10 cărţi cu nume de ORAȘE în titlu (2)

Cărți cu nume de orașe în titlu

1. Trădare la Veneţia de Steve Berry

„Din cenușa fostei URSS, o nouă națiune a prins puteri – fostele republici sovietice s-au unit în Federația Central-Asiatică. La cârma ei se află ministrul suprem Irina Zovastina, un despot viclean, cu un fler deosebit pentru politica și o ambiție de neînfrânt de a-l depăși pe Alexandru cel Mare drept ultimul mare cuceritor din istorie. Sprijinită de o cabală secretă de moguli, Federația a strâns un arsenal înfricoșător de arme biologice. Având puterea de a decima alte națiuni după bunul plac, doar un singur lucru o reține pe Zovastina de a declanșa marșul mortal spre cucerirea lumii – un ser miraculos, cu puteri vindecătoare, ținut secret de-a lungul secolelor și îngropat împreună cu rămășițele mumificate ale lui Alexandru cel Mare într-un mormânt pierdut de mai bine de 2000 de ani. Împreuna, Cotton Malone, fostul agent al Departamentului de Justiție american, și partenera sa, aventuriera Cassiopeia Vitt, trebuie să întreacă – în viteză și inteligență – forțele care pot distruge lumea. Căutarea lor plină de pericole îva purta de pe țărmurile Danemarcei în monumentele din Veneția și în Muntii Pamir din Asia Centrală pentru a dezlega ghicitoarea a cărei soluție ar putea distruge sau salva milioane de oameni – depinde de cine găsește mai întâi mormântul pierdut.” (©elefant)

Încă își așteaptă rândul la citit, sper să se întâmple cât de curând.

2. Soţia din Paris de Paula McLain

„Povestea de dragoste dintre Ernest Hemingway și Hadley Richardson, cuplu teribil al Parisului anilor ’20, e una dintre cele mai cunoscute în istoria literaturii americane, iar în memoriile sale scriitorul mărturisește că ar fi trebuit să moară înainte de a mai iubi pe altcineva în afară de ea. Romanul, care poate fi considerat o replică la Sărbătoarea continuăa lui Hemingway, urmărește evoluția relației celor doi, dar și a prieteniei lor cu membrii grupului de intelectuali expați de la Paris: Gertrude Stein, James Joyce, Ezra Pound, F. Scott i ș Fitzgerald.

Hadley Richardson sosește, altături de proaspătul său soț, scriitorul Ernest Hemingway, în spectaculosul Paris al asș-numitei Generații pierdute, aflat în plină epocă a jazz-ului, populat de scriitori, artiști și filozofi care împânzesc cafenelele de pe ambele maluri ale Senei. Dar promisiunea ei inițială, de a-și sprijini soțul pe calea afirmării literare și a-și dedica viața ascensiunii acestuia, se dovedește o încercare mai grea decât estimase. In lumea plină de tentații, a cafenelelor unde se petrece cu absint și jazz până în zori, a dezinhibatelor și mereu elegantelor flapper girls, pentru cei doi e tot mai greu să păstreze armonia conjugală de care s-au bucurat în prima perioadă a căsniciei. Odată cu publicarea primului volum de povestiri al lui Hemingway și cu succesul de care acesta se bucură, începe și disolutia cuplului, iar Hadley descoperă că probabil prețul plătit pentru reușita literară a soțului ei a fost chiar căsnicia lor.” (©elefant)

Drept să spun, nu mi s-a părut prea grozavă, posibil să fi avut eu așteptări prea mari.

Citește și: 10 cărți cu nume de orașe în titlu (1)

3. Ultimul tren spre Istanbul de Ayșe Kulin

„Selva, fiica unui conducător otoman, pleacă la Paris să înceapă o nouă viață cu Rafael, soțul ei, fiul arătos al unui medic evreu. Numai că Franța e invadată de naziști.
In timp, cei doi îndrăgostiți aflati în exil descoperă că nimic – nici războiul, nici politica și nici măcar religia – nu poate desface legăturile de familie. Impreună străbat un continent măcinat de conflicte, suspiciuni și violente. In căutarea libertății, ei riscă tot.
De la Ankara la Paris, Cairo și Berlin, Ultimul tren spre Istanbul este o cuceritoare poveste de dragoste și o lectie despre cum să-ți urmezi propriul drum.” (©elefant)

Un roman interesant, și cam atât, după părerea mea.

4. Cartea clanului din Baltimore de Joel Dicker

„Până în ziua Dramei, au existat două familii Goldman: Goldmanii-din-Baltimore și Goldmanii-din-Montclair.

Goldmanii-din-Montclair, al căror descendent este Marcus Goldman, autorul romanului despre profesorul Quebert, aparțin clasei de mijloc și locuiesc într-o casă mică din Montclair, New Jersey. Goldmanii-din-Baltimore sunt o familie înstărită, care locuiește într-o casă de lux dintr-o suburbie bogată din Baltimore, și de care Marcus este fascinat. Ambele familii ascund însă secretele lor, amintiri mai mult sau mai puțin fericite, iar viața îi incearcă pe toți deopotrivă, fără să țină cont de avere, prestigiu, poziție socială.” (©elefant)

O carte bună, dar nici pe departe la nivelul primului roman a lui Dicker, Adevărul despre cazul Harry Quebert.

5. Notre Dame de Paris de Victor Hugo

„Notre-Dame de Paris este povestea unei tinere prostituate, Esmeralda, care-și practica meseria în fața Catedralei Notre-Dame, cea mai înaltă construcție a Parisului medieval. Incălcând jurămintele sfinte, arhidiaconul se îndrăgostește de ea și încearcă să o seducă. Este salvată de clopotarul catedralei, diformul Quasimodo, urmărită de poliție și condamnată la moarte. Sub titlul Esmeralda sau Cocoșatul de la Notre-Dame, a fost ecranizată de multe ori, de la filmul mut din 1905, la musicalul din 1999.” (©elefant)

Un clasic al literaturii universale, pentru pasionații genului. Deși mă număr printre ei, n-aș considera cartea asta ca o favorită, nici pe departe.

6. Florența la apus de Jessie Chaffee

„O tânără americană din Boston se retrage pentru o vreme la Florența, fără să cunoască pe nimeni și vorbind italiana doar foarte puțin. Dar Hannah este izolată intr-un mod mult mai profund: ea e înstrăinată de propria identitate după o lungă perioadă de înfometare, care i-a ruinat trupul și i-a distrus viața. Hotărâtă să se recupereze în Florența – un oraș saturat de frumusețe și de vitalitate -, Hannah se alătură unui club local de canotaj, unde Francesca, Luca și prietenii lor o atrag în prezentul vibrant al orașului: dinamica socială complexă a clubului, pasiunea pentru fotbal, mâncarea, dragostea, relațiile oamenilor conferă consistență vieții și zugrăvesc o dimensiune diferită a timpului. Dar Hannah este răvășită în egală măsură și de trecutul orașului: nenumăratele reprezentări ale frumuseții, conflictele înrădăcinate ale politicii și credinței, precum și poveștile sfintelor mistice – femei a căror izolare autoimpusă și ale căror căutări extatice au rămas consemnate de istorie – luminează seducător propriile sale lupte.” (©elefant)

Pare o carte pe gustul meu, nu știu ce m-a oprit până acum s-o citesc, poate coperta nu prea atractivă. Da, știu, nu judeci o carte după copertă. Și totuși …

7. Crăciun la New York. Povești și rețete de Lisa Nieschlag, Lars Wentrup, Julia Cawley

„O invitație în lumea magică a Crăciunului. Veți descoperi 50 de rețete pline de gust și savoare, însoțite de povești fermecătoare dintr-un New York inedit, în care aromele de scorțișoară, ciocolată și marțipan plutesc pe străzile agitate ale metropolei americane.” (©elefant)

Un cadou de Crăciun perfect, o carte pe care s-o răsfoiești an de an, cu aceeași plăcere ca la început. Și care sigur te va ispiti măcar cu câteva dintre rețetele sale.

8. Primăvara la Roma a doamnei Stone de Tennessee Williams

„Karen Stone și-a pierdut și cariera, și soțul. La cincizeci de ani, tot ce-i mai rămâne de făcut e să se plimbe fără țintă pe străzile Romei sărăcite de război, curtată de nobile scăpătate care vor să-i „procure” bogatei văduve din America tineri italieni cu care să-și petreacă a doua parte a noii ei vieți. Prinsă între forța propriilor dorințe și frica de a nu pierde demnitatea de suprafață a vieții sale anterioare, fosta actriță se vede purtată dintr-o derivă în alta în acest impecabil studiu asupra degradării.

Primul roman al lui Tennessee Williams nu are deci nimic dintr-un debut literar. Primăvara la Roma a doamnei Stone păstrează aceeași mână sigură ca-n piesele care l-au făcut celebru, același ochi pentru disfuncțional și pentru instabilitate, aceeași abilitate de a pătrunde în spatele vălului de respectabilitate socială pentru a găsi drama și durerea.” (©elefant)

Încă pe TBR list, deja cam de multă vreme, recunosc.

9. Un bilet pentru Paris de Jojo Moyes

„Nell are douăzeci și șase de ani și nu a fost niciodată la Paris. De fapt, nu a fost plecată niciodată într-un weekend romantic, niciunde. Să călătorească în străinatate nu e ceva ce ar face în mod obișnuit. Dar când iubitul ei nu apare pentru minivacanța plănuită, Nell are ocazia să le dovedească tuturor – inclusiv sieși – că viața poate oferi întotdeauna surprize.

Singură în Paris, Nell își descoperă o latură pe care nu și-o cunoștea: aceea de ființă independentă și îndrăzneață. Ar putea deveni acest weekend cel mai aventuros din viața ei? Amuzantă, fermecătoare și irezistibilă, Un bilet pentru Paris este o carte care nu-i va dezamăgi pe fanii lui Jojo Moyes.” (©elefant)

Deși are ingredientele necesare unei cărți care să-mi placă, Jojo Moyes e încă prea mainstream ca să mă apuc de cărțile ei. Mai aștept să treacă valul :).

10. Amor la Paris de Juliette Sobanet

„Charlotte Summers, o profesoară de franceză tânără și plină de viață, mai are două zile până să se mute la Paris cu iubirea vieții sale. Ea descoperă însă pe un dating site că logodnicul ei s-a văzut pe ascuns cu o roșcată voluptuoasă. Așa că se desparte de el și decide să plece singură la Paris.

Ca să nu pățească și alte femei ca ea, Charlotte creează un blog anonim în care le sfătuiește cum să acționeze în amor ca… un bărbat – mai precis, cum să sară din pat în pat fără a se îndrăgosti vreodată. Dar cu atâția parizieni sexy, Charlotte nu mai este deloc sigură că nu va cădea săgetată de Cupidon de-adevăratelea.” (©elefant)

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.