Calendar de Advent: 13 decembrie – cum face Sfânta Lucia lumea un loc mai bun

Tradiții. Sezonul sărbătorilor de Crăciun începe, în Suedia, pe 13 decembrie, când este celebrată Sfânta Lucia. Celebrarea Sfintei Lucia a început în Suedia, apoi s-a răspândit în Danemarca şi Finlanda, pe la mijlocul secolului al 19-lea. Fiind considerată începutul sezonului de sărbători este, uneori, menționată ca Micul Yule.

Conform tradiției, în fiecare familie, fiica cea mare se trezește devreme, îmbracă o rochie albă, cu o eșarfă roșie și poartă pe cap o coroniță de merișor cu șapte lumânări aprinse. Astfel înveșmântată, le duce părinților ei cafea și chifle speciale cu șofran, denumite Lussekatter.  Chiflele cu șofran au forma literei S și seamănă cu o pisică încovrigată, cu două stafide în loc de ochi. Chiflele se fac, în zilele noastre, în toată perioada de Advent, în special cu ocazia Solstițiului de iarnă.

Sursa foto

Fata este numită, în acea zi, Lussi sau Lussibruden (Mireasa Lussi). Familia ia apoi micul dejun la lumina lumânărilor. Oamenii își luminează intens casele, iar vânătoarea și pescuitul se fac la lumina torțelor. 

Mai târziu, în cursul zilei, alte tinere, cu costume asemănătoare conduc procesiuni de fete îmbrăcate în alb și băieți cu steaua în școli sau în alte locuri publice. Seara, are loc o paradă cu torțe, cu care se aprinde la sfârșit un foc mare de tabără.

În Finlanda, o fată este aleasă pentru a o reprezenta pe Sf. Lucia și este onorată în paradă, fiind înconjurată de purtători de torțe.

Legende. Numele Lucia este derivat din cuvântul latin lux, care înseamnă lumină. Sf. Lucia este sărbătorită pe 13 decembrie, în apropierea celei mai scurta zi a anului, când lumina soarelui începe să fie mai puternică.

Lucia a trăit în Siracuza, în secolul al IV-lea, când persecuţia creştinilor era frecventă. Mare parte din povestea ei s-a pierdut, din păcate, de-a lungul timpului. Potrivit unei legende, Lucia şi-a pierdut ochii când a fost torturată de Diocleţian pentru convingerile sale creştine. Alţii spun că e posibil să îşi fi scos singură ochii, pentru a protesta împotriva tratamentului precar faţă de creştini. De aceea, Lucia a devenit sfânta patroană a orbilor.

Legenda Sfintei Lucia mai spune că, pe vremea când creștinii erau doar o minoritate romană persecutată, le ducea mâncare creștinilor care se ascundeau în catacombe. Ca să aibă mâinile libere și să poată transporta cât mai multe alimente, Lucia purta pe cap o coroană cu lumânări, pentru a-și lumina drumul.

Sursa foto

Scandinavii sărbătoresc astăzi Ziua Sf. Lucia, în 13 decembrie, cu o varietate de alimente festive, printre care și o coroană de Sf. Lucia, o pâine glazurată, îndulcită, decorată cu lumânări și panglici colorate.

Un gând despre „Calendar de Advent: 13 decembrie – cum face Sfânta Lucia lumea un loc mai bun

 1. Nu pot să cred 😭☀️
  De când am vrut sa aflu de de aceasta sfântă minunată și o iubesc nespus de mult.
  De câte ori merg la biserică la noi în Freidorf mereu simt o bucurie nespus de mare în suflet🥰😇.
  Mă bucur că am aflat mai multe despre aceasta sfântă și sper să ajung și eu la catedrala Sfintei Lucia din Veneția.
  Cu drag Melissa Karban😇🌠

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.