7 cărți cu titlu albastru

Iată că, după cărți cu copertă albastră, a venit și rândul cărților cu titlu … albastru, mai exact, al cărților care au cuvântul albastru în titlu.

albastrul-din-miez-de-noapte

1. Albastrul din miez de noapte de Simone van der Vlugt

„In Olanda secolului al XVII-lea, o tânără văduvă dintr-un sat pierdut printre poldere se luptă să-și împlinească visul dintotdeauna: acela de a-și câștiga traiul pictând. După moartea misterioasă a soțului, Catrijn vinde toate lucrurile din gospodărie și pleacă să-și încerce norocul la oraș. Astfel ajunge în Amsterdam și în cele din urmă în Delft, unde reușește să obțină o slujbă ca ajutor de pictor într-un atelier de ceramică. Viața lui Catrijn pare să-și fi găsit făgașul, mai ales când proprietarul atelierului, cucerit de frumusețea și talentul ei, o cere în căsătorie. Dar secretele întunecate ale trecutului o urmăresc pretutindeni, năruindu-i orice speranțe într-un viitor fericit. O frescă a Epocii de Aur a Olandei, Albastrul din miez de noapte zugrăvește cu o veridicitate fascinantă perioada de înflorire a atelierelor de ceramică din Delft și a picturii unor mari maeștri precum Rembrandt și Vermeer, dar și traiul de zi cu zi al olandezilor sau epidemia de ciumă care a decimat populația.” (©elefant.ro)

O carte bună și din care poți afla câte ceva despre perioada respectivă.

Cartea poate fi comandată AICI.

albastru-pur

2. Albastru pur de Tracy Chevalier

„Publicat în 1997, Albastru pur, roman de inspirație istorică, este povestea fascinantă a două femei născute la distanță de câteva secole, pe care le leagă o moștenire ancestrală. Ella Turner se mută în sud-vestul Franței cu soțul ei si face eforturi să se integreze în comunitatea închisă din orașul în care s-a mutat. Iși reia chiar numele anterior de Tournier, își reîmprospătează cunoștințele de franceză din liceu. Viața Ellei, izolată și singură, începe să fie tulburată de viziuni stranii. Se simte îndemnată să cerceteze istoria strămoșilor săi francezi. In secolul al XVI-lea, Isabelle de Moulin, poreclită La Rousse (Roșcata) din cauza părului său roșu, este ostracizată în propriul său sat, ai cărui locuitori erau proaspăt convertiți la calvinism, ocolită din cauza venerației ei pentru Fecioara Maria, suspectată de vrăjitorie. Când rămâne însărcinată, este nevoită să se mărite cu un tânăr dintr-o familie bogată și arogantă din același sat – familia Tournier. Soarta stranie a Isabellei rămâne nedescoperită până la sosirea Ellei, patru secole mai târziu. Bântuită de paralele misterioase cu trecutul, de viziuni în care îi apare culoarea albastră, trezindu-se cu părul devenit în mod inexplicabil roșu, Ella începe o călătorie care nu numai că îi va dezvălui o tragedie rămasă lungă vreme necunoscută, dar o va face să-și reconsidere și propriile sentimente, propria viață.” (©elefant.ro)

Una dintre cărțile mele preferate, printre puținele pe care le-am recitit în ultimul timp.

Cartea poate fi comandată AICI.

Citește și: Curcubeu literar – ziua albastră

3. Fata cu palton albastru de Monica Hesse

„Amsterdam, 1943. Hanneke procură și livrează mărfuri de pe piața neagră, le ascunde părinților îngrijorați adevărata natură a ocupației sale și-n fiecare clipă e cu gândul la iubitul ei ucis pe front când nemții au invadat țara.

După o livrare obișnuită, o clientă îi cere ajutorul. Așteptându-se ca doamna Janssen s-o roage să obțină carne sau cafea veritabilă, Hanneke este șocată să audă că i se cere să găsească o adolescentă evreică evaporată ca prin farmec din cămăruța unde bătrâna doamnă o ascundea. Inițial, Hanneke nu vrea să se implice într-o misiune atât de periculoasă, dar este atrasă curând într-un păienjeniș de mistere și de descoperiri uimitoare care o conduc în interiorul Rezistenței, îi deschid ochii în fața mașinăriei de război naziste și o obligă să acționeze.

Fata cu palton albastru este un roman extraordinar despre curaj, durere și dragoste în niște vremuri imposibile.” (©elefant.ro)

Încă nu am reușit s-o citesc, e pe lista mea lungă de lectură.

Cartea poate fi comandată AICI.

4. Fetița cu ochi albaștri de Michel Bussi

„Un avion se prăbușește în munți cu numai două zile înainte de Crăciunul anului 1980. Dintre cei aproape o sută șaptezeci de pasageri, aparent nici unul nu mai trăiește. Și totuși se întâmplă un miracol: este găsit în viață un bebeluș de numai trei luni. Doar că în avionul prăbușit se îmbarcaseră două fetițe de vârstă apropiată, iar vestea găsirii unui unic supraviețuitor devine motivul disputei și încrâncenării dintre două perechi de bunici, ambele susținând că fetița scăpată ca prin minune le este nepoată. Trăiește Lyse-Rose de Carville sau Emilie Vitral? Cu certitudine, nimeni nu știe. Copila e declarată o Vitral, însă îndoiala și semnele de intrebare persistă. Optsprezece ani mai târziu, un detectiv angajat de Mathilde de Carville pretinde că a descoperit, în sfârșit, adevărul. Dar detectivul e găsit apoi mort, iar în carnetul în care își trecuse datele investigației nu este notată și concluzia ei. Incepe astfel o cursă în care măștile cad una câte una, o anchetă neconvențională, în care fiecare oră contează.” (©elefant.ro)

Fetița cu ochi albaștri se află pe lista scurtă de cărți de citit.

Cartea poate fi comandată AICI.

5. Gauguin în orașul albastru de Jean-Luc Bannalec

„Portret-robot. Dupin. Comisar d’antan. Arțăgos. Dependent de cafeină. Parizian. Tocmai mutat de la Paris într-un loc uitat de lume. Pe Coasta Bretonă. In Pont-Aven. De la croisantul său matinal cu cafea direct pe scena unei crime, într-o comunitate adormită, într-un mister perfect și un păienjeniș mut de secrete cu miros de mare și gust de fries francais. O scrisoare de amor pentru Bretania și un PS semnat Gauguin.” (©elefant.ro)

O carte care mie mi-a plăcut foarte mult, aș adăuga.

Cartea poate fi comandată AICI.

6. Jurnalul albastru de James Levine

„Povestea teribilă și cutremurătoare a unei fetițe indiene, vândută și forțată să devină prostituată, care se folosește de puterea imaginației și a scrisului pentru a-și depăși existența tragică.

Batuk Ramasdeen este o fetiță precoce și cu o imaginație ieșită din comun, dintr-un sat din India. La vârsta de nouă ani, tatăl său o vinde unui proxenet din Mumbai. «Plasată» licitatorului care oferă prețul cel mai mare și care caută o tânără virgină, ajunge la un «orfelinat» unde este inițiată în noua ei profesie. Din cușca sa mică pe Common Street, ea se prostituează zilnic pentru ceva mâncare și un loc de dormit. Obligată să servească din cuibul ei până la zece bărbați pe zi, tratată mizerabil de către cei care plătesc pentru serviciile ei, fata este abuzată chiar și de medicul care o consulta; iar prietenul ei, Puneet, aproape moare după ce a fost violat de doi politiști și este castrat la primul semn de pubertate. Folosindu-și imaginația și talentul la scris pe care l-a deprins pe când era internată într-un spital misionar, Batuk evadează din cumplita sa existență așternând pe hârtie povești. Jurnalul albastru devine mântuirea sa. Poveștile lui Batuk sunt minunat redate, iar descrierile evadărilor sale imaginare sunt nespus de poetice. Felul în care frumusețea și înfiorătoarea realitate sunt puse laolaltă e cutremurător.” (©elefant.ro)

Sigur nu e o carte pe gustul meu, dar poate fi pe al tău.

Cartea poate fi comandată AICI.

13-plicuri-albastre

7. 13 plicuri albastre de Maureen Johnson

„13 plicuri, 4 reguli, 1 000 de dolari, un rucsac si… toata Europa la picioarele ei. Se anunta o vacanta de vara perfecta pentru Ginny, o americanca in varsta de 17 ani. In realitate, nu-i chiar asa: nu e simplu sa te trezesti de una singura pe un continent aflat la mii de kilometri distanta de casa, unde nu toata lumea vorbeste engleza si unde nu toti sunt dispusi sa-ti fie prieteni. Dar Ginny nu poate abandona misiunea pe care o are, aceea de a merge in toate destinatiile mentionate in scrisori si de a respecta intocmai instructiunile primite in cele 13 plicuri. Distractia se poate transforma oricand in corvoada si… invers.” (©elefant.ro)

O călătorie interesantă, mai ales atunci când una reală trebuie, din diverse motive, să mai aștepte.

Cartea poate fi comandată AICI.

Tu ce cărți cu titlu albastru ne recomanzi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.