Calendar de Advent: 19 decembrie – află totul despre Crăciunul din Bahamas în următoarele 60 de secunde

Cel mai important ritual cu care locuitorii din Bahamas sărbătoresc Crăciunul este Junkanoo (de la John Canoe). Obiceiul datează din perioada colonială – secolele XVIII-XIX – când sclavii primeau câteva zile libere cu Crăciunului. Proprietarii de sclavi foloseau obiceiul ca pe o supapă de siguranță, asemănătoare Saturnaliilor din Roma Antică, sclavii având posibilitatea să submineze și să facă glume privind ordinea socială.

Numele John Canoe ar putea fi al unui sclav, al proprietar de sclavi sau chiar al unei divinități africane. De-o fi, de-o fi alta, de la John Canoe a rămas o festivitate foarte apreciată.

Junkanoo a devenit un carnaval strălucitor și zgomotos. A doua zi de Crăciun, de la ora două noaptea, grupuri de dansatori defilează pe străzile din Nassau, în sunete de clopoței, fluiere, tobe și corni. În fiecare an se oferă un premiu în bani pentru cel mai reușit costum, așa încât participanții muncesc la ele luni de zile, în speranța că vor câștiga premiul. Magazinele și restaurantele sunt deschise până în zori, la dispoziția spectatorilor veniți să admire parada.

Julbord este un festin suedez stil bufet (doar din Suedia vine larg răspânditul bufet suedez) care constă, în principal, din alimente reci, felii de carne, pește (hering, somon marinat, somon afumat), brânză, murături. Julbord este servit, de obicei la prânz, dar în seara de Ajun se face o excepție de la regulă. 
 
 
De Crăciun, pe julbord își fac loc tot felul de preparate: mezeluri, carne de curcan, de vită, julskinka (o șuncă de Crăciun), brânzeturi, salate, pâine și unt. Deși, de obicei, julbord este un bufet rece, de Crăciun se regăsesc și preparate calde: lussekatter (chifle dulci cu șofran), chifteluțe, rulouri de varză umplute cu carne (au și ei sarmalele lor), aspic din picioare de porc (la asta chiar nu mă așteptam), cod uscat cu sos alb, coaste de porc prăjite, cartofi, varză roșie, alte legume. Un adevărat festin, pentru toate gusturile câte ceva. Mă întreb cât durează pregătirea lui?
 
Nu lipsește desertul, căci ce festin e ăla fără ceva dulce?  Adică o selecție de produse de patiserie dulci, biscuiți pepparkakor și dulciuri făcute în casă.
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.