Calendar de Advent: 11 decembrie – despre colinde și despre un ritual dedicat merilor

În Australia, în seara de Ajun, oamenii iau parte la Colinde la lumina lumânărilor. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată la Melbourne, în 1938. Începând de atunci, mulțimi de oameni se adună în parcuri sau pe stadioane pentru a cânta colinde și a asculta cântăreți consacrați, la lumina lumânărilor aprinse. Banii adunați sunt destinați acțiunilor caritabile.

Evenimente Colinde la lumina lumânărilor au loc în cele mai multe orașe de pe continent, dar cele mai mari sunt cele din Sydney și din Melbourne. Se cântă colinde tradiționale britanice și internaționale, dar, din ce în ce mai mult, și colinde australiene.

La miezul nopții, oamenii se țin de mână și cântă Auld Lang Syne. Evenimentul este difuzat la radio și la televiziune, astfel încât să poată fi urmărit de cât mai mulți oameni.

Wassail este o băutură tradițională de cidru fiebinte, băută în mod tradițional ca parte a wassailing-ului, un ritual medieval menit să asigure o recoltă bună de mere de cidru în anul următor. Este asociat adesea cu solstițiul de iarnă.

Etimologie. Este un termen provenit din limba engleză veche, de la waes hael, care înseamnă să fii sănătos. Răspunsul la această urare era drincheil, adică bea bine.

Versiuni mai vechi sau mai noi. Cea mai veche băutură consumată dintr-un vas de wassailing a fost Lambswool, cunoscută încă de pe vremea lui Shakespeare. 

Apoi a devenit un cidru fiert cu zahăr, scorțișoară, ghimbir și nucșoară, acoperit cu felii de pâine prăjită și băută dintr-un bol comun mare.

Mai nou, la baza băuturii stă un vin/suc de fructe/bere fierte la care se adaugă mere, portocale și, uneori, ouă bătute.

Wassail. Sursa foto

Bolurile din care se bea sunt bogat decorate și pot fi din lemn, ceramică sau tablă, cu capac și cu mai multe mânere. Modele foarte vechi se mai găsesc încă în pub-urile tradiționale.

Colind. Glouchestershire Wassail este colindul dedicat acestei băuturi și ritualului în care se bea și era cântat încă dinainte de anii 1700.

Wassail! wassail! all over the town,
Our toast it is white and our ale it is brown;
Our bowl it is made of the white maple tree;
With the wassailing bowl, we’ll drink unto thee.

Wassailing. Este un ritual dedicat merilor pentru cidru, în care se cântă și se bea băutura tradițională, pentru o recoltă mai bună în anul care vine. Are loc în a Douăsprezecea Noapte și ritualul variază de la regiune la regiune, dar elementele de bază sunt aceleași: se organizează o procesiune care trece cântând de la o livadă de meri la alta și, în crengile pomilor, se atârnă pâine prăjită înmuită în cidru, ca ofrandă pentru spiritele copacilor. 

O poveste populară, un bărbat îi oferă ultima cană de cidru fiert spiritului celui mai vechi măr din livadă, Apple Tree Man, în care credea că se află fertilitatea livezii. Drept răslată, spiritul i-a dezvăluit locul unde se află îngropată o comoară.


Cred că ți-ar plăcea să citești și despre Lambswool în: Calendar de Advent – 4 decembrie

Sau povestea unor livezi de meri în: La marginea livezii – un roman de Tracy Chevalier

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.