Barcelona – listă de lecturi

Barcelona e un oraș care atrage ca un magnet. Nu este doar unul dintre cele mai vizitate orașe din lume – atât de vizitat încât rezidenții au început să caute soluții care să limiteze numărul vizitatorilor -, ci și o sursă de inspirație pentru scriitori, din imaginația cărora ies povești care-i fac pe cititori să-și dorească să pășească pe urmele personajelor.

În așteptarea momentului în care o să ajungi în Barcelona, uite câteva cărți care o să te facă să-ți imaginezi că ești acolo.


pofta-de-ciocolata

1. Poftă de ciocolată de Care Santos – Barcelona plină de ciocolată

Cartea reunește trei povești, cu scriituri, tonalități și repere temporale diferite, în care personaje fictive își împletesc destinul cu unele reale. Cele trei povești, deși diferite, au două puncte de legătură:

  • ciocolata – un adevărat răsfăț senzorial, o delectare cu zero calorii
  • și Barcelona – un oraș fermecător, ai cărui locuitori sunt pasionați nu doar de ciocolată. ci și de porțelanuri și de operă.

N-ai cum să nu-ți dorești să te delectezi cu ciocolată și, mai ales să vezi Barcelona, după ce citești cartea asta.

origini-dan-brown

2. Origini de Dan Brown – Barcelona magnifică

Profesorul Robert Langdon este un călător neobosit și are parte de tot felul de aventuri în unele din cele mai interesante și vizitate locuri din lume. În Origini, a venit rândul Spaniei să-l provoace pe profesorul-detectiv a lui Dan Brown. Și al Barcelonei, prin urmare.

Și ce provocare! Sagrada Familia, misterioasa capodoperă arhitecturală, neterminată, a lui Gaudi domină orașul cu mănunchiul ei de turle perforate și pare un subiect perfect pentru teoriile conspiraționiste, care au apărut încă de când i s-a pus piatra de temelie, în 1882. Un loc despre care Langdon crede că „are o menire secretă și un simbolism care-l depășește pe cel al creștinătății”. Nu e de mirare că Dan Brown i-a acordat atenția cuvenită în paginile sale.

Deloc surprinzător, colosala realizare în stil Art Nouveau a lui Gaudi este deopotrivă iubită cu pasiune și contestată cu cinism. Apreciată de unii ca „senzuală, spirituală și organică”, este ridiculizată de alții, care o consideră „vulgară, teatrală și profană”.

Profesorul Langdon nu ratează nici Casa Mila, altă capodoperă a lui Gaudi, operă de artă și imobil de apartamente, în același timp. Designul cumva șocant și geometria ei organică, dar și balcoanele sale asemănătoare unor grote îi dau aerul unui loc plin de mistere.

Dincolo de misterele din paginile ei, eu am apreciat-o mai mult ca pe o carte vizuală, care te face să simți, după ce ai întors și ultima pagină, că ai fost acolo. Nu e puțin lucru și nu multe cărți reușesc s-o facă.

Încăperi ferecate

3. Încăperi ferecate de Care Santos – Barcelona zbuciumată

Romanul este saga unei familii din Barcelona, și acoperă nu mai puțin de patru generații, începând cu ultimii ani ai secolului al XIX-lea și terminând cu primii ani ai secolului al XXI-lea.

Este o perioadă în care Barcelona a trecut prin două războaie mondiale, un război civil, o criză economică plus lupta pentru emanciparea femeii. Între timp, a început construcția catedralei Sagrada Familia și a avut loc un mare incendiu la celebrele magazine El Siglo.

În ciuda tuturor, o plimbare pe Las Ramblas era un eveniment în sine, așa cum a rămas până în zilele noastre.

Poate că strada aceea era cea mai mare realizare a bogătașilor din oraș. largă precum ambițiile lor și opulentă ca visurile lor, își expunea privirilor vitrinele strălucitoare. Acolo, industriașii recent îmbogățiți împreună cu aristocrația dintotdeauna putea să se împăuneze cu avutul lor. Rezultatul era un bulevard atât de larg și de aerisit cum nu se mai văzuse vreodată în oraș.

4. G de Daniel Sánchez Pardos – Barcelona promiscuă

La început dai de un titlu care te nedumerește: o singură literă G. Apoi afli că litera vine de la numele Gaudi. După care te gândești că ai în față o carte despre Barcelona magnifică, în plină splendoare arhitecturală.

Apoi începi să citești cartea și, pagină după pagină, îl însoțești pe tânărul Gaudi pe străzi și în localuri din Barcelona unde promiscuitatea este la ea acasă.

pictorul-umbrelor

5. Pictorul umbrelor de Esteban Martin – Barcelona, un oraș al contrastelor

Barcelona adusă la viață de povestea lui Esteban Martin este cea de la sfârșitul secolului al XIX-lea, un oraș al contrastelor, un oraș cu magazine luxoase dar și cu gherete fără pretenții, un oraș cu locuitori fascinați de apariția cinematografului dar și cu locuitori care trăiesc de pe o zi pe alta.

… Paralelo era, în momentul acela, o imensă terasă cu cafenele în aer liber, cu gherete de bâlci și estrade artistice de music-hall și cafe-concert răspândite haotic, unde un șuvoi de oameni se plimba într-o atmosferă de permanentă sărbătoare, veselă și populară, spre uimirea locuitorilor din cartier, meseriași și muncitori care nu aveau timp să frecventeze sutele de localuri improvizate pentru distracție. Paralelo era un paradis pentru pierde-vară, târgoveți, artiști și prostituate care umblau dintr-un local în altul, amestecându-se într-un vacarm necontenit.

Tânărul Picasso este atras de sărăcia și mizeria, inclusiv umană, din cartierele de la periferie, pe care îi plăcea să le exploreze și unde se aventura adesea să deseneze. O pasiune care l-a făcut, la un moment dat, chiar suspect de crimă.


În caz că mai aveai vreo îndoială. după ce citești cărțile recomandate, nu poți să nu ajungi la concluzia că Barcelona este un oraș fascinant, care are câte ceva de oferit fiecărui vizitator. Real sau doar prin intermediul lecturilor.

Cu siguranță, mai sunt multe alte cărți interesante despre Barcelona, care abia așteaptă să fie descoperite. Recomandări?

3 gânduri despre „Barcelona – listă de lecturi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.