Maraton cu afine

De obicei, nu particip la aşa-numitele maratoane de lectură, cel puţin din două motive  In primul rând, citesc în ritmul meu propriu şi nu-mi place să fac asta sub presiunea timpului. In al doilea rând, prefer să am libertatea de a alege ce să citesc, fără să fiu limitată de vreo listă, cu atât mai puţin de una kilometrică.

Zilele trecute, am dat însă, într-un grup de Facebook pe care-l mai vizitez, din când în când, de un maraton de iulie, care mi s-a părut chiar simpatic, aşa că am zis să-l încerc. I-am spus maratonul afinelor, fiindcă e inspirat dintr-o rețetă de smoothie de afine, și iată ce ne propune:

1. O carte cu coperta mov ca afinele (eu zic că merge și albastru închis, de la blueberry)
2. O carte cu coperta albă ca laptele
3. O carte cu o poveste de dragoste, dulce ca mierea
4. O carte de minim 500 de pagini (să respectăm cantitățile din poză 😄)
5. O carte cu un subiect nu tocmai plăcut – dramă, ficțiune istorică sau orice altceva considerați că se încadrează.
Iată alegerile mele:

1. O carte cu coperta mov ca afinele: Drumuri prin memorie de Octavian Paler

„Volumul reunește amintiri de călătorie publicate inițial în două cărți, dedicate, Egiptului și Greciei, respectiv Italiei. Vizitarea monumentelor antice îi prilejuiește autorului meditații asupra istoriei, asupra trecerii iremediabile a timpului și asupra fragilității omului. Trecute prin filtrul memoriei afective și al emoțiilor livrești, peregrinările lui Paler prin Egipt, Grecia și Italia se eliberează de impresiile mai puțin plăcute ale voiajului în realitatea imediată, constituindu-se în tot atâtea trepte simbolice către sine.” (© Elefant)

2. O carte cu coperta albă ca laptele: Un englez la țară de Michael Sadler

„Ca să fii acceptat într-un sat din Franța profundă, nu trebuie doar să știi să ridici din umeri à la française sau să spui oh la la cu un tremolo de exasperare galică. Mai e nevoie și de alte lucruri, îndeosebi dacă ești un englez cu ambiții integraționiste, care vrea să scape de eticheta le rosbif. Rurale sau nu, dexteritățile franceze au un je ne sais quoi care, dacă nu ești echipat cum se cuvine, te poate face să bombăni merde. Bunăoară, trebuie să știi care e diferența dintre boudin și andouillette (cine nu știe e cârnațar doar la figurat, nu și la propriu), să plantezi fire de praz într-un sol de consistența cimentului, să întreții raporturi de concurență agricolă cu vecinii, să-ți negociezi ieșirea dintr-un imbroglio amoros cu o vendeuse de fromage (shit, quelle horreur!) și să participi la turniruri culinare care sfârșesc în cel mai bun caz în indigestie. Ca și cum n-ar fi de-ajuns, trebuie să fii pregătit și pentru droaia de concursuri sătești care îți epuizează nervii cu mult înaintea imaginației. Iar dacă într-o bună zi descoperi ca prin casă îți mișună niște șoricei cu impulsuri sinucigașe, se cheamă că nu-ți mai lipsește nimic. Un englez la țară este o inițiere tandru-amuzantă în plăcerile și rigorile unei vieți stropite cu vin bun, soare și surprize.” (© Elefant)

3. O carte cu o poveste de dragoste, dulce ca mierea: Sărutul pictat de Elizabeth Hickely

„Gustav Klimt avea o muză secretă. Aceasta este povestea ei.

Tulburătoarea poveste de iubire dintre pictorul vienez Gustav Klimt și Emilie Flöge, femeia care a pozat pentru capodopera Sărutul și al cărei nume artistul l-a șoptit cu ultima suflare, pe patul de moarte.

Viena, 1886. Un oraș al cafenelelor elegante, al operei și al unei comunități artistice în plină efervescență. Emilie, de numai 12 ani, cunoaște un pictor fermecător, dar controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecții de desen, Klimt îi prezinta lui Emilie lumea boemă a artiștilor, a modelelor senzuale și a bogaților decadenți, care deopotrivă o înspăimântă și o fascinează.

Pe măsură ce Emilie crește și devine o creatoare de modă faimoasă, povestea de dragoste se transformă într-o poveste despre artă, din care se naște unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite tablouri din istorie: Sărutul lui Klimt.” (© Elefant)

4. O carte de minim 500 de pagini: Bucuria vieții de Irving Stone

„Romanul Bucuria vieții reia șaisprezece ani din viața lui Vincent Van Gogh, de când acesta era funcționar la Galeriile Goupil din Londra, până la sinuciderea sa, la 37 de ani. Urmărind peregrinările personajului principal, Irving Stone surprinde deopotrivă duritatea vieții minerilor din Borinage, entuziasmul și frământările grupului de pictori din care fac parte Gauguin, Toulouse-Lautrec, Cezanne, Seurat, Rousseau, dar și tablouri provinciale din Olanda, Belgia și Franța. Povestea artistului olandez lipsit de noroc în dragoste, care-și caută calea împlinirii, rătăcind ani buni înainte de a se dedica picturii, este în egală măsură un pasionant roman al prieteniei, al renunțării și al luptei cu sine.” (© Elefant)

5. O carte cu un subiect nu tocmai plăcut: Moartea vine ca un sfârșit de Agatha Christie

„Cine ar fi zis că sunt posibile crime în serie și în Egiptul antic? Numai că acolo nu se află nici Miss Marple, nici Hercule Poirot să rezolve misterul și să descopere criminalul! Este, în schimb, Renisenb, fiica unui preot al lui Ka. O văduvă tânără, Renisenb se întoarce în casa tatălui său odata cu Nofret, concubina acestuia, care transformă întreaga gospodărie într-un cuib de viespi ce fierbe de intrigi, de ură și amenințări. Nu peste mult timp, Nofret moare, și dupa ea, cumnata lui Renisenb și chiar doi dintre frații săi.

Deodată, nimeni din casă nu mai este în siguranță, cu atât mai mult cu cât nu se poate spune dacă făptașul este din lumea asta sau din cealaltă.” (© Elefant)

Mi-a plăcut să particip la maraton, dar m-am simțit, totuși, puțin îngrădită în alegerea lecturilor și nu-mi place deloc asta. Totuși, am citit cu plăcere toate cinci cărți, așa că a fost o „restricție” cu folos.

2 gânduri despre „Maraton cu afine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.