Sărutul pictat de Elizabeth Hickey – o pălărie prea mare pentru un roman de debut

Despre autoare:

Elizabeth Hickey este o scriitoare americană, care s-a născut în Louisville, Kentucky, și a absolvit Masteratul în Arte la Universitatea Columbia. A debutat cu Sărutul pictat (The Painted Kiss), roman dedicat lui Gustav Klimt, a entuziasmat criticii și cititorii, deopotrivă. Acesta a fost urmat, în 2007, de The Wayward Muse, o carte de ficțiune istorică dedicată lui Dante Gabriel Rossetti.

În prezent, locuiește în Portland, Oregon.

Despre carte:

Un roman care poartă numele celui mai celebru tablou al lui Gustav Klimt nu poate să fie decât o lectură foarte interesantă. Cu gândul ăsta în minte şi cu promisiunea unei incursiuni în Viena sfârşitului de secol XIX am început, cu nerăbdare, să citesc cartea.

Destul de repede, nerăbdarea de a citi s-a transformat în nerăbdarea de a o duce la bun sfârşit. Nu înainte de a deveni o teribilă plictiseală.

Dacă ar trebui să aleg un cuvânt prin care să caracterizez Sărutul pictat, acesta ar fi: plictisitoare. Nu într-atât încât să mă facă să abandonez cartea, dar suficient încât să-mi ia o grămadă de timp ca s-o termin.

Ce mi-a plăcut

Așa după cum am spus, romanul Sărutul pictat are un subiect foarte ofertant. Cartea spune capricioasa poveste de dragoste a lui Gustav Klimt pentru Emilie Flöge, femeia care i-a pozat pentru celebrul său tablou şi al cărui nume se pare că a fost ultimul cuvânt pe care  l-a rostit pictorul înainte să moară.

Năbădăioasa lor iubire s-a desfăşurat între 1888, când s-au cunoscut, şi 1918, anul morţii lui Klimt. Povestea continuă însă până în 1944, când Emilie fuge din Viena şi se refugiază la Kammer am Attersee, unde cândva petrecuse veri frumoase împreună cu Gustav.

Povestea are o structură interesantă, ea se desfăşoară pe trei planuri. Începe în 1944, anul în care Emilie, o femeie în vârstă, fuge din Viena împreună cu nepoata sa, Helene, şi se refugiază la ţară, într-o casă demult abandonată.

Cel de-al doilea plan, retrospectiv, începe din 1888, când Emilie, atunci în vârstă de 12 ani îl cunoaşte pe Gustav Klimt şi începe să ia lecţii de desen cu acesta, acesta fiind începutul poveştii lor de iubire.

În cel de-al treilea plan, pe parcurs, sunt inserate capitole care poartă numele unor tablouri ale lui Klimt.

Ce nu mi-a plăcut

Se pare că alternarea celor trei planuri a fost un proiect prea dificil pentru un roman de debut, așa cum este Sărutul pictat pentru Elizabeth Hickley, așa încât lectura nu curge prea fluid. Mai ales capitolele cu nume de tablouri sunt menite să producă o oarecare confuzie, fiind povestite la început la persoana a treia, după care se trece la persoana întâia.

Având în vedere că acțiunea se desfășoară în Viena imperială, un oraș boem, un oraș al artei și al cafenelelor elegante, m-am așteptat ca în roman să găsesc mai multă … Viena, cu tot ceea ce a însemnat ea. Dar, n-am regăsit decât prea puțin.

În afară de asta, Viena era populată la vremea respectivă de o mulțime de personaje interesante, iar unele dintre ele apar în roman, dar păcat că sunt cam lipsite de consistență în lipsa unor informații despre ele, mai ales pentru cititorul mai puțin avizat. Lipsa de consistență a personajelor face, de altfel, ca și contextul istoric să nu fie prea bine conturat. Deși romanul se pretinde unul de ficțiune istorică.

Nici Emilie Flöge nu este un personaj prea consistent, pare lipsită de personalitate, ca o păpușă de cârpă în mâinile capricioase ale lui Gustav Klimt.

Kit de lectură

Pentru că mi-a plăcut dintotdeauna tabloul Sărutul, fiica mea a confecționat, în perioada ei artistică, cu tehnica șervețelului, un mic cufăr, numai bun de păstrat diverse mărunțișuri. E potrivit chiar și pentru cărți.

În afară de cufăr, din kit-ul meu  de lectură mai face parte și un etui de ochelari care are imprimat tabloul lui Klimt. L-am cumpărat când am fost într-o călătorie în Portugalia și-mi place tare mult.

Recomandare

Înainte să citiți cartea, poate că n-ar strica să vă documentați puțin asupra evenimentelor și personajelor vremii, asta ca să înțelegeți mai bine unele lucruri.

Cartea poate fi comandată AICI.

2 gânduri despre „Sărutul pictat de Elizabeth Hickey – o pălărie prea mare pentru un roman de debut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.