Cum îşi continuă online activitatea didactică un profesor de marketing

O ditamai provocarea s-a ivit pe neaşteptate în faţa noastră, a profesorilor: suspendarea cursurilor din cauză de coronavirus, dar continuarea activităţii didactice prin orice alte mijloace decât interacţiunea faţă în faţă cu elevii.

Sigur că pentru asta ar fi fost nevoie de o perioadă de pregătire, apoi de una un timp de acomodare, dar n-a fost să fie.

Provocarea e cu atât mai mare pentru un profesor de liceu de marketing şi comunicare, cu cât resursele online sunt aproape inexistente, începând chiar cu manualele digitale de specialitate, care lipsesc cu desăvârşire.

La fel de inexistente (sau poate doar foarte bine ascunse de mine) sunt şi comunităţile online de profesori de specialitate din România, aşa că … fiecare după priceperea lui. Noroc cu un grupul de Facebook Teaching Resources for Marketing Educators, de unde mă mai inspir pentru activitățile didactice.

Recomandări de la minister

Ministerul Educaţiei recomandă lecţii online, lecţii televizate şi folosirea unor platforme educaţionale. Şi să avem în vedere respectarea legislaţiei GDPR.

Lecţiile online necesită, cred, o perioadă mai lungă de realizare şi, în plus, am auzit de problemele cu care s-a confruntat profu’ online de matematică. Ca să nu mai zic de protecţia datelor personale. Prin urmare, nu le am ın vedere deocamdată.

Lecţiile de marketing la televizor sunt, pentru mine, o nebuloasă. Chiar nu pot să-mi imaginez cum ar arăta una. Iar în lipsa feed-back-ului mi se par şi lipsite de eficienţă. E posibil să mă înşel. O să urmăresc grila de programe, să văd dacă apare vreo lecţie de marketing. Puțin probabil, dar nu se știe niciodată.

Ni se mai recomandă două aplicații educaționale, G Suite for Education și Office 365 A1. De văzut ce e cu ele.

Ce am făcut până acum

1. Am recomandat elevilor, prin intermediul rețelelor de socializare lecții și fișe de lucru din manuale. Grupurile de Facebook pe care le aveam deja cu elevii, de exemplu cel pentru activitățile de la practica la agenții economici, se dovedesc foarte utile pentru comunicarea cu elevii. Mai puțin utile, din punctul meu de vedere, sunt grupurile de WhatsApp cu elevii și profesorii de la câte o clasă, unde fiecare profesor postează, teme și recomandări, elevii răspund (fiecare în parte) Mulțumesc!, așa încât nu se mai înțelege om cu persoană. De evitat. Apropo de manuale, cred că e un bun prilej să îndemnăm elevii la studiu individual cu manualul, obicei pe care mulți dintre ei par să-l fi pierdut în ultimul timp. Deci, online pentru comunicare, manual pentru studiu.

2. Am recomandat elevilor mei să urmărească – cei care nu o făceau deja – pagina de Facebook Marketing&Comunicare, unde postez periodic materiale care mi se par utile pentru elevi.

3. Până mă obișnuiesc cu alte platforme – trecerea în online nu se poate face de pe o zi pe alta – scriu pe blogul personal DorinaDanila.com, unde am o pagină intitulată Lecția de marketing.

4. Folosesc, în continuare, e-mailul pentru comunicarea cu elevii (am o adresă de e-mail special pentru asta), de exemplu cu cei ale căror proiecte pentru examenul de competențe profesionale. Comunicarea e personalizată, punctuală și ordonată. Aș putea să folosesc Skype-ul, dar nu-mi propun s-o fac, deoarece mi se pare prea mare consumul de timp și, în plus, dacă va fi prea accesat, s-ar putea să cadă.

Ce-mi propun să fac în perioada următoare

În afară de ce făceam deja și până acum, mi-am propus să încerc și câteva lucuri noi.

1. Să văd ce e cu platformele folosite și recomandate de colegii din străinătate (în special americani). Printre ele Zoom, Microsoft Team, Kahoot. Pentru unele înțeleg că e nevoie de licență, așa că nu vor putea fi folosite, dar măcar văd ce e cu ele.

2. O să încep să folosesc Google Cloud, deja școala ne-a făcut conturi, așa că n-avem decât să vedem cu ce se mănâncă  ne apucăm de treaba asta.

3. Să folosesc iTeach.ro de îndată ce mi se activează contul.

4. Să caut și să recomand elevilor conținuturi video pe Youtube sau pe TED Talks, mult mai interesante și mai utile elevilor decât aș putea eu să fac vreodată. În plus, cred că figuri noi sunt binevenite, s-or fi săturat și copiii să mă vadă tot pe mine.

Ce nu-mi propun să fac

1. Să folosesc Skype ca mijloc de comunicare cu elevii, mi se pare inutil și mare consumator de timp. In plus, e greu de crezut că poți determina elevii, odată scăpați de grija orarului să fie la oră fixă într-un anumit loc,fie și în fața unui ecran de calculator.

2. Să postez în grupurile de WhatsApp pe clase, mă încarc inutil cu sarcini la sport, la engleză, la geografie.

3. Să utilizez prezentările PPT, o metodă învechită și atât de folosită că elevii s-au săturat de ea până peste cap. Chiar în varianta, ceva mai interesantă, cu voce.

Dacă aveți alte propuneri de activități, sunt nerăbdătoare să le aud. Și, de ce nu?, să le testez.

2 gânduri despre „Cum îşi continuă online activitatea didactică un profesor de marketing

  1. Școala noastră lucrează pe o platformă ADSERVIO, unde putem trimite teme, variante de teste, linkuri, încărcăm materiale didactice. Eu le trimit tuturor dar, mai ales celor care dau examenul de BAC, linkuri spre jocuri geografice.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.