MÂINILE – instrumente de comunicare nonverbală

Din cele mai vechi timpuri, oamenii şi-au folosit mâinile nu doar pentru realizarea unor operaţiuni din viaţa cotidiană, ci şi pentru a transmite, cu ajutorul lor, diverse mesaje. De la gesturile pe care le facem şi până la aspectul lor, mâinile sunt importante instrumente cu ajutorul cărora comunicăm.

Mâinile – model pentru arta preistorică

Modelele de mâini pictate descoperite în Franţa, Spania, Africa, Argentina, Australia sau Borneo (unele vechi de 40000 de ani) arată că acestea erau o formă vizuală obişnuită de artă preistorică.

In afară de semnificaţia lor posibil ritualică, modelele de mâini din picturile rupestre reprezintă una dintre cele mai vechi dovezi ale muncii în echipă, fiind, multe dintre ele, imposibil de realizat de o singură persoană.

Gesturi cu mâna

De la salut la semnul OK, de la două degete ridicate în semn de victorie (gest făcut prima dată de către Winston Chirchill) la gestul cu care invităm o persoană să ia loc lângă noi, de la degetul mustrător la cel de indicator a unei direcţii sau a unui obiect, gesturile pe care le facem cu mâinile fac parte din viaţa noastră de zi cu zi.

Dar, nu trebuie să uităm că multe dintre aceste gesturi sunt încărcate de o simbolistică profundă. Așa cum sunt gesturile făcute în cadrul unor ceremonii: unirea mâinilor în ritualul căsătoriei sau ridicarea mâinii la rostirea unui jurământ (sau așezarea mâinii pe Biblie, în alte situații). Istoria a reținut și așa-numita atingere regală, un gest din cadrul unor ceremonii prin care regii anglo-francezi își atingeau supușii cu palma ca să-i vindece de boli.

Atât de importante sunt gesturile cu mâna pentru comunicare, că până și celebrul și mult utilizatul Like de pe Facebook are forma degetului mare ridicat în sus.

Mâinile – indicator istoric

Aspectul mâinilor poate furniza informaţii despre vârsta, rasa, clasa socială sau chiar ocupaţia persoanei respective. Pentru funcţionarii victorieni, de exemplu, degetele pătate de cerneală erau un simbol atât al ocupaţiei lor cât şi al statutului social inferior. În zilele noastre, cerneala a devenit istorie, dar tot putem deosebi un scriitor de un constructor doar privindu-i mâinile.

Mâinile sunt și adevărate mărci de gen, sexul unei persoane putând fi indicat doar privindu-i mâinile. Și nu doar după manichiură, ci și după lungimea relativă a indexului și a degetului mic. Așa se face că cele mai multe dintre modelele de mâini preistorice, descoperite în peșterile din Franța sau Spania au fost identificate ca modele feminine. Bărbații erau, probabil, ocupați cu alte activități decât comunicarea.

Împodobirea mâinilor cu simboluri

Obiceiul oamenilor de a-și împodobi mâinile este atât de vechi, încât se pierde în negura timpului. Încă de la începuturile civilizației, inelele s-au bucurta de o popularitate deosebită. Fie el decorativ, nupțial sau ceremonial, inelele transmit în esență un mesaj simbolic prin forma lor de cerc închis, ca reprezentare a perfecțiunii.

Celții, de exemplu, purtau inele simple de jad, fără ornamente, prin centrul cărora credeau ei cobora influxul ceresc. Inelul lui Policrat, un tiran din insula Samos, era considerat simbolul norocului.

Probabil cel mai cunoscut inel este cel de căsătorie (verigheta), inel purtat pe degetul al patrulea de la mâna stângă, deaorece se zice că vena care trece pe acolo vine direct din inimă.

Așa-numitul Inel al Pescarului este un simbol al papalității, primit de Papă la începutul pontificatului, inel care, până în 1842, a avut și rol de inel sigilar. Inelul nu a fost doar un simbol al puterii Suveranului Pontif, el era folosit în acest scop și monarhi sau de către alți conducători (de exemplu, ai bisericii), de unde și gestul de sărutare a inelului.

În lumea arabă, există obiceiul decorării mâinilor femeilor cu henna, înainte sau chiar în timpul ceremoniei căsătoriei.

Cât despre obiceiul contemporan al decorării unghiilor, doar o întrebare: ce mesaj transmite o mână zbârcită (așa cum ziceam, mâinile sunt un indicator necruțător al vârstei) decorată cu o manichiură țipătoare, eventualîn mai multe culori?

Umbra mâinilor

Îți amintești de câte ori te-ai distrat în copilărie încercând să „creezi” animale sau diverse obiecte, cu ajutorul umbrelor mâinilor proiectate pe perete? N-ai nevoie decât de mâini, de o lanternă sau o veioză și de multă imaginație. Distracția e garantată! Ai putea încerca chiar să transmiți diverse mesaje celor care te privesc, de ce nu?

Acoperite sau descoperite?

Asta e o întrebare care, la prima vedere, nu prea are legătură cum mâinile. Doar la prima vedere. Răspunsul la ea va veni într-un articol viitor.

Recomandare de lectură

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.