MĂNUȘILE – instrumente de comunicare nonverbală

Azi privim mănușile mai mult pentru rolul lor de protecție (ne apără mâinile de frig, de viruși și de bacterii, de obiecte înțepătoare sau tăioase) sau pentru cel estetic. Chiar dacă germanii le denumesc Handschuh (pantof de mână), importanța pe care oamenii o dau mănușilor pare mult mai mică decât cea acordată pantofilor.

Dar, lucrurile nu au stat întotdeauna așa. De-a lungul timpului, mănușile aveau și un important rol comunicațional.

Mănuși care au făcut istorie

Mănuși purtate de Charles I în ziua execuției. Sursa foto: theguardian.com

Sau cel puțin oamenii care le-au purtat au făcut. Una dintre ele făcea parte din arsenalul de ceremonii a Sfântului Împărat Roman și datează dinanite de 1220. Mănușa imperială era confecționată mătase roșie și decorată cu multe pietre prețioase, perle, plăcuțe emailate și fir de aur. Pe partea palmei are un vultur cu aripile întinse, model continuat pe spatele mănușii, iar alte două păsări sunt brodate pe manșetă. Mănușile făceau parte din complicata și sofisticată ținută vestimentară menită să simbolizeze puterea, măreția și statutul împăratului.

Încă se mai păstrează mănușile care au fost purtate de Maria Stuart, regina scoțienilor (1542-1587) și de Carol I (1600-1649), regele Angliei, în drumul lor spre eșafod. Ele au devenit astfel relicve istorice, prin asocierea cu persoanele care le-au purtat, într-un anumit moment al vieții lor.

Mănuşile – ritualuri şi simboluri

Mănușile au fost folosite de oameni în diverse ritualuri, de exemplu în cele liturgice din Roma, începând cu secolul al X-lea, iar în alte locuri chiar mai dinainte. Purtarea de mănuși era un simbol al dorinței de a separa ceea ce este lumesc de cele sfinte. Mănușile erau împletite și aveau modele brodate complicate, cu teme religioase, iar unele dintre ele au supraviețuit până în zilele noastre și mai pot fi admirate încă în muzee din întreaga lume.

Mănuși purtate de regina Elisabeta I  la încoronare. Sursa foto: Pinterest

O pereche de mănuși ecleziastice, provenind din Spania și datând din secolul al XVI-lea poate fi admirată în Muzeul Victoria&Albert din Londra.

Mănușile au jucat un rol important și în ceremoniile monarhiei britanice, de exemplu. Ambele regine Elisabeta au purtat, la încoronare, mănuși sofisticate, care au avut un rol important în ritualul încoronării.

Nici primarii sau consilierii nu se lăsau mai prejos și purtau mănuși ca o dovadă vizuală a puterii pe care o dețineau.

Mănuși oferite în dar

Mănușile au făcut parte și din ritualurile de nuntă, când erau oferite ca daruri, sau de înmormântare în care, de culoare neagră fiind, erau un simbol al respectului purtat decedatului. Mănușile erau oferite în dar nu doar la nuntă, ci și suveranilor de la supușii lor. Astfel, în documentele istorice ale vremii apar mai multe duzini de mănuși primite cadou de regina Elisabeta I de la cei aflați în grațiile reginei. Este de la sine înțeles că mănușile erau opulente și luxoase și, unele dintre ele, parfumate cu miresme care de care mai exotice.

Regii francezi, la rândul lor, le dăruiau pe patul de moarte fiilor lor, universitățile dăruiau mănuși demnitarilor aflați în vizită, iar cei bogați ofereau le ofereau servitorilor mănuși cu bani.

Probabil unul dintre cele mai extravagante daruri sub formă de mănuși au fost cele două sute de perechi pe care regele Spaniei Filip al II-lea i le-a oferit la nuntă miresei sale, arhiducesa Margareta.

Mănușile provocatoare

În perioada medievală, dar și mai târziu, dacă un bărbat îl lovea pe altul cu mănușa, asta însemna o insultă, dar și o provocare la duel.

La curtea Angliei, la încoronarea monarhului, un prieten al regelui își arunca mănușa pe jos, ca o provocare pentru eventualii opozanți.

Mănușile și sexul

Favoritul reginei Elisabeta I, George Clifford, conte de Cumberland, purta o mănușă de-a reginei îndoită și așezată pe coif, în dreptul frunții, în timp ce Robert Devereaux, un alt îndrăgostit de regină, și-a legat o mănușă regală pe braț, deasupra armurii.

În perioada medievală, dar și mai târziu, în cea timpuri-modernă, dacă o femeie își lăsa mănușa să cadă în fața unui bărbat îi transmitea mesajul că este disponibilă sexual. Când femeile de la curtea regală purtau mănuși aveau voie să danseze cu un bărbat și, atunci când le scoteau, îi transmiteau acestuia un mesaj erotic, fără să rostească vreun cuvânt. Folosirea mănușilor pe post de mesager amoros a fost o sursă de inspirație atât pentru pictori, cât și pentru scriitori.

Recomandare de lectură

Un gând despre „MĂNUȘILE – instrumente de comunicare nonverbală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.