21 de activităţi de făcut în casă în vremuri de izolare socială

Dacă tot e să stăm în casă zilele astea – şi sper că vor înţelege cât mai mulţi că trebuie să facem asta – cred că avem la dispoziţie multe modalităţi în care să ne umplem timpul liber.

Mi-am întrebat prietenii cu ce se mai îndeletnicesc zilele astea şi am primit multe răspunsuri interesante.

Din sugestiile lor – şi ale mele, of course 🙂 – am întocmit o listă care o să te ajute, poate, să treci mai uşor peste zilele astea de distanţare socială.

1. In aşteptarea zilelor în care vom putea călători din nou în siguranţă – „călătoreşte” prin intermediul filmelor documentare transmise pe DigiLife, DigiWorld, Travel sau Netflix. Eu azi am fost în Corsica, în Elveţia, Hong-Kong şi pe insula Burano.

2. Citeşte cât mai mult, sunt multe cărţi care aşteaptă cam demult în biblioteca ta! Eu am cam multe albume şi enciclopedii cu lucruri interesante, dar pe care le-am ignorat nepermis de mult.

3. Uită-te la filme şi seriale. Netflix e o sursă foarte bună pentru asta. Sugestiile mele: Anne with an E, High Seas, Velvet, Grand Hotel, Chesapeake Shores, When Calls the Heart.

4. Rezolvă integrame.  Eu m-am apucat de vreun an, cică pentru ascuţirea memoriei. Utile şi la patinarea nervilor, când dai de câte o definiţie aiurea-n tramvai.

5. Apucă-te (sau reapucă-te) de lucru manual. Cândva obişnuiam să cos goblen şi să tricotez, şi chiar îmi plăcea mult să fac asta. Cu goblenul e mai complicat acum, ochii mei sunt de altă părere, dar cred că de tricotat aş putea să mă reapuc. Chiar dacă doar aşa, ca să mai potolească gândurile, ca Melania Lupu, simpatica şi malefica bătrânică (ce personaj!) din cartea Rodicăi Ojog-Braşoveanu pe care tocmai am terminat-o (Bună seara, Melania!).

6.  Reorganizează-ţi biblioteca, e timpul să desprăfuieşti cărţile şi le rearanjezi.

7. Fă ordine în dulapuri, sortează-ți hainele, pregătește-le pe cele de primăvară și vezi dacă nu sunt acolo lucruri bune de care nu mai ai nevoie şi pe care le poţi dona (desigur, după ce va trece perioada asta grea).

8. Experimentează reţete noi, încercând să valorifici ce ai prin casă. Eu am făcut azi un sos de ardei copţi şi mi-a ieşit cam bine, trebuie să recunosc.

9. Desenează, pictează, colorează. Se spune că ajută mult la deconectare.

10. Provocă-ţi corpul şi mintea să facă lucrurile altfel decât în mod obişnuit: spală-te pe dinţi cu mâna stângă (am devenit deja expertă), scrie cu cealaltă mână decât o faci de obicei (integramele le scriu doar cu stânga) sau fă exerciţii încrucişate (mâna stângă la piciorul drept şi invers).

11. Răsfoiește albumele cu fotografii de familie, virtuale sau ascunse printr-un fund de dulap. E un mijloc excelent să-i aduci aproape pe cei dragi, acum când precauția zice să-i ții fizic departe.

12. Fă ordine în trusa de medicamente și în cutia cu condimente. Verifică termenul de valabilitate și aruncă tot ceea ce e expirat.

13. Fă puzzle. Asta e o idee foarte bună, problema e că n-am niciunul la îndemână. Să țin minte să mă aprovizionez după ce toate astea se vor fi sfârșit.

14. Ascultă teatru radiofonic. N-am mai făcut asta de zeci de ani, dar cred că ar fi interesant. Și, în același timp, un antrenament pentru când o să mă apuc de audio-books. Sursa: gokid.ro.

15. Scrie de mână cel puțin o pagină pe zi. Scrie orice, dar scrie. De exemplu, începe un jurnal.

16. Fă sport în confortul casei tale. Dacă stai acasă nu înseamnă că activitatea fizică trebuie să înceteze. Recomandări: exerciții de Pilates, de trei ori pe săptămână, de streching, zilnic și de echilibru, tot de trei ori pe săptămână. Sunt pe Youtube multe filmulețe, așa că ai de unde alege. Eu urmăresc o australiancă care are conturi pe Instagram și pe Youtube (Fabulous 50+) cu recomandări foarte bune pentru grupa mea de vârstă. Deviza ei: Stay healthy, stay fit!

17. Ia cursuri online de limbi străine. Asta mi se pare o idee bună, dar, din păcate, nu știu de unde s-o apuc. Poate ai tu vreo recomandare.

18. Vopsește-ți părul (doar dacă e nevoie!). Pe mine m-a prins într-un moment tare nepotrivit chestia asta și mă gândesc că, în lipsa saloanelor de coafură, când om ieși de aici o să arătăm (unii!) ca niște zombies. N-am mai făcut asta de mai mult de doi ani, dar cred că m-aș descurca. Cu condiția să am vopsea de păr, ceea ce … n-am.

19. Ascultă … liniștea. Cred că, în astea trei zile de izolare care au trecut. ăsta e lucrul de care m-am bucurat cel mai tare: liniștea. Ore întregi fără vorbăria mai mult sau mai puțin utilă de care am parte în restul zilelor. Timpul pare să se fi oprit în loc, nu vezi țipenie de om pe afară, doa păsărelele se alintă pe ramuri și se bucură de primăvară.

20. Petrece cât mai mult timp cu copiii. Joacă-te cu cei mici, încearcă să cunoști mai bine adolescentul din casă.

21. Plictisește-te! Ai încercat să stai zece minute pe zi fără să faci nimic? Greu de crezut. Nimic înseamnă chiar nimic, fără telefon, laptop sau orice alt device, fără televizor, fără citit, vorbit sau orice altceva. Zece minute cu ochii în tavan sau pe fereastră, încearcă să te decontectezi de la orice. E extrem de greu, dar cred că merită încercat. Avem grijă de corp, de ten, de păr, dar mai puțin de mintea noastră, de care avem totuși nevoie non-stop. poate că merită să-i acordăm puțin mai multă atenție.

Orice alte idei sunt binevenite!

#staiacasă

7 gânduri despre „21 de activităţi de făcut în casă în vremuri de izolare socială

  1. Ideile astea sunt nemaipomenite. Aș putea adăuga gatitul sau învățatul bucataritului pentru cei care nu prea intră în bucătărie. De asemenea, probabil acum e cel mai bun moment pentru a te apuca de acea carte pe care tot zici ca vrei să o scrii(începând cu o schita, un rezumat ceva). Învățatul de chestii noi(un curs de photoshop de exemplu, dacă ai programul și un manual ceva la dispozitie). ❤

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.