Obiecte prețioase de Kathleen Tessaro – o carte cu final neterminat

Despre autoare:

Kathleen Tessaro (n.1965) este o scriitoare americancă, despre care am scris câte ceva aici.

Despre carte:

Romanul începe promițător, cu o vizită la Muzeul de Artă din Boston, unde câteva exponate par să-i trezească eroinei amintiri din alte timpuri. Printre ele, un inel cu o piatră de agat negru la vederea căruia i s-a făcut pielea de găină.

După câteva pagini, ne întoarcem în timp, în toamna anului 1931 și o regăsim pe tânăra Maeve Fanning, într-un spital de boli mintale din New-York, unde o întâlnește pe Diana Van der Laar, o tânără misterioasă și fragilă, cu un colier de perle la gât.

Cele două tinere se reîntâlnesc după un timp, în Boston, oraș în care se va desfășura acțiunea în continuare. Un oraș care încearcă să-și revină după marea criză economică. Diana face parte dintr-o familie aristocratică înstărită, care face donații Muzeului de Artă și trăiește într-o casă somptuoasă.

Maeve, pe de altă parte, provine dintr-o familie de imigranți irlandezi și trăiește împreună cu mama ei într-un cartier modest. Din cauza prejudecăților despre irlandezi și italieni, decidă să-și vopsească blond părul roșcat și să-și modifice numele în May, ca să se angajeze într-un magazin de antichități.

Ce pot avea în comun cele două tinere atât de diferite? Și cum de au ajuns să se împrietenească?

Oricât de dificilă și imprevizibilă putea fi Diana, era totodată singura persoană care îmi înțelegea nevoia de libertate și nu mă judeca niciodată pentru asta. Era ceva sănătos în nebunia noastră împărtășită, pe care nu îl puteam obține cu nimeni altcineva.

Personaje lipsite de profunzime

La prima vedere, romanul este despre Maeve, un personaj aflat în căutarea propriei identități, adesea destul de confuză și ușor de atras într-o spirală din care nu părea că mai poate ieși. Bine, adevărul e că nici nu părea că se străduiește prea mult s-o facă. Prinsă la New-York într-o lume a promiscuității, Maeve încearcă să scape și se întoarce acasă, la Boston. Unde se lasă iar prinsă într-un carusel al minciunilor și greșelilor. Orgolioasă, preocupată doar de atingerea propriilor obiective – nu foarte clare nici pentru însăși – nu dă nicio atenție celor din jur. Deși este inteligentă și, uneori, preocupată să se autoeduce, nu face suficiente eforturi ca să reușească să depășească ambiguitatea morală în care se scufundă.

Citește și Colecționara de parfumuri interzise – recenzie

Au fost momente în care m-am întrebat dacă povestea nu e cumva despre Diana Van der Laar, un personaj plin de frustrări și dorință de  din dorințaautodistrugere, care încearcă adesea să scape de familia sa, motiv pentru care închiriază un apartament în oraș, unde se refugiază, adesea împreună cu Maeve. Cu toate că Diana este un personaj cu mare potențial, rămâne, totuși, un personaj unidimensional și, abia la sfârșit, devine ceva mai interesant.

Domnul Kessler, cel care o angajează pe Maeve la magazinul de antichități, este un personaj mult mai bine conturat. Refugiat din Viena din cauza persecuțiilor la care erau supuși evreii, este pasionat de artă și, mai ales, de antichități. El crede că fiecare obiect din magazin are o poveste care abia așteaptă să fie descoperită și încearcă, discret, s-o învețe pe rebela Maeve-May secretele meseriei. Și nu numai. N-aș putea spune că i-a ieșit neapărat bine.

Vedeți, nimeni nu se obosește să salveze ceva care nu e valoros. Mai sunt și alte vase din porțelan alb-albastru, din perioada Kangxi, dar niciodată nu va exista unul ca acestea, care a trecut prin atâtea și a fost reparat cu atâta dragoste.
Uneori, draga mea, să fii deteriorat e cel mai interesant lucru care ți se poate întâmpla.

Cel mai interesant personaj mi s-a părut misteriosul domn B. Winshaw, patronul magazinului de antichități, arheolog, călător neobosit și căutător pasionat de lucruri vechi și valoroase.

– Trebuie să te orientezi cu ajutorul propriului compas natural.
– Și dacă e stricat?
– Atunci trebuie să înveți să compensezi. Să navighezi un pic strâmb, să faci ajustări, dar trebuie să-ți stabilești singură direcția, altminteri călătoria n-are niciun sens.

Personajele secundare, atât cele din anturajul Dianei cât și italienii din cartierul de nord păreau promițătoare, doar că autoarea nu a considerat că trebuie să le acorde prea multă atenție. Preferata mea e Maddalena Russo, o italiancă aprigă, patroana unei brutării foarte apreciată în cartier. Personajul nesuferit e James Van der Laar, fratele Dianei, cu un comportament cam dubios încă de la început.

N-am simțit niciun fel de empatie cu vreunul dintre personaje și, prin urmare, nici n-am fost extrem de curioasă să aflu ce se întâmplă cu ele. Cred că nici autoarea n-a fost, altfel nu-mi explic sfârșitul cumva deschis, lăsat la imaginația cititorului. Doar că eu, cel puțin, după ce am terminat de citit cartea, n-am mai avut chef să-mi imaginez o continuare a poveștii.

Ce mi-a plăcut

  • Magazinul de antichități – un loc încărcat de povești:

Locul avea chiar și un miros propriu, o mireasmă bogată, prăfuită, de lemn bătrân, țesături vechi și lustru pentru argintărie. Acesta era parfumul secolelor și continentelor, al timpului.

  • Brutăria italiană, o adevărată instituție locală, în total contrast cu magazinul de antichități:

Deschisă în fiecare dimineață de la șase până seara târziu, era mai mult decât o brutărie, era o instituție locală. Chiar în zori puteai mirosi pâinea coaptă care înmiresma aerul rece al dimineții. biscuiți grași, cu unt, zeci de cannoli și biscotti feluriți, sfogliatelle și zepolle rânduite elegant, mici gogoși italienești erau proaspăt ăregătite zilnic. Prăjituri tradiționale din sudul Italiei precum cassatta siciliană se luptau pentru spațiu cu ciabatta pufoase și stromboli generoase umplute cu brânză și mezeluri, panmarino parfumat, făcut cu stafide și înmiresmat cu rozmarin, toate stivuite în rânduri precise.

Hai, recunoaște că ți-a lăsat gura apă și ai dat fuga la Google imagine măcar să le vezi!

Un fel de concluzie

Mi-a plăcut atât de mult Colecționara de parfumuri interzise de aceeași autoare încât am așteptat cu mare nerăbdare să citesc Obiecte prețioase. Mai ales că, după copertă și după prezentare, părea mult mai promițătoare decât Eleganța, cea de-a doua carte de Kathleen Tessaro. Ei bine, n-a fost să fie! De câteva ori am fost pe punctul s-o abandonez, dar am tot sperat că, până la urmă, o să se întâmple ceva interesant. Și s-a întâmplat, în ultima treime povestea a devenit ceva mai captivantă. Dar finalul??? Atâtea povești lăsate în aer! Știu că unii cititori apreciază finalurile deschise, dar ăsta a fost prea mult!

N-aș putea spune că e o carte proastă de necitit, doar că e una cu mult potențial nevalorificat, din păcate. O carte care nu-ți dă nicio satisfacție la final. O pui la loc în bibliotecă și, în câteva zile ai uitat de ea.

 Nerecomandare

Nu știu cui aș putea recomanda cartea, dar știu sigur pentru cine nu cred că e o lectură potrivită. Dacă ești printre cititorii cărora le place să trăiască poveștile pe care le citesc, să se scufunde total în lectură, atunci cartea asta nu e pentru tine.

Dacă nu te numeri printre ei, poți găsi cartea aici sau aici.

Evaluarea mea: 2/5 stele pe Goodreads.

Lectură plăcută!

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

2 gânduri despre „Obiecte prețioase de Kathleen Tessaro – o carte cu final neterminat

  1. Bine punctata recenzie, Dorina! Și eu am fost dezamăgită de finalul în coadă de pește, în general nu-mi plac finalurile deschise.
    Mai bună și mai frumoasă, și după părerea mea, Colecționara de parfumuri interzise.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.