Marketingul pe înțelesul tuturor

Marketingul face, că vrem, că nu vrem, parte din viața noastră, din prima până în ultima zi. Că o facem personal sau o fac alții pentru noi, suntem puși permanent în situația să alegem. Că e vorba de felul de mâncare pe care-l dorim într-o zi sau de echipa de fotbal preferată, că e școala la care ne înscriem copiii sau marca preferată de deodorant, că e o politicianul pe care îl votăm (sau nu) sau destinația pentru vacanța următoare, totul e o chestiune de alegere. Și aici intervine marketingul, fie el al bunurilor de consum sau al serviciilor, marketing ecologic sau politic, ca să nu mai vorbim de marketingul personal.

Dacă nu mă credeți, o să vă dau câteva exemple. Să ne imaginăm că mergem la o petrecere.

Situația 1. Ești un tânăr burlac și vezi la petrecere o fată foarte frumoasă. Te duci la ea și îi spui: „Eu sunt foarte bogat. Vrei să te măriți cu mine?”. Acesta e marketingul direct.

Situația 2. Ești la petrecere împreună cu prietenii tăi. Vedeți o fată frumoasă și unul dintre prieteni merge la ea și îi spune: „Îl vezi acolo pe prietenul meu? E foarte bogat, mărită-te cu el!” Cu siguranță ați recunoscut publicitatea.

Situația 3. Ești un tânăr burlac și vezi la petrecere o fată foarte frumoasă. Ea se îndreaptă către tine și îți spune: „Tu ești tipul ăla foarte bogat. Pot să mă mărit cu tine?”. Avem de-a face cu notorietatea mărcii.

Situația 4. Ești un tânăr burlac și vezi la petrecere o fată foarte frumoasă. Te duci la ea și îi spui: „Eu sunt foarte bogat. Vrei să te măriți cu mine?”.  Iar ea îți trage o palmă peste față. Feedback-ul consumatorului.

Situația 5. Ești un tânăr burlac și vezi la petrecere o fată foarte frumoasă. Te duci la ea și îi spui: „Eu sunt foarte bogat. Vrei să te măriți cu mine?”. După care, ea îți face cunoștință cu soțul ei. Decalaj între cerere și ofertă :).

Situația 6. Ești un tânăr burlac și vezi la petrecere o fată foarte frumoasă. Te duci la ea și îi spui: „Eu sunt foarte bogat. Vrei să te măriți cu mine?”. Moment în care, în încăpere, intră soția ta. Asta e bariera de intrare pe o piață nouă.

Sper că acum vă sunt mult mai clare câteva dintre conceptele cu care operează marketingul!

Publicitate

Un gând despre „Marketingul pe înțelesul tuturor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.