Furculița literară a pornit într-o călătorie prin lume. Ea vrea să descopere obiceiurile culinare ale locuitorilor ei, astăzi și în alte vremuri. În călătoria ei, are parteneri de nădejde: scriitori, mai mult sau mai puțin celebri, care ne spun povestea bucătăriilor lumii.
Astăzi, furculița literară a fost invitată de o familie afgană la a unsprezecea aniversare a zilei de naștere a fiicei lor, Afsana. Petrecerea a fost un picnic, sus pe munte, în apropierea satului cu case rupestre în care se refugiaseră după ce au fost nevoiți să fugă din casa lor albastră din Kabul. N-a fost o petrecere prea veselă, vremurile erau grele, regulile impuse de regimul taliban fiind din ce în ce mai stricte.
Sub stelele tăcute de Laura McVeigh
Madar adusese struguri și prune, șiș kebaburi, morcovi, roșii, colțunași ashak, salată de cartofi, pâini naan mari și preferatele mele, bichak – un adevărat ospăț aniversar. După mult cântat, dansat și alergat pe deal, ne-am prăbușit cu toții grămadă pe pături și am mâncat, chicotind și râzând, amețiți de atâta libertate.
Cât privește băutura – câte un pahar de chai.
Dacă șiș kebabul este destul de cunoscut pe la noi şi de pâinea naan am mai auzit, nu același lucru se poate spune despre colțunașii ashak sau despre bichak.

Ashak este un preparat tradițional afgan, constând în colțunași sau găluște umplute cu arpagic sau ceapă verde tocată, servite cu sos de roșii (adesea cu carne) și deasupra cu iaurt și frunze tocate de mentă. Este un preparat laborios și se servește, de obicei, la sărbători sau cu ocazii festive. Poți găsi o rețetă reinterpretată aici.
Bichak este un preparat sub formă de triunghi, întâlnit în bucătăria evreiască, afgană, marocană și a Orientului Mijlociu, servit adesea la ceai sau la cafea. Poate fi dulce, umplut cu dovleac sau cu gem sau sărat, cu umplutură de carne sau brânză.
Destul de diferită aniversarea Afsanei de felul în care fetele de 11 ani de pe la noi își sărbătoresc ziua de naștere, nu? Poți să-ți imaginezi că ai servi ceai (fie el și chai :)) în loc de Coca-Cola? Cred că nu prea.
Cât despre Sub stelele tăcute de Laura McVeigh, e o poveste interesantă și emoționantă, pe care zic că ar trebui s-o citești.