Afacerea Columb de Steve Berry – un thriller istoric care te pune pe gânduri

Despre autor:

Steve Berry (n.1955) este un scriitor american, fost avocat timp de peste 30 de ani. Berry este membru fondator al International Thriller Writers, un grup al scriitorilor de thriller, cu mai mult de 4200 de membri din toată lumea.

Steve Berry a început să scrie în 1990, dar, după ce a fost respins de 85 de ori, debutat abia în 2003, cu romanul Camera de chihlimbar, urmat în 2004 de Profeția Romanov.

Cele două romane au fost urmate de alte cărți care s-au bucurat de succes și de premii literare. Cărțile sale au fost traduse în peste 40 de țări și au apărut în peste 50 de țări.

În prezent, Steve Berry locuiește în Florida, un loc preferat și de alți scriitori de thrillere.

Despre carte:

Timp de 500 de ani, istoricii au căutat răspunsul la întrebarea: Cine a fost Cristofor Columb?

Răspunsul se regăsește cu adevărat în altă întrebare.

Cine vreți să fie?

Așa se încheie nota autorului de la sfârșitul romanului Afacerea Columb de Steve Berry. Și de aici începe toată povestea.

Apropo, te-ai întrebat vreodată cine a fost Columb? Recunosc că eu, în toată aroganța mea, credeam că știu tot ce trebuie despre Columb. La urma urmei, mi-a plăcut geografia și istoria la școală, așa că-mi imaginam că știu tot ce merită știut despre Columb. Nu mi-am pus întrebarea asta nici măcar când am fost la Sevilla, unde se presupune că se găsește mormântul lui Columb (celălat oraș în care se presupune că ar fi înmormântat Columb e Santo Domingo din Republica Dominicană). Nici când am vizitat Granada, un oraș unde dai peste tot de urmele lui Columb. Sau a lui Colon, cum îi spun spaniolii. Apropo de Colon, îmi aduc aminte cum ne amuzam de numele unui mare bulevard din Granada, Bulevardul Colon, care în limba română te duce cu gândul la altceva. Asta până ne-am dezmeticit de unde  vine, de fapt.

Catedrala din Sevilla, unde se presupune că e înmormântat Cristofor Columb

Revenind la cartea lui Steve Berry, pentru prima dată, m-am gândit că nu știu, de fapt, prea multe despre cel care se presupune că a descoperit America. Și acesta e cuvântul cheie când vine vorba despre Columb: se presupune. Se pare că știm foarte puține despre cine a fost Columb în realitate. Și-atunci doar presupunem.

De la o presupunere a plecat și Steve Berry când a scris romanul Afacerea Columb. Aceea că ar fi fost evreu, mai exact un converso, un evreu convertit – el sau părinții lui – la creștinisn, din cauza persecuțiilor la care au fost supuși evreii de-a lungul timpului.

Ce a ieșit din această presupunere? O poveste interesantă, pe care s-o citești cu alte surse de documentare la îndemână. Doar așa poți răzbi cu bine în amestecul de fapte istorice – dar ce e istoria, până la urmă? -, ficțiune și legende. Toate la un loc au dat naștere un thriller istoric care, pe mine cel puțin, m-a ținut cu sufletul la gură.

Un thriller ca un joc de ping-pong în care ești trimis de pe un mal al altul al Atlanticului, că nici nu apuci să-ți tragi sufletul și să-ți dai seama ce se întâmplă. Din Jamaica în Viena, din Orlando în Praga, lucrurile se derulează cu o viteză amețitoare. Totul în căutarea unei mine de aur ascunsă într-o peșteră, a unei comori a evreilor furată din templul de la Ierusalim și a mormântului lui Columb. Ce au toate astea în comun? Jamaica. Și imaginația lui Steve Berry.

Ce mi-a plăcut

  • Amestecul captivant de fapte și personaje reale, legende și ficțiune.
  • Provocarea de a citi sau de a reciti despre Praga și legendele ei, despre istoria evreilor, despre populația maroon și taino din Jamaica – despre care habar n-aveam că au existat.
  • Amintiri din călătoriile mele la Praga și la Viena mi-au revenit în minte ca și cum ar fi fost ieri – și, desigur, de a vizita locurile alea din nou, acum că știu mai multe despre ele.

Recomandări:

  • Dacă ești pregătit să lași prejudecățile la o parte și să te întrebi: ce ar fi dacă lucrurile ar fi stat altfel decât le știam?, atunci cartea asta e exact ce-ți trebuie.
  • Dacă-ți plac călătoriile literare, atunci carte asta sigur n-o să te dezamăgească.
  • Dacă ești cititor de thrillere, atunci o să fii mulțumit de aventurile, de multe ori la limita morții, prin care trec personajele romanului.
  • Dacă ești fan al cărților lui Dan Brown, o să-ți placă romanul Afacerea Columb; dacă nu, după ce citești cartea asta ai putea să devii. Nu de alta, dar a declarat că e „Genul meu de thriller”.

Evaluarea mea: 5/5 steluțe pe Goodreads.

Cartea poate fi comandată pe Libris sau pe Elefant.

Lectură plăcută!

∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea dintr-una din sursele recomandate, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!

2 gânduri despre „Afacerea Columb de Steve Berry – un thriller istoric care te pune pe gânduri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.