Jurnal de marketing – 29 noiembrie 2020

Marketing la scară mică

La propriu, nu la figurat. Un nou trend pare să-și facă apariția în campaniile de marketing. Pe termen lung, rămâne de văzut dacă se vor dovedi profitabile sau nu. Deocamdată sunt în stadiul de idei interesante.

Sursa foto

Brooklinen, o companie producătoare de lenjerie de pat și de baie, a creat patru camere de dimensiunea celor pentru păpuși și le-a umplut cu mini-produse Brokklinen și accesorii festive. Cum a apărut ideea? Din cauza pandemiei, studiourile unde se produceau reclamele au fost închise, așa că a trebuit găsită o soluție. Salvarea a venit de la aceste mini-camere publicitare, la care e suficient să lucreze o singură persoană.

Scopul campaniei „O lume de vis” (Dream World) este să poziționeze Brooklinen ca o companie care oferă confort în vremuri incerte. Astfel, patru mini-camere au fost lucrate manual la scara 12:1 și reproduc o atmosferă reală, dar de vis, în patru momente ale zilei – dimineața, la prânz, seara și noaptea. Camerele sunt dotate cu toate obiectele dintr-o cameră reală, inclusiv hârtie igienică minusculă.

Mini-camerele au fost realizate de o singură persoană și imaginea lor este expusă pe site-ul companiei, pe canalele acesteia de social-media și ca publicitate out-door și în metroul din New-York.

Mai multe imagini pot fi văzute pe pagina de Instagram a designerului celor patru mini-camere.

Sursa foto

Volkswagen a instalat, într-o parte foarte populară a orașului Sidney niște machete de dealership auto, pentru a permite australienilor să le testeze mașinile. Concret, dacă scanezi codul QR al miniaturii, telefonul tău îți va furniza o experineță de realitate augmentată, care-ți va permite să „aduci mașina” acolo unde ești și s-o testezi.

Dacă vreți să aveți parte de o experiență interesantă, vizitați cel mai mic dealer auto din lume, aici.

Campanii Anti-Black-Friday

27 noiembrie 2020 a venit și a și trecut, cu Black Friday cu tot. Vestea mai puțin bună este că unele companii continuă Black-Friday transformându-l în Black Week sau Black Month. Dacă o țin tot așa, o să ajungă la Black Year. Vestea bună e că unele firme au început să aibă o atitudine mai responsabilă și încearcă să descurajeze cumpărăturile frenetice, multe dintre ele fără nicio logică, doar fiindcă produsele sunt la reducere, chiar dacă nu avem nevoie de ele.

Bearaby este o firmă care comercializează pături. Anul acesta, a lansat o pătură Black Friday, pe care vizitatorii site-ului trebuia să o „probeze” înainte de a părăsi site-ul. De cumpărat însă, nu puteai cumpăra pătura Black Friday de Black Friday și niciodată, de fapt.

În 27 noiembrie, Bearaby a pus tot felul de piedici în calea vizitatorilor ca să nu-i lase să devină cumpărători. Astfel ei au avut parte de tot felul de întreruperi – pagina 404 de eroare, pop-ups în care erai întrebat de ce vrei să cumperi una sau alta și chiar politicoase invitații să te mai gândești înainte de a da click pe butonul Cumpără. Aș vrea să văd o chestie de-asta la un comerciant român, la marele eMag, de exemplu, care mai nou se ocupă de educația online.

Să sperăm că această campanie Anti-Black-Friday nu va rămâne doar o găselniță a anului 2020. De fapt, nici nu e 2020 primul an în care s-au făcut campanii Anti-Black-Friday. Firma de produse cosmetice The Ordinary a derulat acest gen de campanie încă de anul trecut. În 2020, campania s-a numit Bye-Bye, Black Friday!  Magazinele The Ordinary au fost închise pe 27 noiembrie, iar abonații site-ului au primit un e-mail care se încheia cam așa: „Vă rugăm să vă amintiți să nu vă grăbiți când cumpărați”.

O întrebare pentru elevii mei, dar nu doar pentru ei. Dacă vreți să răspundeți la întrebare, dați click pe link-ul de mai jos:

shorturl.at/yADU4

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.