Și când zic preferate, mă gândesc la milioanele de oameni care le cumpără produsele, printre care există o șansă destul de mare să te numeri și tu, cititorule.
1. DOZELE DE COCA-COLA AU FOST INVENTATE PENTRU SOLDAȚII DIN ARMATA AMERICANĂ
Cutiile din aluminiu de Coca-Cola, cărora toată lumea le spune doze (în mod eronat, fiindcă o doză înseamnă, de fapt, cantitatea destinată unei singure utilizări, prin urmare și buteliei de sticlă de 250 ml ar putea să i se spună doză),au apărut dintr-o necesitate, anume aceea de a trimite Coca-Cola trupelor americane, aflate peste mări și țări.
Problema a apărut când materiile prime necesare pentru confecționarea cutiilor au fost raționalizate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așa încât acestea nu au putut fi produse până la sfârșitul războiului.
Distribuția către consumatorii civili de Coca-Cola la doză s-a făcut abia la începutul anilor 1960, după care a cunoscut o largă răspândire.
2. CATALOGUL IKEA A FOST TIPĂRIT ÎN MAI MULTE EXEMPLARE DECÂT CEA MAI CITITĂ CARTE DIN LUME
Adică 180 de milioane de exemplare în 29 de limbi, comparativ cu cele 100 de milioane de exemplare ale Bibliei. Catalogul IKEA a apărut în 1951 și consumă aproape 70% din bugetul de marketing al companiei. Încă de la început, catalogul a fost foarte important pentru companie, având în vedere că produsele erau comandate prin poștă, neexistând un magazin fizic până în 1958, când s-a deschis unul în Älmhult, un orășel din Suedia.
Apropo de IKEA, s-a constatat statistic (să nu mă întrebați cum, că nu știu să vă spun :)) că unul din zece oameni născuți în Europa au fost concepuți într-un pat IKEA. Oare paturile lor vin cu instrucțiuni complete „How to do it”? 🙂
3. LA ÎNCEPUT, IKEA NU VINDEA MOBILĂ
Brandul care astăzi a devenit aproape sinonim cu mobilierul, vindea portofele, stilouri, rame de tablouri, bijuterii, ceasuri și tor felu de alte fleacuri asemănătoare. Mobilierul a fost introdus în ofertă în 1947, pentru ca, în 1955, IKEA să înceapă să producă propriile piese de mobilier.
4. CUBUL RUBIK ESTE CEA MAI BINE VÂNDUTĂ JUCĂRIE DIN TOATE TIMPURILE
Cubul lui Rubik este un joc problemă de tip puzzle inventat în 1974 de către sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik. Inițial, cubul s-a numit Cubul magic și a fost redenumit Cubul lui Rubik, în 1980, de către compania americană Ideal Toys.
Astăzi, există foarte multe variații ale cubului, produse pe scară largă. O cincime din populația planetei a încercat, cel puțin, o dată, să „rezolve” Cubul lui Rubik, vândut, până acum, în peste 350 de milioane de exemplare. Îmi aduc aminte că era foarte popular în anii ’80, fiind adus în România ca marfă de contrabandă (pe sub mână, cum ziceam noi atunci).
5. REGINA ANGLIEI ARE UN RESTAURANT McDONALD’S LÂNGĂ PALAT
De fapt, franciza cu pricina nu e chiar a reginei, pe persoană fizică, ci a Coroanei britanice și nu e chiar lângă palat, ci cam la 130 km în afara Londrei (în Banbury Gateway Shopping Park). Cam ca la Radio Erevan cum ar veni :).
Restaurantul regal e puțin diferit de celelalte restaurante McDonald’s: are canapele din piele, tablete Samsung la dispoziția clienților și servirea la masă.
De altfel, a mai fost un restaurant McDonald’s aflat, împreună cu alte magazine, pe un teren, Bath Road Retail Park, aflat în proprietatea Coroanei britanice, între 2008 și 2016.
6. McDONALD’S PREGĂTEȘTE SPECIALIȘTI ÎN HAMBURGEROLOGIE
În 1961, în subsolul unui restaurant McDonald’s din Illinois, Statele Unite, a fost inaugurată Universitatea Hamburger. Obiectivul acesteia era ca viitorii angajați ai McDonald’s să învețe cât mai bine toate procedurile privind serviciile oferite, calitate și curățenie. Se pare că există peste 80 000 de licențiați în hamburgeologie. Pentru că, în anii 1960′, li se cerea angajaților o diplomă de la Universitatea Hamburger, se pare că peste 80 000 de persoane au devenit licențiați în hamburgerologie.
Astăzi, mai multe universități din lume oferă programe de pregătire pentru angajații renumitului lanț de restaurante fast-food.
7. LEVI STRAUSS N-A PURTAT NICIODATĂ PANTALONII DIN DENIM CARE-I POARTĂ NUMELE
Levi Strauss, născut Löb Strauß, a emigrat, împreună cu familia, din Germania în SUA, pe când avea doar 18 ani. Considerându-se un aristocrat, n-a îmbrăcat niciodată pantalonii din denim care-i poartă numele, deoarece erau destinați clasei muncitoare.
8. SAMSUNG ȘI-A ÎNCEPUT ACTIVITATEA CU PEȘTE USCAT, LEGUME ȘI FRUCTE
Compania Samsung a fost fondată în 1938, în Daegu, Coreea de Sud. La vremea respectivă, Samsung vindea pește uscat și transporta în China legume și fructe. În mai puțin de zece ani, Samsung (trei stele în coreeană), s-a reprofilat pe mașini de măcinat făină și utilaje de cofetărie.
În 1970, Samsung și Sanyo au scos pe piață primul lor televizor alb-negru. În 1974, vânduseră deja un milion de televizoare, iar doi ani mai târziu, numărul acestora s-a ridicat la patru milioane.
9. PEPSI A FOST PRIMA COMPANIE CARE A FOLOSIT FLACOANE DE DOI LITRI PENTRU BĂUTURILE CARBOGAZOASE