Controversa
Se împart elevii în grupuri de câte patru, fiecare grup fiind format din câte două perechi. Elevii vor fi provocați să demonstreze, fără a avea voie să ajungă la un compromis în faza inițială, că emițătorul este mai important decât receptorul (o pereche din fiecare grup), respectiv receptorul este mai important decât emițătorul (cealaltă pereche din grup).
După ce fiecare pereche epuizează argumentele, se va ajunge la o soluție de mijloc, având elemente din fiecare dintre pozițiile opuse.
E posibil ca profesorul să fie confruntat cu întrebarea: de ce nu au voie elevii să ajungă la un compromis încă de la început? Răspunsul va deveni evident la finalul exercițiului, după ce elevii vor fi explorat fiecare argument al poziției adverse.
Rezultatele vor fi prezentate în fața clasei și vor fi comparate concluziile la care au ajuns echipele de elevi.
Varianta online:
Online asincron – Elevii vor folosi pentru discuții mijloacele de comunicare online, după care rezultatele fiecărei echipe vor fi afișate pe platforma educațională folosită (de exemplu, Google Classroom).
Online sincron – Concluziile vor fi discutate în plenul clasei, în cadrul orei online, desfășurată în videoconferință.
Telefonul fără fir
Un elev va formula un mesaj format din 7-8 cuvinte, apoi îl va șopti la urechea unui coleg. Mesajul va fi transmis în șir indian, într-un grup de maxim 15 elevi. Se observă cum mesajul a suferit o transformare prin aceste reformulări succesive și se va discuta despre modalitățile prin care transmiterea lui să fie mai fidelă, făcând astfel comunicarea mai eficientă.
Feedback
Elevii vor lucra în perechi în această activitate. Unul dintre elevi va da instrucțiuni partenerului pentru a realiza un desen (la alegere, dar nu foarte complicat), iar acesta va realiza desenul, conform instrucțiunilor, în trei situații:
1. Cei doi elevi stau spate în spate, iar cel care transmite instrucțiunile o face fără a privi ce desenează partenerul său și fără alte comentarii în afara instrucțiunilor, iar cel care desenează nu are voie să spună nimic, doar să execute instrucțiunile (feedback zero).
2. Cel care transmite instrucțiunile alege un alt desen și se așează cu fața spre partener, acesta rămânând cu spatele, și poate adăuga instrucțiuni suplimentare, fără ca cel care desenează să aibă voie să facă vreun comentariu (feedback limitat).
3. Cel de-al treilea va fi reprodus cu cei doi parteneri față în față, fiecare fiind liber să facă ce comentarii dorește, interacțiunea fiind maximă (feedback liber).
La final, se vor compara cele trei desene executate cu originalele și se va observa rolul feedback-ului în procesul de comunicare.
Varianta online:
Online asincron – Fiecare pereche de elevi va folosi un mijloc de comunicare online cu videoconferință.
1. În prima etapă a interacțiunii, ambii elevi vor avea doar microfoanele pornite, iar camerele oprite.
2. În etapa a doua, cel care transmite instrucțiunile va rămâne cu camera oprită, iar cel care desenează va porni camera și o va direcționa în așa fel încât să fie vizibil desenul pe care îl realizează.
3. În ultima etapă, ambii parteneri vor avea camerele pornite, fără ca desenul să fie vizibil pentru cel care transmite instrucțiunile.
Online sincron – Concluziile vor fi discutate în videoconferință, în plenul clasei.
Plus și minus
Colectivul de elevi va fi împărțit în șase grupuri; fiecare grup va primi spre analiză un element al comunicării (emițător, receptor, mesaj, feedback, canal, context) și va trebui să identifice elementele pozitive și elementele negative ale componentei comunicării pe care o analizează.
Concluziile vor fi prezentate și discutate în plenul clasei.
Varianta online:
Online asincron – Fiecare echipă de elevi va utiliza mijlocul de comunicare online cel mai convenabil și vor publica concluziile la care s-a ajuns pe platforma educațională folosită, așa încât să fie vizibile pentru toți colegii (ex. feed Google Classroom).
Online sincron – Concluziile vor fi discutate în plenul clasei, în cadrul unei videoconferințe.