Asta-i întrebarea care pare să dea multora bătăi de cap, chiar și unora la care te-ai aștepta să stăpânească mai bine cuvintele și sensul lor. Cum ar fi instituții de cultură sau de educație, de exemplu. Sau de presă.
Deci, cum scriem corect? A investi sau a învesti? Sunt corecte ambele forme, depinde ce vrem să transmitem.
A INVESTI = a plasa, a aloca, a cheltui un fond, un capital, diverse mijloace materiale într-o întreprindere; a face o investiție. – Din fr. investir, lat. investire. (sursa: dexonline)
Deci, folosim verbul a investi doar când ne referim la resursele (în special financiare) alocate de cineva într-o întreprindere sau acțiune și niciodată când ne referim la persoane.
A ÎNVESTI = a da cuiva învestitura; a acorda cuiva în mod oficial un drept, o demnitate. – Din lat. investire, fr. investir.
E limpede că, deși cele două verbe au aceeași rădăcină în limba franceză sau latină, în limba română, atunci când ne referim la o persoană – sau mai multe – e obligatoriu să folosim verbul a învesti și niciodată a investi, cum, în mod eronat, întâlnim adesea.
Exemple
Corect – La depunerea dosarului, documentele solicitate se depun în copie certificată în conformitate cu originalul de către angajatul instituției învestit cu aceste competențe.
Greșit – Președintele a fost investit în funcție. (Corect – a fost învestit)
Corect – Cei doi asociați au investit 200 000 de euro în noua lor firmă.
Greșit – Nu vreau să învestesc prea mulți bani în afacerea asta, fiindcă nu pare profitabilă. (Corect – să investesc).
În mod similar, vom folosi și substantivele aferente, investiție, respectiv învestitură. Niciodată investitură, chiar dacă auzim adesea cuvântul la televizor. Nici jurnaliștii de azi nu mai sunt ce erau odată!