Calendar de Advent: 14 decembrie – o vizită în Belgia și un cocktail cu nume de desene animate

Sărbătorile de Crăciun încep, în Belgia, în prima săptămână din decembrie. Sunt organizate piețe de Crăciun în centrele vechi, pline cu tonete cu mâncare (foarte apreciate sunt Smoutebollen/oliebollen, un fel de găluște prăjite), băuturi (punch, gin sau vin fiert) sau decorațiuni, cântăreți ambulanți, colindători și jongleri. Vizitatorii pot admira scene ale Nașterii cu personaje vii sau pot patina pe patinoarele special amenajate. Cele mai populare sunt piețele din Grand Place din Bruxelles, cea din Bruges și din Liege.

Copiii din Belgia primesc daruri pe 6 decembrie de la Moș Nicolae (Sinterklaas, în partea flamandă și Saint Nicholas, în cea flamandă) și pe 24 decembrie de la Moș Crăciun, Pere Noel sau Le Petit Jesus. Sinterklaas este așteptat cu mandarine, turtă dulce, cicoclată și mokjes (fursecuri în formă de litere).Atât de îndrăgit este Sinterklaas încât i s-au dedicat mai multe cântece.

Spre deosebire de Sfântul Nicolae, Crăciunul este, în Belgia, o sărbătoare mai degrabă religioasă. Începând cu anul 1970, în seara de Ajun, se organizează un marș în tăcere, între Antwerp și Viesel, unde un preot le spală participanților picioarele și mănâncă împreună pâine cu brânză.

La petrecerile de Crăciun de la școală, fiecare copil aduce un mic cadou, de preferință, unul care să se potrivească oricui. Asta pentru că ele se distribuie astfel: copiii se așează în cerc, se pune muzică și cadoul este dat să circule din mână în mână până se oprește muzica. Cel care are cadoul în mână atunci, îl poate păstra. ritualul se reia până când fiecare copil primește un cadou.

Sursa foto

Mulți belgieni își decorează casele după obiceiul american (cu lumini, reni, Moși Crăciuni pe acoperiș), iar ieslea nu lipsește din peisaj. Unele mai mici în casă, lângă brad și unele mari, cu personaje vii, lângă intrarea în biserică.

În Ajunul Crăciunului (Kerstavond în flamandă și le réveillion de Noël în valonă), masa se ia în familie și începe cu o băutură aperitiv și „ronțăieli”, urmate de supă sau pește sau fructe de mare, după care urmează felul principal, curcan/pui și, obligatoriu, crochete de cartofi. Desertul este buturuga de Crăciun, denumită Kerststronk în flamandă și la bûche de Noël, în valonă.

Tot în Ajunul Crăciunui, se desfca cadourile găsite sub brad, dar ele sunt mai degrabă simbolice, în comparația cu cele de la Sinterklaas. Cei care au fost foarte, foarte cuminți, mai primesc cadouri și de Anul Nou (un fel de Moș Gerilă de-al nostru, de demult). 

Pe 6 ianuarie, se sărbătorește Epifania, copiii, îmbrăcați în costume de Magi, merg din casă în casă cântând despre Cei Trei Magi și așteaptând răsplata (ceva asemănător cu Trick or Treating de Halloween).

Tot atunci se pregătește (și se consumă, desigur) plăcinta Galletes des Rois, cu un talisman ascuns înăuntru.

V-ați gândit vreodată la un cocktail cu nume de personaje din desene animate? Ei bine, iată că cineva s-a gândit. Și nu de azi, de ieri, ci cu multă vreme în urmă.

Tom și Jerry  este o băutură tradițională de Crăciun, cândva foarte populară în Mid-West-ul american, mai ales în Wisconsin și Minnesota. În restul SUA, este practic necunoscută. 

 

Sursa foto

Tom și Jerry seamănă destul de bine cu eggnog și se prepară astfel: se separă albușurile de gălbenușurile ouălor, se bat bine până formează o spumă, apoi se amestecă separat gălbenușurile cu zahăr și vanilie și se toarnă peste spuma de albușuri. Se adaugă apă fiebinte (sau lapte), rom sau brandy și se presară deasupra nucșoară. Este o băutură perfectă pentru alungarea frigului.

„Paternitatea” cocktail-ului este disputată între un jurnalist britanic și părintele mixologiei moderne. Jurnalistul Pierce Egan a scris, în 1820, o carte și o piesă de teatru, intitulată Viața în Londra, în care personajele principale se numesc Tom și Jerry, iar cocktailul cu același nume a fost inventat în vederea promovării acestora. Pe de altă parte, Jerry Thomas a pretins că el a inventat Tom și Jerry și că a publicat o rețetă similară în cartea sa, Cum să amesteci băuturile, în 1862. Cei mai mulți istorici sunt de partea lui Egan în acest, să-i zicem, conflict.

Apogeul popularității cocktail-ului a fost atins în prima parte a secolului al  XX-lea. Era atât de popular încât se produceau seturi de punch cu numele lui imprimate pe boluri. După care a căzut în uitare, în favoarea altor băuturi. În ultimul timp, se constată o ușoară revigorare  a solicitărilor pentru băutura Tom și Jerry.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.