Limbajul vestimentar – aplicație practică pentru elevi

De multe ori, limbajul vestimentar și, mai ales, importanța lui în comunicare, este neglijat și nu i se acordă importanța cuvenită.

Pentru ca elevii să înțeleagă mai bine importanța comunicațională a limbajului vestimentar, în special în mediul profesional, le putem propune următoarea aplicație practică.

Activitate pentru elevi

Elevii, împărţiţi în grupuri mici (3-4 elevi), vor recomanda vestimentaţia şi culorile acesteia pentru diverse persoane, în funcţie de ocupaţia acestora.

Fiecărei grupe îi va fi repartizată o categorie de persoane astfel:

  • bărbat – om de afaceri 
  • femeie – agent vânzări autoturisme
  • femeie – secretara unei firme
  • femeie – profesoară
  • femeie – funcţionar bancar

Elevii discută şi stabilesc ţinuta ideală pentru aceste categorii de persoane, după care desenează vestimentaţia şi colorează desenul, sau realizează un colaj de imagini (utilizându-și creativitatea), în funcţie de ceea ce au stabilit.

Turul galeriei:

Imaginile vor fi prezentate în plenul clasei (metoda turul galeriei) și va fi ales câte un membru al fiecărei echipe care să le prezinte tuturor elevilor clasei desenul/imaginea și să explice semnificaţia fiecărei culori alese pentru vestimentaţie precum şi motivul pentru care au ales culorile respective.

Se poate realiza și un concurs, în urma căruia va fi ales, prin vot, cea mai reprezentativă imagine, care va fi, eventual recompensată printr-o modalitate aleasă de către profesor.

Apropo de concurs, tot audîn ultima vreme că nu e bine să se organizeze concursuri pentru că se pune astfel presiune prea mare pe elevi. Eu, dimpotrivă cred că un mediu competițional îi face pe copii mai puternici, mai determinați și îi pregătește mai bine pentru competițiile la care, inevitabil, viața îi va supune. Inclusiv în domeniul profesional, pentru care,printre altele, îi pregătim la școală.

Varianta online:

Aplicația practică va fi propusă elevilor ca activitate online asincron (temă pentru acasă). Elevii vor comunica în cadrul echipelor de lucru cu ajutorul mijloacelor online preferate, inclusiv prin videoconferință.

După ce elevii vor realiza imaginea cu vestimentația persoanei care le-a fost repartizată, aceasta va fi încărcată pe platforma educațională folosită la clasă (Google Classroom, Microsoft Teams) și va fi prezentată întregii clase în cadrul unei lecții prin videoconferință.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.