Calendar de Advent: 20 decembrie – de ce hornurile nu sunt o idee la fel de bună pentru Moș Crăciun peste tot?

Pe unde pătrund în casă cei care le aduc daruri? Asta este o întrebare pe care toți copiii și-o pun în așteptarea lui Moș Nicolae, Moș Crăciun, a lui Tata Crăciun, a Befanei, a lui Sinterklaas sau cum s-o mai numi personajul cel darnic. Și, în așteptarea lui, nu pun geană pe geană, doar-doar l-or surprinde asupra faptei. De multă vreme, hornul  casei pare să fie locul preferat prin care Moș Crăciun își face apariția. Nu peste tot, însă.

Hornul. Pare să fie, încă, cea mai populară cale de acces. Până or mai avea casele hornuri, după aceea, rămâne de văzut.

În America, toți copiii știu, încă de pe vremea când Clement Moore a scris celebrul său poem A Visit form St Nicholas, că Moș Nicolae, mai întâi, și apoi Santa Claus intră în casă pe coș. Așa se face că mulți tați au simțit nevoia să tropăie prin pod sau pe acoperiș, ca să imite gălăgia renilor care trag sania Moșului.

Tot pe horn intră și alte personaje. În Italia, Befana coboară pe coș, cu mătura din dotare cu tot, la fel procedează în Anglia Tata Crăciun, în Franța, Pere Noel sau Le Petit Jesus, după caz și după obicei. În Olanda, Moș Nicolae, Sinterklaas pe numele lui olandez, are un ajutor care coboară ăe horn, ca să nu-și murdărească moșul hainele. Numele lui este Peter cel negru și e tare controversat, din cauza culorii pielii sale. Să vedem cine mai coboară pe horn dacă rămâne Sinterklaas fără ajutor!

Hornul nu este doar locul prin care pătrunde în casă cel care aduce darurile, ci este un veritabil canal de comunicare prin care acesta primește mesaje de la copii. Copiii englezi scriu scrisori, pe care le ard în șemineu, astfel încât mesajul ajunge la Tata Crăciun odată cu fumul. Scoțienii, mai temperamentali, își strigă dorințele în sus pe horn, în seara de Ajun, sperând să fie auziți.

Ușa. În Brazilia, unde casele nu au hornuri, Papai Noel intră, pur și simplu, pe ușă, ca orice musafir. La fel se întâmplă în Suedia – deși acolo sunt hornuri – cu precizarea că darurile sunt aruncate mai întâi pe ușă. Ușor agresiv Moșul suedez, aș zice :). Și în  Finlanda, aducătorul de daruri pătrunde tot pe ușa principală.

Fereastra. În Ungaria, pruncul Iisus aduce darurile pe fereastră, la fel procedează Viejo Pascuero în Chile.

Nehotărâții. În această categorie intră Tata Crăciun australian, care folosește ba ușa, ba fereastra și, la fel procedează și Weihnachtsmann în Germania.

Ce este. Christopsomo este un preparat tradițional din Grecia, al cărui nume înseamnă „pâinea lui Hristos”. Este o pâine dulce cu unt, încărcată de simboluri religioase, de aceea este parte integrantă din ritualurile de sărbători ale familiilor grecești. Tradiția de a pregăti Christopsomo este veche de mii de ani și este considerată sacră de către greci, care o consideră un fel de ofrandă către Hristos, ca să aducă familiei sănătate, prosperitate și fericire.

Cum se face. Christopsomo este pregătită, de obicei, în Ajunul Crăciunului. În aluat se adaugă stafide, nuci, zahăr sau miere și mirodenii: scorțișoară, cuișoare, portocale, după care se decorează cu nuci și cu o cruce complicată  de aluat răsucită în jurul nucilor. În unele părți ale Greciei, pâinea este ornat[ cu decorațiuni elaborate, care simbolizează munca și viața familiei (pești, bărci, capre, etc.).

Se obișnuiește ca, pe lângă pâinea mare, să se pregătească, din același aluat, mai multe pâini mici, care sunt oferite micilor fini ai familiei.

Binecuvântarea. Când este gata, pâinea este binecuvântată de tatăl familiei, care face o cruce deasupra ei, apoi o taie și o împarte tuturor celor aflați în jurul mesei.

KALA CHRISTOUYENNA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.