Calendar: 22 mai

1455 – A început Războiul celor Două Roze: în prima bătălie de la St Albans, Richard, duce de York l-a învins și l-a capturat pe regele Henry al VI-lea al Angliei.

1762Fântâna Trevi (Fontana di Trevi) a fost inaugurată oficial la Roma. Fontana di Trevi este una dintre cele mai vechi surse de apă din Roma, ea fiind construită la punctul final al apeductului Aqua Virgo, construit în sec.19 î.Hr.  Fântâna a fost construită la intersecția a trei drumuri, de aici venindu-i și denumirea tre vie (trei străzi). Fântâna celor trei străzi, cum ar veni.

Fântâna este construită, în cea mai mare parte, din travertin, are 25,9 metri înălțime și o lățime de aproximativ 20 metri. Ea folosește aproximativ 2.800.000 de mc de apă în fiecare zi. Desigur, apa este reciclată, ecologiștii pot sta liniștiți.

Legenda spune că, dacă arunci un bănuț în fântână, te vei reîntoarce cu siguranță la Roma. Am făcut-o și eu, acum aștept întoarcerea! Se zice că 3000 de euro se aruncă zilnic în fântână.

Se spune că … În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, gospodinele se întâlneau la fântână să-și spele rufele murdare.

Roma – Fontana di Trevi. Nu uita să arunci un bănuț peste umărul stâng, dacă vrei să revii!

1859 – S-a născut Arthur Conan Doyle, scriitor britanic (d.1930). Sir Arthur Ignatius Conan Doyle s-a născut la Edinburgh și a devenit celebru datorită personajului său, Sherlock Holmes, primul detectiv care apare într-o serie de romane polițiste. A mai scris povestiri științifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste, poezie și texte de non-ficțiune.

1907 – S-a născut Laurence Olivier, actor, regizor și producător (d.1989). A apărut prima dată în public la 9 ani, în rolul Brutus din piesa Iulius Cezar. În 1929 a debutat în film, în producția germană O văduvă temporară. A interpretat multe roluri în piesele lui William Shakespeare, iar în perioada 1963-1973 a fost directorul Royal National Theatre din Londra. Între 1930 și 2004 a jucat în numeroase filme, o paletă diversificată de roluri, pentru unele dintre ele primind mai multe premii, inclusiv premiul Oscar. A fost căsătorit cu actrița Vivien Leigh (1940-1960).

1924 – S-a născut Charles Aznavour, cântăreț, compozitor și actor franco-armean (d.2018). S-a născut la Paris, într-o familie de emigranță armeni și a fost unul dintre cei mai longevivi, dar și dintre cei mai cunoscuți cântăreți francezi. A jucat în peste 60 de filme și a compus peste 1000 de cântece, în engleză, italiană, germană și spaniolă.

Recomandări de lectură

  1. Regina albă de Philippa Gregory.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.