarkt, piață menționată pentru prima dată în 1474. Se pare că este cea mai veche piață de Crăciun din Germani și a fost botezată după denumirea locală a stollen-ului (Striezel).

Stollenfest are o tradiție foarte veche, care a fost întreruptă în 1918, odată cu căderea monarhiei, și reluată în 1994. 

Astăzi festivalul are loc în sâmbăta dinaintea celei de-a doua duminici de Advent. Stollen-ul are 3-4 tone și este transportată la piața de Crăciun de o trăsură specială. 

Sursa foto

Pentru tăierea preparatului în bucăți e nevoie de un cuțit special, placat cu argint, lung de 1,6 m, care cântărește 12 kg și este o copie a cuțitului baroc original din 1730. Banii adunați din vânzarea stollen-ului sunt destinați unor proiecte caritabile.

Record. Cel mai mare stollen a fost pregătit de Lidl, în 2010. A avut 72,1 m și a intrat în Cartea Recordurilor, în gara din Haarlem (Olanda).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.